Hlavní navigace

Převezme Nova multiplex 4? Televize to nekomentuje, Radim Pařízek popírá

22. 10. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zájem o vlastní celoplošný multiplex DVB-T měla Nova už za ředitelování Petra Dvořáka. Chtěla kontrolovat kmitočty, na kterých vysílá – jako za analogu.

Vlastní multiplex má pouze Česká televize

Nejen Česká televize, ale i Nova by mohla mít svůj vlastní multiplex pro celoplošné pozemní digitální vysílání. V oboru se už delší dobu spekuluje o tom, že Nova časem převezme multiplex 4, který prostřednictvím společnosti Digital Broadcasting provozuje Radim Pařízek, majitel ostravského Rádia Čas a televize Pohoda. Sama Nova se přitom nikdy netajila ambicí získat vlastní digitální síť a kontrolovat kmitočty, na kterých vysílá. Po vypnutí analogového vysílání totiž komerční televize přišly o přímé kmitočtové příděly a staly se pouhými klienty operátorů jednotlivých digitálních multiplexů.

Vysílací frekvence přitom bývaly tím nejcennějším, co televize měly. V dnešní době, kdy je na trhu víc než desítka pozemně šířených celoplošných televizí, je situace sice trochu jiná, přímá kontrola nad vysílacími kmitočty je ale pro televize lákavá. Ostatně, Česká televize si je sama sobě operátorem veřejnoprávního multiplexu (je to dokonce dané zákonem) a České Radiokomunikace při pouze zajišťují provoz základní sítě vysílačů a několik desítek dokrývačů. ČT ale nehrozí, že by ji někdo z nějakého multiplexu vyhodil nebo měnil smluvní podmínky a ceník za šíření signálu.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Vlastní multiplex DVB-T pro Novu žádal už za svého ředitelování Petr Dvořák. Argumentoval, že ČT je vlastním veřejnoprávním multiplexem zvýhodněna. Dnes paradoxně řídí právě ČT.

Nova má předkupní právo, tvrdí zdroj z oboru

„Nova získala předkupní právo na Digital Broadcasting, kdyby se jí Radim Pařízek rozhodl prodat,“ řekl serveru DigiZone.cz člověk, který se pohybuje v telekomunikační branži. K dohodě mělo dojít při jednání o vstupu Fandy, pátého kanálu Novy, do multiplexu 4. Nově se mělo podařit stlačit cenu za distribuci signálu mnohonásobně níž, než si za celoplošné vysílání televizí účtují České Radiokomunikace. S nimi Nova nemá příliš dobré vztahy. Sice v jejich multiplexu 2 šíří svůj hlavní program a filmový kanál Nova Cinema, veškerá další jednání o umístění chystaných tematických kanálů do multiplexu 3, který prostřednictvím společnosti Czech Digital Group ovládají rovněž ČRa, ale odmítla.

Nova chybí i v experimentálním vysílání DVB-T2, které od léta provozují ČRa v Praze a Plzni. Naopak svůj hlavní program v HD kvalitě ponechala v multiplexu 4, a to i po změně jeho majitele (od Telefóniky jej letos převzala zmíněná společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka, do níž později vlastnicky vstoupil i bývalý šéf Novy Vladimír Železný). Jinými slovy, Nova programově odmítá cenovou politiku ČRa. Na druhou stranu potřebuje celoplošnou síť DVB-T, v níž by šířila další nové tematické kanály. Fanda nemá být poslední televizí skupiny Nova a pozemní vysílání je stále nejsledovanější televizní platformou.


Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz

Jediným skutečně platícím klientem multiplexu 4 je Fanda, pátý program Novy

Proč by jinak z multiplexu 4 odcházel Železný?

Zájmu Novy o multiplex 4 by odpovídal i rychlý odchod Vladimíra Železného ze společnosti Digital Broadcasting. Začátkem června se stal čtvrtinovým vlastníkem operátora multiplexu 4, v koncem téhož měsíce síť zahájila vysílání pod novým vlastníkem a posílila o novou TV Pohoda, v srpnu v ní začal vysílat Fanda a začátkem října Železný z firmy odešel. Chronologicky tento krok zapadá do doby, kdy se Nova rozhodla multiplex 4 využít pro šíření svého pátého programu pro muže. Vedení Novy, nemluvě o jejím vlastníkovi, mediální skupině CME, muselo angažmá Železného ve firmě, která inkasuje platby za šíření signálu Fandy v DVB-T, velmi vadit.

Není se čemu divit: byl to právě Železný, kdo v roce 1999 „vypekl“ CME a odešel s vysílací licencí Novy z jejího tehdejšího sídla, Měšťanské besedy v centru Prahy, na Barrandov a založil „novou Novu“. Využil situace, že CME, která start Novy financovala, vlastnila pouze servisní organizaci Česká nezávislá televizní společnost (ČNTS), zatímco vysílací licence patřila společnosti CET 21, jejíž podíly Železný postupně vykoupil a získal v ní většinu. Pro CME byla ztráta Novy kritická, protože to byla, a dodnes je, její nejvýdělečnější televize. O peníze ale nepřišla, vysoudila je na České republice v mezinárodní arbitráži a potom si za ně Novu znovu koupila od jejího nového majitele, finanční skupiny PPF.

Radim Pařízek a Vladimír Železný teď mají před sebou těžký úkol. Podaří se jim do multiplexu 4 získat dostatek zákazníků?
Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Radim Pařízek a Vladimír Železný na červnové tiskové konferenci společnosti Digital Broadcasting, na které představili plán rozvoje multiplexu 4. Železný se po čtyřech měsících z projektu stáhnul, jediným vlastníkem zůstává Pařízek.

Nova je jediným platícím klientem sítě

Odchod Železného z multiplexu 4 tedy lze s jistotou spojovat s příchodem Novy a jejího pátého kanálu Fanda. To je také zatím jediný platící klient této vysílací sítě. Jedna televize však provoz celého multiplexu, nemluvě o zprovozňování nových vysílačů, nezaplatí. Radim Pařízek si na její provoz vzal bankovní úvěry, část peněz použil z vlastních zdrojů (zejména od svého Rádia Čas), ale provoz celostátní sítě pro digitální televizi je zjevně nad jeho finanční možnosti. O to víc je překvapivé, že multiplex 4 poslední týdny nebývale expanduje, zlepšuje pokrytí z již spuštěných vysílačů a zprovozňuje nové.

Takovou expanzi by platby od jediného televizního programu, navíc šířeného ve standardním rozlišení obrazu, nepokryly. Od TV Pohoda Pařízek nic nezíská, protože ji provozuje sám, a programy Nova HD a ČT 1 HD podle informací serveru DigiZone.cz za vysílání v multiplexu 4 nic neplatí, plní jen roli jakéhosi lákadla, aby si diváci tuto síť naladili. Radim Pařízek sice už v červnu tvrdil, že experimentální vysílání ČT 1 HD a Novy HD v multiplexu 4 končí a dále je bude vysílat jen za komerčních podmínek, k tomu ale zjevně nedošlo. Česká televize Pařízkovi poskytla zdarma signál ČT 1 HD a během olympiády i ČT 4 HD, ale stejnou možnost dala i Českým Radikomunikacím v jejich multiplexu 3.

Generální ředitel Novy Jan Andruško má na rozšiřování multiplexu 4 velký zájem. Mediální skupina tu šíří svůj nový program Fanda zaměřený na muže.
Foto: TV Nova

Počítá generální ředitel Novy Jan Andruško vedle vlastního měření sledovanosti s vlastním celoplošným multiplexem?

Sázka na HD programy Pařízkovi (zatím) nevyšla

HD programy jsou vedle Fandy asi největším lákadlem multiplexu 4, Radim Pařízek ale sám přiznává, že očekával větší zájem televizí o jejich pozemní šíření. „Lidi si naši síť neladí jen kvůli Fandovi, hodně je zajímají HD kanály. Je škoda, že takto nechtějí vysílat další televize,“ řekl Pařízek serveru DigiZone.cz. Informaci o předkupním právu Novy na společnost Digital Broadcasting dementoval jako nepravdivou. Domnívá se, že ji šíří konkurence. Důvody odchodu Vladimíra Železného ze společného projektu rozvoje multiplexu 4 ale nechtěl blíž komentovat s tím, že jde o „intimní záležitost doktora Železného“.

Další společný podnik s bývalým šéfem a zakladatelem Novy, televize Pohoda, podle Pařízka pokračuje a Železný se na něm nadále podílí. TV Pohoda je ale v rámci multiplexu 4 pouhým klientem, což Nově coby případnému operátorovi sítě nemuselo vadit (nabízí se ale otázka, zda by TV Pohoda měla dost prostředků na pokrytí komerčního ceníku za šíření signálu v DVB-T). Nova sama spekulace o zájmu vstoupit majetkově do operátora multiplexu 4 nekomentuje. Na přímý dotaz serveru DigiZone.cz je nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. V minulosti však zájem o vlastní multiplex DVB-T opakovaně veřejně zmiňovala.

BRAND24

V HD rozlišení mohli vidět diváci film Rebelové pouze na obrazovce České televize.
Repro: DigiZone.cz

Sázka na HD programy zatím multiplexu 4 nevychází. Nova HD za šíření signálu nic neplatí, stejně jako ČT 1 HD. Ta se navíc síti upsala jen do konce letošního roku. Sportovní ČT 4 HD v multiplexu 4 vysílala jen v létě.

Nova chtěla vlastní multiplex už v roce 2008

Naposledy se tak stalo letos na jaře, kdy generální ředitel Novy Jan Andruško pro ekonomický deník E15 nevyloučil, že se televize bude ucházet v přímém řízení o digitální dividendě o kmitočty pro multiplex druhé generace (DVB-T2). Na satelitu už Nova svůj vlastní multiplex má od roku 2009. Zavedla jej hlavně kvůli zlepšení datového toku a obrazu svých programů, což jí umožňuje tzv. statistický multiplex s možností přelévání datového toku mezi jednotlivými programy podle náročnosti aktuálně vysílaných scén. Už v té době se spekulovalo o tom, že podobnou strategii bude chtít Nova uplatnit i v DVB-T.

Kdybychom se přesunuli v čase na úplný začátek české televizní digitalizace, už Andruškův předchůdce Petr Dvořák naléhal na stát, že by Nova ráda provozovala svůj vlastní celoplošný multiplex. Tehdy ale jeho slova vyšla naprázdno, protože stát chtěl prostřednictvím digitalizace otevřít cestu novým provozovatelům televizí a vytvořit tak větší konkurenci. To by se v případě, že by hned dvě ze čtyř celoplošných digitálních sítí ovládaly dvě silné televize z doby analogu (ČT a Nova), příliš nepovedlo. Zákon na začátku digitalizace navíc zakazovat křížení vlastnictví mezi operátorem multiplexu a provozovatelem televizního vysílání, což už dnes neplatí.

Převezme podle vás Nova multiplex 4, nebo ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).