Hlavní navigace

Přetahování multiplexů 3 a 4 o zákazníky: kdo získá které televize?

18. 6. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Přesně týden před startem nového multiplexu 4 stoupá především mezi odbornou veřejností nervozita a vyvstává řada otázek. Kdo se v této síti objeví a koho získají České Radiokomunikace?

Co donutí diváky otočit antény na vysílače multiplexu 4?

Majitel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek má před sebou velmi těžký úkol. Musí donutit diváky terestrické televize, aby si otočili své antény na vysílače multiplexu 4. Tvrdit týden před jeho restartem, že už nemá v tomto směru jasno, by bylo nesmysl. Kromě Pařízka a také bývalého šéfa televize Nova Vladimíra Železného budeme ještě pár dní v očekávání. Server DigiZone.cz před pár dny své čtenáře informoval, že všem stávajícím subjektům, které působí v multiplexu 4, končí smlouva k 24. červnu. Koho chce tedy provozovatel v rámci této sítě šířit?

Z mediálních kuloárů zní, že obsah by měl být natolik atraktivní, že diváci si na vysílače multiplexu 4 zkrátka své antény otočí. Jednou z možností, o které už z našeho webu víte, je šíření HD kanálů České televize, tedy programů ČT 1 a ČT 4 (během OH by se pak místo Jedničky vysílala Dvojka). Pokud by se skutečně Pařízkovi se Železným podařilo tohoto veřejnoprávního klienta získat, není pochyb o tom, že by řada diváků přijímací terestrické vysílání své antény na některý z vysílačů otočila. Navíc by se společnosti Digital Broadcasting podařilo pěkně vytočit České Radiokomunikace, které se několik let snažily o to, aby v roce 2012 pokryly významnou část naši republiky signálem DVB-T2 a v něm šířily i ČT v HD.

Česká televize zahájila vysílání svého sportovního kanálu ve vysokém rozlišení.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Pokud by se v zemském vysílání multiplexu 4 objevily HD kanály České televize, pro řadu diváků by to byl jistě impuls k tomu, aby na některý z vysílačů této sítě otočili svou anténu.

Olympiáda v HD? Jak pro koho

Pokud by ovšem multiplex 4 nabídl HD programy, musely by být šířeny v normě MPEG-4, tedy s větší, respektive pokročilejší kompresí. Provozovatel sítě by si tak mohl zadělat na problém, kterým by byl nedostatečný počet cílových zákazníků, tedy diváků. Ne každý člověk má doma televizor s normou MPEG-4 (případně set-top-box) a nemusel by tak programy vůbec naladit, respektive naladil by je, ale nemohl by je sledovat. Místo nich by měl černou obrazovku. Půjde Radim Pařízek s Vladimírem Železným do tohoto rizika? Není to vyloučeno. Přijímačů s MPEG-4 je rozhodně více než majitelů zařízení umožňující zpracovat normu DVB-T2, o které dlouhodobě mluví České Radiokomunikace.

Jednou z variant, jak by tedy mohl vypadat multiplex 4, je ta stávající. Šlo by o kombinaci stanic vysílajících v normě MPEG-4 a kanály v klasickém rozlišení by putovaly k divákům s kódováním MPEG-2. V případě, že by síť vysílala dva kanály v HD, mohla by „přibrat“ také dvě stanice v SD. Otázkou pouze zůstává, která z televizí to bude. V úvahu připadá kombinace Óčko + TV Pohoda, Metropol + TV Pohoda, případně TV Pohoda + regionální televize (dle oblasti). Při zařazení dvou HD kanálů a dvou SD kanálů by byla kapacita multiplexu pravděpodobně naplněna.

Óčko nově ve svém vysílání informuje o songu, který bude v programu následovat.
Autor: vysílání TV Óčko

Vítaným zpestřením zemského multiplexu 4 by jistě bylo i šíření hudebního kanálu Óčko.

Jediným známým zákazníkem je TV Pohoda

Není pochyb o tom, že 25. června, tedy přesně za týden, odstartuje v multiplexu 4 televize Pohoda. Bylo by ostatně velmi překvapivé, kdyby tomu bylo jinak, když tuto stanici a síť pojí stejný majitel, moravský podnikatel Radim Pařízek. Co stanice nabídne, zatím doposud není veřejnosti jasné. Pod zážehovým vysíláním si lze skutečně představit cokoliv. Otázkou je, jak se postavili k multiplexu 4 další zákazníci, kteří s ním o prodloužení smlouvy vyjednávali. Řeč je zejména o hudební televizi Óčko, kterou by bezpochyby diváci viděli raději v konkurenční síti Czech Digital Group (CDG), kde by byla velkým zpestřením poměrně chudé programové nabídky. Připomeňme, že kromě Primy love tu vysílají ve vybraných regionech pouze regionální televize, a to je všechno.

Pro Óčko je ale toto rozhodování těžkým dilema, protože šíření prostřednictvím CDG není zrovna z nejlevnějších a Digital Broadcasting tak může nabídnout levnější alternativu. Půjde tedy Óčko cestou méně finančně nákladnou, nebo zvolí jistotu a po letech se vrátí k Českým Radiokomunikacím? Leccos lze vyčíst z nedávného vyjádření nového generálního ředitele Óčka Štěpána Woldeho pro server DigiZone.cz. Momentálně stále ještě vyjednáváme jak s jejím provozovatelem, tak s operátorem sítě 3, potvrdil Wolde.

Nové logo televize Pohoda používané od konce května 2012.
Autor: Digital Broadcasting

TV Pohoda má své místo v multiplexu 4 už jisté.

Metropol a vysílání regionálních televizí

Stejné dilema jako v Óčku řešili i zástupci televize Metropol. Server DigiZone.cz nedávno informoval své čtenáře o tom, že televize se od října plánuje stát celoplošnou. To pochopitelně značně mění její situaci v oblasti pozemního vysílání, protože zatímco doposud ji stála tato distribuce necelý milion měsíčně (šíření z vysílačů Žižkov a Cukrák přes společnost CDG), nyní by musela navýšit svůj rozpočet o stovky tisíc korun za každý region. Náklady na distribuci by tak vzrostly na miliony. Nelze vyloučit, že se Metropol objeví v multiplexu 4, ale asi to není příliš reálné. Už z toho důvodu, že regionální televize, které po jejím vzoru vznikly (Zak TV, Genus Plus, Jihočeská televize a další), jsou šířeny právě u konkurenční CDG.

Navíc, regionální okna, která Metropol do budoucna připravuje, by byla poskytována i těmito televizemi. Vstupem do multiplexu 4 by si v podstatě tato doposud výhradně pražská stanice konkurovala s jeho provozovatelem, který taktéž plánuje pro regionální stanice vybudovat vlastní platformu označovanou jako Regio TV. Zajímavou kapitolou samou o sobě pak budou regionální televize, o které se mezi provozovateli sítí 3 a 4 může strhnout ostrý souboj. Pak už bude záležet pouze na onom subjektu, kolik bude mít financí, a vysílání v rámci které sítě je schopen finančně utáhnout.

BRAND24


Repro foto vysílání TV Metropol

Kde se objeví brzo celoplošná televize Metropol? To se uvidí od října.

Zůstane Nova HD v multiplexu 4? Je to nepravděpodobné

Musel by se stát zázrak, aby televize Nova ve své verzi s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) zůstala v pozemním multiplexu 4. Proč? Doposud zde byla šířena pouze v rámci experimentu, který byl bezplatný. Vzhledem k tomu, že se zákazníci do sítě pod Telefónikou Czech Republic nehnali, nebylo třeba program vyřazovat. Nyní se ale situace mění. Nova HD vysílala v multiplexu 4 v režimu experimentálního vysílání, takže ano, na toto vysílání jsme již od provozovatele obdrželi výpověď, uvedla minulý týden pro DigiZone.cz Marie Fianová z tiskového oddělení Novy. Televize původně plánovala, že spíše půjde cestou terestrické televize druhé generace (DVB-T2). Na toto téma ostatně náš web přinesl obsáhlý rozhovor s jejím současným generálním ředitelem Janem Andruškem.

Od konce loňského roku se toho ale dost změnilo. České Radiokomunikace už například vědí, že se jim nepodaří spustit toto vysílání spolu se zahájením letní olympiády a budou vůbec rády, když ho budou moci díky postoji Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) provozovat alespoň jako omezený experiment. Ve hře je však zařazení kanálu „fanda“ do jednoho ze dvou multiplexů. Některá média sice spekulují nad tím, že program by mohl být díky šíření přes satelit placený, ale rázem je tu otázka, proč by si tedy Nova na posledním zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádala o změnu názvu Kanálu 5, které se týká pozemního vysílání. Že se kanál objeví na satelitu, přece nutně neznamená, že bude prémiový. Stačí pouze, když bude v základním balíčku.

Čím bude podle vašeho názoru provozovatel multiplexu 4 lákat diváky na svoje vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).