Hlavní navigace

Přesun Večerníčku teď není na pořadu dne, uklidňuje šéf České televize

14. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
14. 10. 2011

Případný přesun Večerníčku z programu ČT 1 nebo do jiného času než od 18:45, kdy ho Jednička aktuálně vysílá, není na pořadu dne. Čtenářům zpravodajského serveru iHNed.cz to v online rozhovoru řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Přesun Večerníčku jsem zmínil pouze v jednom rozhovoru, kde jsem řekl, že si umím představit jeho přesun na nově vzniklý dětský kanál, až začne fungovat, tj. někdy v roce 2013, uvedl nový šéf Kavčích hor.

K TÉMATU: Večerníček na ČT 2? Nejprve musíme redefinovat Dvojku, říká Fridrich

Konkrétně v předvolební sérii rozhovorů DigiZone.cz s finalisty výběrového řízení na generálního ředitele ČT Dvořák řekl: Dětské pořady jsou dnes na Jedničce rozházeny takovým podivným způsobem. Kdo je chce sledovat, musí je ve schématu složitě vyhledávat. Druhý problém, který tu vzniká, je úzké cílení těchto pořadů na omezenou skupinu diváků, zatímco ČT 1 by měla cílit na širokou cílovou skupinu. Když se podíváte na průměrný věk diváků ČT, který se pohybuje okolo 54 let, je jednoznačné, že v momentu, kdy Jednička vysílá pořad pro děti, vytváří hodně velkou programovou díru. Přesun na dětský kanál by pomohl jednak dětem, ale zároveň i ČT 1, aby se její programový tok a sledovanost stabilizovaly.

ROZHOVOR: Petr Dvořák: Pátý kanál by ČT uživila, i když by to ovlivnilo Jedničku

Informace o případném přesunu Večerníčku na program ČT 2 se objevily minulý týden v několika rozhovorech se staronovým výkonným ředitelem zpravodajské ČT 24 Zdeňkem Šámalem, který považuje zařazení pohádky pro děti před hlavní zpravodajskou relaci Události na Jedničce za nešťastné. Tady se vytváří ikony, které už jsou v 21. století docela přežité a tak trošku falešné. Ano, vysílání pro děti má smysl, ale myslím si, že Večerníček v 18:45 na ČT 1 smysl nemá, řekl Šámal tento týden v rozhovoru pro DigiZone.cz.

ROZHOVOR: ČT 24 může dávat místo Událostí třeba dokumenty, říká Zdeněk Šámal

BRAND24

Nový ředitel programových okruhů ČT Milan Fridrich poté informace o přesunu Večerníčku mírnil tím, že vedení ČT uvažuje o komplexní změně podvečerního vysílání programu ČT 2, kde by mohlo vzniknout pásmo pro děti. Do něj by se potom případně mohl Večerníček přesunout. A po vzniku samostatného dětského kanálu ČT 3 by všechny dětské pořady veřejnoprávní televize přešly tam. V tomu ale management ČT potřebuje podle Fridricha vypracovat analýzy dopadu na stávající programy ČT.

Dvořák poté označil informace o přesunech Večerníčku za mediální bublinu. Nikdy jsem nemluvil ani já, ani nikdo z mých spolupracovníků o jeho rušení nebo přesouvání do jiného času. Celá kauza Večerníček je jen nafouknutá mediální bublina. V současné době mám v ČT k řešení řadu mnohem důležitějších problémů než je právě Večerníček, při vší úctě k jeho věku a tradici, napsal čtenářům v online rozhovoru na iHNed.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).