Hlavní navigace

Premier League na Nově Sport končí. Nahradí ji ruská a možná i portugalská liga

11. 6. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Definitivní konec přenosů anglické fotbalové Premier League na placeném sportovním kanálu Nova Sport potvrdil serveru DigiZone.cz ředitel této stanice Marek Kindernay. Nova Sport se sice snažila dohodnout s novým majitelem vysílacích práv Premier League pro střední Evropu, rumunskou agenturou Important Media House, jejíž majitel vlastní také satelitní službu Digi TV, narazila ale na vysoké finanční požadavky. Navíc majitel práv u nás hodlá kvůli Premier League zahájit vysílání vlastní televize Digi Sport.

Jednou se k nám Premier League vrátí, věří šéf Novy Sport

Premier League bezesporu patřila k hlavním diváckým tahákům Novy Sport. Televize ji vysílala dlouhá léta, ještě pod starým názvem Galaxie sport. Když loni na podzim získala vysílací práva této soutěže pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko agentura Important Media House, snažila se Nova Sport vyjednávat o podmínkách sublicence. Marně. Po dlouhém vyjednávání jsme se s rumunskou agenturou Important Media House nedohodli, hlavním důvodem byly neadekvátní finanční podmínky. Premier League se v následujícím období na obrazovkách Nova Sport neobjeví, ale věřím, že se k nám anglická liga zase brzy vrátí, přiznává ředitel Novy Sport Marek Kindernay.

Nový ročník Premier League začíná již 14. srpna a čeští diváci by o ni neměli přijít. Přenosy s českým nebo slovenským komentářem by jim měl zprostředkovat nový sportovní program Digi Sport, jehož česko-slovenskou verzi připravuje právě držitel vysílacích práv pro Premier League ve čtyřech zmiňovaných středoevropských zemích. Na startu lokalizované verze Digi Sportu firma intenzivně pracuje. Veškeré zázemí tohoto kanálu by mělo být na Slovensku, kde firma Digi Slovakia sháněla v průběhu května moderátory, redaktory a zvukaře. Plánujeme spuštění vlastního sportovního kanálu s technologickým zázemím na Slovensku. Přesný termín startu zatím není stanoven, potvrdila tento týden serveru DigiZone.cz marketingová manažerka Digi Slovakia Andrea Mišurová.

Marek Kindernay 500

O pokračování Premier League jsme dlouho vyjednávali, vysoká cena práv nás ale odradila, vysvětluje ředitel Novy Sport Marek Kindernay (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Nova Sport nabídne ruskou fotbalovou ligu, jedná o portugalské

Ruská Premier League

Co se ale místo Premier League objeví na Nově Sport? Marek Kindernay namítá, že nepůjde o zase tak velký výpadek, protože ačkoli byla tato soutěž dlouhou dobu nedílnou součástí vysílání tohoto programu, zabírala v poslední době už jen asi deset procent premiérového vysílacího času. Nova Sport vysílá a bude vysílat celou řadu dalších atraktivních světových i domácích soutěží: Champions League, NHL, KHL, ATP Masters, NBA, hokejovou Extraligu a mnoho dalších, slibuje. Přesto se Nova Sport pokusí výpadek Premier League kompenzovat jiným fotbalovým obsahem. Konkrétně ruskou nejvyšší fotbalovou ligou, rozšířením vysílání anglického fotbalového poháru FA Cup na 60 exkluzivních přenosů ročně, a jedná také o právech pro portugalskou fotbalovou ligu.

Více možností Nova Sport nemá, protože atraktivní evropské fotbalové ligy a poháry jsou rozebrané konkurenčními sportovními kanály. Česká televize vlastní práva pro Ligu mistrů, Pohár UEFA a domácí Gambrinus ligu, Sport 1 a Sport 2 pro španělskou a italskou ligu, Eursport 2 pro německou Bundesligu. Ruskou nejvyšší fotbalovou Premier Ligu nabídneme už od července, budeme vysílat dva zápasy týdně, tedy 60 ročně. Hraje v ní mnoho českých fotbalistů, takže věříme, že si najde své diváky, míní Kindernay. Další fotbalovou náhradou za Premier league bude výběr nejatraktivnějších zápasů evropských pohárových soutěží, ze kterých odvysíláme 20 přímých přenosů. Dále jednáme o vysílání zmíněné portugalské fotbalové ligy, dodává.

Kindernay: Zvažujeme nabídku na českou Gambrinus ligu

Gambrinus liga

Kromě zahraničních fotbalových soutěží, mezi nimiž nebudou chybět ani přenosy utkání anglické reprezentace a nejvyšší francouzské fotbalové Ligue 1, Nova Sport opět uvažuje o domácí Gambrinus lize. Ano, máme nabídku vysílat českou Gambrinus ligu a zvažujeme ji, potvrzuje Kindernay. Otázkou zůstává, za jakých podmínek by Nova Sport tato práva získala a zda by se jí nákup vyplatil. Česká televize může Gambrinus lize věnovat větší prostor na dvou programech, a vysílá i poměrně rozsáhlá fotbalová studia, což se líbí Českomoravskému fotbalovému svazu. Na druhou stranu, šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý již několikrát zopakoval, že si český divák bude muset zvyknout na to, že mu veřejnoprávní televize nebude moci nabídnout všechno.

Určitě k tomu u nás časem dojde. Diváci si budou muset za sledování velkých soutěží platit, nelze je donekonečna vysílat zadarmo. My jsme si vypěstovali v divácích zvyk, že ČT nabízí veškerý zajímavý sport zdarma. Tento „monopol“ na sport tady ale už pomalu končí a časem určitě nebude. Nemá cenu si říkat, že ne, řekl Černý loni v září v rozhovoru pro DigiZone.cz. Tehdy ovšem měl na mysli hlavně velké zahraniční a mezinárodní soutěže, i když o těch se v jiné části rozhovoru zmínil také. U nás by se nic nezměnilo, kdyby Nova získala nějakou českou soutěž, řekl tehdy. Pro Novu Sport by Gambrinus liga nebyla nic nového, před lety ji vysílala na hlavním programu Novy a část zápasů formou sublicence vysílala i Prima.

Posílí i přenosy hokejové extraligy a ruské KHL

Vedle fotbalu chce Nova Sport od podzimu posílit také hokejové přenosy. Rozšíříme vysílání hokejové extraligy na dva zápasy týdně a posílíme i vysílání Kontinentální hokejové ligy KHL s plejádou českých hvězd včetně Jaromíra Jágra a Dominika Haška, vypočítává Marek Kindernay. Úplně poprvé se také prostřednictvím Novy Sport objeví na českých a slovenských obrazovkách nejkvalitnější ragbyová liga světa, anglická. Guinness Premiership. Vrátí se také zápasy americké NFL, slibuje šéf Novy Sport. Léto ale bude z hlediska největších sportovních taháků slabší, třeba z fotbalu nabídne Nova Sport jedině zmíněnou ruskou ligu, která nemá letní přestávku, a od poloviny srpna Champions League. Jinak půjde spíše o cyklistiku, tenis, golf a motoristické sporty.

Jaromír Jágr KHL

Nejen Jaromíra Jágra budou moci sledovat diváci Novy Sport v přenosech ruské Kontinentální ligy KHL. V novém ročníku této soutěže se představí i brankář Dominik Hašek. (Foto: Thekhl.net)

Na léto připravujeme celou řadu atraktivních přenosů a začínáme už tento víkend, kdy startuje slavný cyklistický závod Tour de Swiss s českým želízkem Romanem Kreuzigrem i s legendou Lance Armstrongem. Za 14 dnů pak začíná jeden z vrcholů našeho letního vysílání – tenisový Wimbledon, namítá Marek Kindernay. V červenci budeme pokračovat nejslavnějším golfovým turnajem British Open. Pokračovat bude seriál závodů Moto GP a Formule 1. V srpnu nás potom čekají přenosy ze dvou turnajů tenisové ATP Masters z Kanady a USA. V půli srpna pak začíná další ročník Premier League, na kterou však budou diváci Novy Sport čekat marně. Neutečou ke konkurenci?

České verze Digi Sportu se nebojíme, říká šéf Novy Sport

Digi Sport logo 200

Obavy jsou rozhodně na místě, Marek Kindernay si je však příliš nepřipouští. Nova Sport si za dobu svého vysílání vybudovala velmi kvalitní programovou knihovnu a díky své mateřské stanici Nova a má i nesmírně silnou marketingovou podporu, namítá. Zdravá konkurence je podle něj pro každou stanici motivující. Pro nás je to impuls dělat svoji práci ještě lépe a nadále zkvalitňovat program. Naše nejsilnější programové brandy máme podepsány na dlouhé období dopředu a v tomto trendu budeme pokračovat. Takže odpověď je, že se konkurence neobáváme, dodává šéf Novy Sport. Jistota je však jistota, a tak Nova Sport pro letošní rok počítá s ještě větším množstvím přenosů než loni, kdy jich odvysílala 1 193 (celkem 2 238 hodin).

BRAND24

Digi Sport bude mít sice výhodu v přenosech Premier League, zatím však není jasné, čím zaplní zbytek svého vysílání. Jednou z variant je slovenská nejvyšší fotbalová Corgoň liga. Pro další fotbalové poháry a zahraniční ligy ale mají práva konkurenční sportovní kanály, a těch v České republice a na Slovensku vysílá požehnaně. Navíc dosud není jasné, zda se Digi Sport objeví kromě satelitní služby Digi TV, kterou provozuje jeho majitel, také v jiných nabídkách satelitní, kabelové a IP televize. Pokud by měl být hlavním programovým tahákem, který by měl přivést nové zákazníky k satelitní službě Digi TV, zřejmě se tak nestane. Pak bude záležet na divácích, zda si kvůli Premier League pořídí Digi TV, nebo se spokojí s nabídkou svého stávajícího operátora.

Nova Sport si uvědomuje, že to nebude lehké

Dobře si uvědomujeme, že jsme placený kanál a divák od nás očekává co nejvíce přenosů toho nejlepšího programu. Je nám líto, že se nepodařilo získat Premier League, ale divákům tuto ztrátu vynahradíme jiným atraktivním obsahem. Věřím, že program Nova Sport už má tak obsáhlou a širokou nabídku, že si ho diváci nenechají ujít i v následujících letech, uzavírá Marek Kindernay. Snad bude mít Nova Sport důvod ke stejnému optimismu i koncem letošního roku a neztratí významnou část z více než milionu předplatitelů v Česku i na Slovensku.

Vadí vám, že Nova Sport už nebude vysílat anglickou Premier League?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).