Hlavní navigace

Přehled Ultra HD (4K) televizorů do 70 000 Kč na předvánočním trhu

13. 11. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Thomson
AKTUALIZOVÁNO Po více než roce přinášíme další přehled 4K přístrojů. Ty už opravdu stojí za to. Situace se totiž proměnila a snížení cen je jen jednou ze změn.

AKTUALIZACE, listopad 2015: na výzvu jednoho z vás jsem ještě jednou pro tento článek prověřil kabelový tuner DVB-C/C2, resp. podporu kodeku H.265/HEVC. Více jste o tom mohli nalézt v materiálu „Přehled TV s podporou HEVC pro tunery“), kde zmiňuji i Loewe, které jako jediné zvládá DVB-C2/HEVC. U LG, Panasoniku, Philipsu (TP Vision) a Samsungu to dopadlo podle očekávání a nic k dispozici na českém, resp. slovenském trhu není. Tolik pro upřesnění. Nově jsem ještě kontaktoval UPC, které mi oznámilo, že žádné testy ani s kodekem HEVC ani s DVB-C2 zatím neplánuje. 

Jaké jsou Ultra HD (4K) televizory po zhruba dvou letech na trhu? Především podstatně levnější a s podstatně propracovanějším převodem z nízkého, resp. z vysokého rozlišení. To první je jasně viditelné, to druhé nikoli, ale pokud si vyzkoušíte pár modelů u vás doma, uvidíte to také a v tomto ohledu je pro mě až neuvěřitelné, jak moc se 4K TV během takto krátké doby proměnily.

Dnes už také vykrystalizovaly dvě věci:

  • UHD je nejbližší budoucností televizorů,
  • UHD je také budoucností televizního vysílání.

TABULKA S PŘEHLEDEM ULTRA HD (4K) TELEVIZORŮ KE STAŽENÍ NA KONCI ČLÁNKU

Přehled televizorů s podporou kodeku H.265/ HEVC na tunerech DVB-T2-S2 najdete zde.

Jak vypadá současný trh se 4K?

Nabídka je hodně široká a dá se objektivně říci, že toto rozlišení v nabídce výrobců, alespoň většiny těch masových, převažuje. Letos, resp. letos na podzim, nastupuje ultra vysoké rozlišení i u výrobců menších a vysloveně malých, i když jde jen o první vlaštovky.

Nově pak u zařízení dovážených na český trh nastupuje i tuner DVB-T2/HEVC, případně i DVB-S2/HEVC, který sice nenajdete u všech uvedených přístrojů (například značka Philips je má až u podzimních modelů), ale představuje jasný trend, který bude v příštím roce gradovat.

Rozlišení HD Ready a Full HD určitě z trhu nezmizí a pokud se podíváte na náš Přehled Full HD televizorů na českém trhu, uvidíte, že jich je v nabídce stále dost a dokonce i ve velikostech, kde byste to nejspíše stejně jako já nečekali (ke dvěma metrům). Souvisí to se zákaznickou poptávkou v minulých dvou letech a zejména s nedokonalým převodem SD/HD – UHD, kterého jsme byly svědky u 4K TV v prvním roce jejich uvedení.

Řekli byste, že už i značka Orava má Ultra HD televizor? Ale má…
Autor: Orava

Řekli byste, že už i značka Orava má Ultra HD televizor? Ale má…

Na co si dát při nákupu 4K televizoru pozor

Řekl bych, že na obvyklé věci, ale někdo by se mohl ozvat s tím, že opomíjím výše zmiňovanou podporu kodeku H.265/HEVC a také rozhraní USB 3.0.

Osobně bych ale Ultra HD televizor vybíral především podle kvality převodu z SD/HD na UHD. Tady se ale nabízí otázka: nízké rozlišení (SD) je na odchodu, takže má smysl ho řešit?

Bohužel má, protože s největší pravděpodobností bude k mání i po hromadném přechodu na DVB-T2/HEVC u pozemního vysílání, který nás čeká v příštích pěti letech.

Co se týče převodu z HD na UHD, ten je podstatně jednodušší zvláště při solidním datovém toku, jaký v našem okolí nabízejí zejména německé kanály.

Druhou z mého pohledu nejdůležitější věcí pro výběr je počet konektorů HDMI 2.0 někdy označovaných také jako HDMI 4K. Tady platí, že čím vyšší je, tím je to lepší.

Špatnou zprávou v této souvislosti naopak je to, že nesouvisí s cenou televizoru a na webu tyto informace špatně nacházíte, resp. často je nenajdete vůbec.

U USB 3.0 si zapamatujte, že v drtivé většině přístrojů je bez ohledu na jejich cenu zabudováno pouze jedno rozhraní a pouze u těch nejnovějších jsou dvě. Tady opět platí, že více je lépe, ale není to pro životnost televizoru tak kritické jako HDMI 2.0.

Pokud jde o podporu kodeku H.265/ HEVC, ta na USB 3.0 není závislá a funguje i pro verzi 2.0. Není tak problém na Full HD TV přehrávat video s HEVC, pokud to zabudovaný hardware zvládne.

Takovýchto televizorů zatím na trhu mnoho není, ale zmínku o nich na DigiZone určitě najdete.

V případě tunerů T2/S2 a kodeku H.265/HEVC vezměte v úvahu fakt, že nejlevnější výrobky pro sezónu 2015/16 podporu mít nemusí (více v článku pod odkazem výše). S vyšší cenou ale pravděpodobnost stoupá, což v předchozí sezóně neplatilo. Nicméně díky zcela převrácené situaci po nedávném oznámení o skutečných termínech přechodu na DVB-T2 v Česku je už nákup televizoru typu T2/HEVC v současnosti rozumnou investicí.

Zvláště pokud bydlíte v nějaké velké aglomeraci.

Jak číst tabulku

Jak jste si nejspíše všimli, v bodu „tuner a zvuk“ neuvádím analogový tuner, i když nejspíše vždy přítomen je, a ve výběru rozhraní především Wi-Fi, které má dnes zabudováno drtivá většina chytrých televizorů. V těch zbývajících pár případech je tzv. Wi-Fi Ready, takže se musí dokoupit USB adaptér.

Pokud je napsáno, že televizor má rozhraní SCART, mělo by to znamenat jeho plnou podobu. Pokud to uvedeno není, jednak ho TV opravdu mít nemusí, což je dnes případ málokteré, nebo ho má řešen přes nějaký adaptérový kabel. Pokud vám na tomto připojení záleží, nezapomeňte si to ověřit a vždy je pochopitelně lepší plný konektor než řešení přes adaptér.

U bodu „obrazovka“ jsou všechny údaje, které se mi podařilo zjistit. Výrobci dnes už totiž povětšinou neudávají parametry typu kontrast, jas a odezva obrazovky.

V poznámce pak naleznete údaj o operačním systému, resp. použité platformě, a mj. i zmínku o USB 3.0, což je údaj, který je na webu málokdy k dispozici a většinou se hovoří jen o USB. Je tu popsána i podpora (či „nepodpora“) kodeku HEVC u tunerů DVB-T2 a případně i DVB-S2, ale pregnantně je to řečeno (a také ověřeno) u výše uvedeného článku, takže odkazuji na něj.

Podpora kodeku HEVC na tunerech se dnes u televizorů určených pro český trh a nejspíše i slovenský trh nachází ve stádiu přechodu. U nás se zatím vysílá jen občas a experimentálně, a tudíž i s měnícími se parametry. Navíc v národním D-Booku ještě nejsou ty konečné popsány, i když je řečeno, že půjde o kodek H.265/HEVC.

Vzhledem k zahájení vysílání dvou přechodných sítí českého DVB-T2 už příští rok je také zřejmé, že o HEVC opravdu půjde.

Pokud v tabulce hledáte Loewe, tentokráte ho tam nenajdete, protože se do našich základních požadavků (4K, do 70.000 Kč) žádný televizor nevešel. U Loewe mám také jako u jediného výrobce potvrzenu kompatibilitu HEVC na tuneru DVB-C2. U ostatních výrobců o ní nevím, resp. ji ještě zjišťuji.

GoGEN: tři televizory, ale…

Tato značka přesně řečeno nabízí tři úhlopříčky ve dvou řadách: TVU 43K304 a TVU 55348, přičemž ta první je ke koupi, resp. bude ke koupi, i v úhlopříčce 140 cm (55").

A to ale? Zatím není známa dostupnost.

TVU 55348 byla oznámena už v červnu, ale zatím, co vím, se pořídit nedala a na webech prodejců můžete vidět nápis „produkt není určen ke koupi“.

Changhong UHD55B6000IS (cena nestanovena) je postaven na platformě Opera TV a je také bez tuneru DVB-T2 a nejspíše i bez HEVC.
Autor: Changhong

Changhong UHD55B6000IS (cena nestanovena) je postaven na platformě Opera TV a je také bez tuneru DVB-T2 a nejspíše i bez HEVC.

Changhong: zatím dvě řady

Ve 4K nabízí tato v Nymburku vyrábějící firma dvě řady – aktuálně prodávanou UHD42C5500ISX2, která je s 11 499 Kč nejlevnějším Ultra HD televizorem na trhu – a chystanou UHD55B6000IS (viz foto). Tu jsem ale zatím našel jen na firemním webu.

Firma zápůjčky produktů na testy zcela zrušila, takže se není jak přesvědčit o možnostech jejích televizorů.

LG 43UF7767 (16.990 Kč) má bohatou výbavu a mj. je zabudován dekodér DTS, dvojice HDMI 2.0 a Intel WiDi. To dnes jen tak někde nenajdete i když by s Wi-Fi Miracast kompatibilní být mělo. To výrobce používá naštěstí také…
Autor: LG

LG 43UF7767 (16 990 Kč) má bohatou výbavu a mj. je zabudován dekodér DTS, dvojice HDMI 2.0 a Intel WiDi. To dnes jen tak někde nenajdete, i když by s Wi-Fi Miracast kompatibilní být mělo. To výrobce používá naštěstí také…

LG: s novou i předchozí platformou a bez OLED

V nabídce jsou – v rámci naší cenové relace – jak televizory s platformou Netcast, tak s unixovým Web OS nyní ve verzi 2.0. Podpora kodeku H.265/HEVC je u tunerů už kompletní, protože o prázdninách došlo k aktualizaci firmwaru.

Nabídka LG začíná na 102 cm a končí na 165 cm. Najdete tu ale i exotické úhlopříčky jako 109 cm (43") či 124 cm (49").

Všechny televizory jsou LCD nebo LCD (IPS), OLED by se do našeho cenového rozsahu dostalo pouze v případě rozlišení Full HD.

Orava: zatím jeden kousek, ale…

…prohnutý a navíc docela drahý. Tedy nad 30 000 Kč.

Výrobce na stránkách hovoří o trojici USB 3.0, což je rozhodně překvapení, i když fotografie to nepotvrzují.

Pokud ovšem nejsou příslušné konektory namísto modré barvy vyvedeny v bílé a černé. Ale i to se už v minulosti stalo…

Panasonic: zejména už Firefox OS

V nabídce je pět klasických a tři prohnuté řady, někdy i s obrazovkami typu LCD (IPS). Povětšinou už jsou vybaveny unixovým systémem Firefox OS, základní řady pak předchozí platformou Viera.

Podpora kodeku H.265/HEVC na tunerech je ohlášena po aktualizaci firmwaru, další informace ve výše zmiňovaném článku.

Mimochodem, pokud se ptáte, co OLED, jediná řada Panasonicu je zatím mimo uvažovanou cenovou relaci.

Philips (TP Vision): i s Android TV, ale zatím prakticky bez HEVC

Televizorů s rozlišením Ultra HD u TP Vision není tolik jako u ostatních výrobců a produkce je tak vzhledem k Full HD vyváženější. Navíc rozlišení je zamíchané do různých řad, takže se nedá obecně říci, co je od které řady k dispozici. V každém případě TV pro sezónu 2015/16 nemají podporu HEVC na tuneru s výjimkou modelů uvedených letos na podzim. To však neznamená, že ji nemusí mít typicky na rozhraní USB (mj. ji má Philips 49PUS7100), a situace je tu stejná, jako u ostatních výrobců.

Výše uvedené „míchání“ platí i o osvětlení pozadí Ambilight, takže pokud na něčem takovém trváte, ohlídejte si to.

Samsung: nabídka velmi bohatá, včetně jednoho SUHD

U této značky si dejte pozor především na to, který televizor je který, protože označení přístrojů si v souvislosti typicky s SUHD pletou i prodejci. V každém případě televizory s rozlišením Ultra HD (4K) mají ve jméně buď JU, nebo JS – jiné ne. Televizory označované výrobcem jako SUHD (JS) začínají od nějakých padesáti tisíc výše.

Nabídka rozlišení Ultra (4K) je hodně obsáhlá, stejně jako podpora kodeku HEVC na tunerech. Tu najdete od Full HD řady „J“ s označením „5500“ výše.

Všechny chytré televizory Samsung jsou už letos vybaveny firemním operačním systémem Tizen, i když ho výrobce nezdůrazňuje a mluví jen o Smart TV.

Samsung je také letos jediný, alespoň co vím, který do některých televizorů nejvyšších tříd zavedl Wi-Fi 802.11 ac. Jde především o modely označované jako SUHD, ale jak je vidět z tabulky, nejen o ně.

BRAND24

Sharp LC-60UD20EN (59.900 Kč) s úhlopříčkou 152 cm je zajímavý už jenom tím, že nabízí certifikaci THX 4K, kterou jen tak nenajdete, a audio systém od společnosti Yamaha. Jak je to s HEVC na tunerech DVB-T2/S2 jsem nezjistil.
Autor: Sharp

Sharp LC-60UD20EN (59 900 Kč) s úhlopříčkou 152 cm je zajímavý už jenom tím, že nabízí certifikaci THX 4K, kterou jen tak nenajdete, a audio systém od společnosti Yamaha. Jak je to s HEVC na tunerech DVB-T2/S2, jsem nezjistil.

Sony KD-49X8005C (26.990 Kč) se 124 cm pracuje pod operačním systémem Android TV. Kompatibilita s obchodem Google Store (Play) a Google Cast je tudíž samozřejmostí.
Autor: Sony

Sony KD-49X8005C (26 990 Kč) se 124 cm pracuje pod operačním systémem Android TV. Kompatibilita s obchodem Google Store (Play) a Google Cast je tudíž samozřejmostí.

Thomson 55UA9806 (36.990 Kč, 140 cm) nabízí nepřehlédnutelný styl. Už jenom reproduktory na čelní straně hned tak někde neuvidíte. Škoda, že televizor není od koho zapůjčit!
Autor: Thomson

Thomson 55UA9806 (36 990 Kč, 140 cm) nabízí nepřehlédnutelný styl. Už jenom reproduktory na čelní straně hned tak někde neuvidíte. Škoda, že televizor není od koho zapůjčit.

Tabulky ke stažení (XLS):

Ultra HD televizory do 30 000 Kč: UHD TV – do 30 tisíc Kč – tabulka

Ultra HD televizory za 30 000 až 70 000 Kč: UHD TV – 30–70 tisíc Kč – tabulka

Jak budete řešit příjem nastupujícího DVB-T2/HEVC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).