Hlavní navigace

Před pěti lety se začalo v Praze naostro digitálně vysílat

21. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
21. 10. 2010

21. října 2005, tedy přesně před pěti lety, začalo v hlavním městě České republiky terestrické digitální vysílání. To tehdy přešlo z dosavadní experimentálního na ostrý provoz. Šlo konkrétně o vysílání multiplexu A, který spadal pod správu Českých Radiokomunikací. Na kanálu 25 v Praze a ve středních Čechách tak přestala vysílat hudební stanice Óčko, Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Frekvence 1.

ZAVZPOMÍNEJTE: České radiokomunikace už v Praze testují multiplex A

V novém multiplexu se tehdy objevily kanály České televize a Českého rozhlasu a také TV Nova. Stanice ČT 4 tehdy ještě neexistovala, stejně jako ČRo Rádio Wave. V současné době už je minulostí multiplex A i vysílání na pětadvacátém kanálu. Tehdejší síť Českých Radiokomunikací nahradily pozdější multiplexy 1 (ten nyní využívá Česká televize) a 2 (komerční subjekty). Ty vysílají z lokalit Žižkov a Cukrák na 41. a 53. kanálu. 25. kanál nyní není využíván.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).