Hlavní navigace

Přechod na DVB-T2? Začne až po roce 2021, říká ministerstvo průmyslu a obchodu

1. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Překotná změna by znamenala velké investice z rodinných rozpočtů do nových přijímačů,“ upozorňuje ministerstvo, které má ve své gesci přechod na nový digitální standard

Nejdříve za sedm let by měl v České republice začít přechod na novější typ zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T2. Prosazuje to ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož gesce tato problematika spadá. „Nadpoloviční většina českých domácností je dosud odkázána na stávající terestrické vysílání a překotná změna by znamenala velké investice z rodinných rozpočtů do nových přijímačů. Ministerstvo předpokládá pozvolný přechod na nový digitální standard televizního a rozhlasového vysílání DVB-T2 až po roce 2021,“ uvedl úřad na svém webu.

K TÉMATU: ČTÚ připravuje pro vládu dokument související s přechodem na technologii DVB-T2

Ministerstvo v tomto smyslu odeslalo tento týden odpovědi na dotazy pracovní skupiny v rámci Radio Spectrum Policy Group (RSPG), což je poradní orgán Evropské komise. „Dotazník se týká využití pásma 700 MHz, které je nyní využíváno převážně k terestrickému (zemskému) televiznímu a radiovému vysílání,“ upozornilo. O pásmo 700 MHz mají velký zájem mobilní operátoři pro svoje broadbandové služby. Pokud by bylo uvolněno pro jejich potřeby, znamenalo by to, že by televizní vysílání muselo opustit kanály 49 až 60. To však operátoři vysílacích sítí odmítají udělat dříve, než vyprší platnost kmitočtových přídělů stávajících celostátních multiplexů DVB-T (v roce 2024).

ČTĚTE TAKÉ: Jaký kompresní standard použije Česko u budoucího vysílání Ultra HD v DVB-T2?

„Ministerstvo ve svém stanovisku pro RSPG zdůraznilo, že jakékoli faktické kroky k přechodu na nový digitální standard DVB-T2 nebudou realizovány před rokem 2021. Současný digitální standard DVB-T bude nicméně funkční ještě několik dalších let,“ uvádí ve své zprávě úřad. Hlavním důvodem je ochrana českých domácností, které teprve nedávno pořizovaly nové digitální přijímače pro standard DVB-T, jenž by měl být nahrazen DVB-T2. „Překotná změna, kterou nikdo ze zemí EU nerealizuje, by znamenala velké investice z rodinných rozpočtů do nových přijímačů,“ opakuje ministerstvo.

BRAND24

NAPSALI JSME: DVB-T2 u našich sousedů: jaké mají plány s novou generací zemské digitální televize?

Resort pro ve spolupráci s dotčenými orgány a institucemi připraví takový postup, při kterém budou veškeré změny spojené s přechodem na digitální standard DVB-T2 naplánovány tak, aby občané České republiky měli volbu souběhu stávajících a nových technologií a možnost rozhodnout se pro nové technologie svobodně na základě využívání více televizních a rozhlasových kanálů a programů. „To bude spojeno také s motivací výrobců a prodejců spotřební elektroniky, kteří posléze nabídnou na trhu nejnovější televizní a rozhlasové přijímače,“ uzavírá ministerstvo průmyslu a obchodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).