Hlavní navigace

Pražské vypínání: koho se nebude týkat?

16. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Praha má posledního dubna přijít o analogový televizní signál, ve skutečnosti se ale plánované vypínání týká jen zemského analogového vysílání a jen jednoho vysílače velkého výkonu. Přestane vysílat hlavní městský vysílač na Žižkově, v provozu ale bude i nadále analogové vysílání z dalšího velkého vysílače na Cukráku a také z několika místních analogových dokrývačů. Vypínání analogu se samozřejmě nedotkne ani těch, kdož přijímají televizi jinak než na klasickou anténu. Podívejme se, které zdroje signálu Pražanům zůstanou.

Kabelová televize zůstává analogově i digitálně

V první řade vypnutí Žižkova vůbec nepocítí diváci, kteří přijímají jakoukoliv nabídku kabelové televize. Ať již máte k dispozici analogovou nebo digitální kabelovku, oba typy zůstanou v provozu i po 30. dubnu. Mnohdy se nás čtenáři ptají, jaký typ set-top-boxu si mají pořídit ke sledování kabelové televize. Odpověď je v tomto jednoduchá a jednoznačná – pokud přijímáte kabelovou televizi analogově a jste s nabídkou spokojeni, set-top-box nepotřebujete. Právě naopak – můžete každý ze svých televizorů v domácnosti zásobovat právě analogovým signálem z kabelovky. Pokud chcete přejít na digitální kabelovou nabídku, set-top-box rovněž vybírat nemusíte. Dodá vám ho přímo provozovatel služby.

Společnost UPC, stejně jako mnozí další operátoři kabelové televize, ponechá v provozu i analogovou nabídku. V ní byste měli přijímat všechny základní programy, které je operátor povinen šířit dle zákona v nejnižší nabídce. V analogovém vysílání jde o programy České televize, Novy a Primy, kabeloví operátoři mnohdy převádějí do analogu i signál nových digitálních televizí jako je Prima Cool, TV Barrandov nebo hudební Óčko (UPC tak činí pouze u Barrandova). Takže pokud si platíte analogovou nabídku kabelové televize, nemusíte nic kupovat nebo měnit. Operátor vám určitě nabídne přechod na digitální nabídku, která je programově bohatší, často ale také dražší. Nic se však nestane, pokud na ní nepřejdete. Televizní signál vám určitě zůstane i po 30. dubnu.

Digiboy v metru 1

Státní kampaň k digitalizaci v Praze vrcholí, Digiboy je ve vozidlech MHD na každém kroku.

DVB-T, satelit, IPTV: také beze změny

Vypnutí analogu se netýká ani těch, kdož přijímají televizní programy nejvíce propagovanými cestami. Pokud už sledujete televizi přes set top box v DVB-T, nevidíte na obrazovce varovné piktogramy ani informační lišty, které do svého vysílání vkládá Česká televize a Nova s Primou. V takovém případě nemusíte na příjmu televize nic měnit, a ani po 30. dubnu vás nic nepřekvapí. Stejná situace platí i pro ty, kdož přijímají vysílání přes satelit. Pokud máte k dispozici satelitní přijímač, ať už analogový nebo digitální, všechny programy, které jeho prostřednictvím dnes přijímáte, budou přístupné i po 30. dubnu.

Čtenáři se nás často ptají právě na analogový satelit, zda se jim signál z něho nevypne spolu s vypnutím analogu v Praze. Zde je nutné zmínit, že analogové satelitní vysílání je na terestrickém zcela nezávislé, a tudíž se ho žádné vypínání nedotkne. Jenže počet programů z analogových transpondérů se postupně snižuje, a v analogu dnes v našich končinách vysílají prakticky už jen německy mluvící televize. V tomto ohledu tedy doporučujeme přejít na digitální satelitní příjem, kde stačí jen vyměnit set-top-box a můžete ze stejných orbitálních pozic přijímat mnohem širší a zajímavější programovou nabídku včetně českých a slovenských televizí.

Digitální satelitní platformy Skylink, CS Link, UPC Direct a Digi TV, stejně jako další televizní platformy, zůstávají beze změn i po 30. dubnu. V tomto směru se dá očekávat masivní marketingová kampaň ze strany provozovatelů těchto služeb, kteří budou chtít využít vypnutí analogu k nalákání nových zákazníků. To se týká nejen satelitních, ale i digitálních kabelových platforem a IPTV.

Digiboy v metru 2

Analogovému vysílání odzvonilo. Proběhne vypnutí žižkovského vysílače bez problémů?

ČT ponechá v Praze analogové vykrývače

S blížícím koncem analogového vysílání z pražského Žižkova vyvstává i otázka, které analogové převaděče navázané na žižkovský vysílač zůstanou po 30. dubnu v provozu. Technický plán přechodu původně stanovil vypnutí analogových dokrývačů a převaděčů až na termín úplného vypnutí analogového vysílání v České republice, tedy listopad 2011. Nicméně stát nebude nutit televize, aby na mnoha místech vysílaly analogově, pokud k tomu nebudou mít důvod. Pokud jde o Prahu, některé lokální dokrývače v provozu zůstanou, zejména ty, které využívá Česká televize. Prima ale oznámila, že některé své analogové frekvence vypne spolu se žižkovským vysílačem.

Česká televize již provedla přeladění svých analogových převaděčů ze žižkovského vysílače, odkud tyto převaděče braly signál, na jiný zdroj. Proto budou i po 30. dubnu v provozu vysílače Strahov (32. kanál), Krč (34. kanál), Vokovice (44. kanál), Žvahov (49. kanál), Zdice (32. kanál) a Loděnice (49. kanál) pro program ČT 1 a dokonce i tři vysílače Vokovice (56. kanál), Krč (57. kanál) a Žvahov (60. kanál) pro ČT 2 (z velkých vysílačů Žižkov a Cukrák už ČT 2 analogově nevysílá od loňského podzimu).

Nejasná zůstává situace kolem Novy, která zatím nedala pokyn k přeladění svých pražských dokrývačů a další vývoj je otázkou jednání. Její místní vysílače Strahov, Žvahov, Vokovice, Brusnice, Čtyřkoly, Litoměřice, Velké Žernoseky a Beroun tak i nadále přebírají signál primárně ze žižkovského vysílače.

Region PrahaAnalogové ostrůvky uprostřed metropole

Cukrák, Strahov, Krč, Žvahov, Vokovice a Břevnov – to je šestice pražských vysílačů a dokrývačů, které budou i po 30. dubnu divákům na území metropole zprostředkovávat analogový televizní signál. Nejdůležitější z nich, Cukrák, který původně vznikl jako hlavní vysílač pro Prahu, se odmlčí již letos v říjnu, pět ostatních by mělo podle vládou schváleného harmonogramu digitalizace vysílat analogově až do listopadu 2011. Zda tomu tak bude doopravdy, však záleží hlavně na samotných televizích. Termíny vypínání vysílačů malého výkonu, obsažené v Technickém plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání, jsou nejzazší možné a stát televize nenutí, aby v Praze vysílaly další dva roky digitálně i analogově. Více informací zde.

Prima bude vypínat i dokrývače. Ponechá Beroun, možná i Krč a Břevnov

Prima na rozdíl od ČT většinu svých analogových vykrývačů v Praze vypne společně se žižkovským vysílačem již 30. dubna. V provozu zůstane jedině dokrývač v Berouně, kde už došlo k přeladění na jiný zdroj signálu. Diváci se ale nemůžou spoléhat na analogový ostrůvek v lokalitách Žvahov (43. kanál), Vokovice (61. kanál), Jinonice, Benešov a Litoměřice. Jiná situace je u vysílačů v pražské Krči (6. kanál) a Břevnově (61. kanál). Tyto vykrývače nenabírají primárně signál ze Žižkova, a nemělo by se jich tedy dubnové vypnutí dotknout.

U Primy se ale dá předpokládat, že bude chtít své diváky přesvědčit právě k přechodu na digitální příjem. Jelikož sama přistoupí k vypnutí většiny dokrývačů, patrně se spoléhá na to, že diváky v Praze bude oslovovat už jen prostřednictvím DVB-T. Bylo by to logické, protože kromě hlavního kanálu Primy tak může provozovatel nalákat diváky i na svou čerstvou dvojku Prima Cool, do které investoval nemalé peníze, a pro kterou potřebuje získat solidní divácký základ. V očekávání je i stanice pro ženy Prima Klub, u které se ještě neví, zda opravdu začne vysílat. Pokud ano, vešla by se pouze do některé z digitálních sítí. Proto pro Primu nemá smysl pokračovat v analogovém vysílání na pražských dokrývačích déle, než je nezbytně nutné.

BRAND24

Autor je šéfredaktorem státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání www.digitalne.tv

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).