Hlavní navigace

Prahu pokryjí ČT Sport HD, Nova a Prima v DVB-T2. Z vysílače Žižkov s kodekem HEVC

2. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jde o první zkušební živé televizní vysílání ve standardu DVB-T2 s kodekem HEVC ve střední Evropě. České Radiokomunikace slibují test zachovat do konce února 2016.

Pražané, kteří mají televizor s tunerem DVB-T2 schopný přijímat vysílání v kompresním standardu HEVC, budou moci od středy 3. června naladit volně tři české televizní programy v tomto novém vysílacím standardu. Z vysílače Žižkov na kanálu 50 totiž v 10 hodin dopoledne odstartuje testovací vysílání ČT Sport HD, Novy a Primy, které naváže na dosavadní experiment DVB-T2 Českých Radiokomunikací. Je to poprvé ve střední Evropě, co se v DVB-T2 bude šířit živé lineární televizní vysílání. Pilotní projekt má trvat až do konce února 2016, kdy vyprší platnost kmitočtového přídělu pro dlouhodobý experiment DVB-T2 v Praze.

K TÉMATU: České Radiokomunikace upravily obsah zkušebního DVB-T2 multiplexu

Přechod na vysílání v DVB-T2 standardu je předpokladem pro budoucí rozvoj tuzemského televizního vysílání, které umožní vysílání v HD kvalitě a propojení televizního vysílání s internetovými službami. Otázkou není, zda k němu dojde, ale kdy a jakým způsobem bude přechod proveden. Proto chceme být co nejlépe připraveni, vysvětluje generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. Kodek HEVC, který firma otestuje, je nástupcem kompresních standardů MPEG-2 a MPEG-4, využívaných u současného zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Radiokomunikace dnes opět spustí testy DVB-T2/HEVC, nabídnou i lineární vysílání

DVB-T2 s kodekem HEVC se postupně stává standardní součástí nově uváděných modelů televizních přijímačů na českém trhu. Ověřování kompatibility vysílání s televizními přijímači je také součástí nynějšího testování, vysvětlují České Radiokomunikace. Využitím kodeku HEVC se zvýší přenosová kapacita vysílacích sítí DVB-T2, což umožní zařadit do multiplexů více programů v HD kvalitě. Experimentální vysílání je plánováno do 28. února 2016 a nemá žádný vliv na stávající rozsah pozemního DVB-T vysílání,dodaly České Radiokomunikace.


Zdroj: České Radiokomunikace

Teoretická mapa pokrytí testu DVB-T2 z pražského vysílače Žižkov

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).