Hlavní navigace

Postřehy ke spuštění digitální televize v Brně a Ostravě

14. 2. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Minulý týden zahájily Radiokomunikace řádné digitální vysílání přechodného multiplexu A v Brně a Ostravě. Zatímco diváci v Brně mohli testovací vysílání sítě A sledovat už od vánočních svátků, Ostrava se digitálního signálu dočkala skutečně až minulý týden. Zprovoznění dvou nových vysílačů multiplexu A a výměnu vysílacích technologií provázelo i několik dalších změn.

Frekvence 1 nevysílá v Brně ani Ostravě

Především obsah multiplexu A v Praze, Brně a Ostravě není totožný. Nejvýraznější změnou je absence celoplošného komerčního rádia Frekvence 1 v brněnském a ostravském multiplexu. Naladit ho lze jen na pražském 25. kanále z vysílačů Žižkov a Cukrák. Podle generálního ředitele Radiokomunikací Miroslava Čuřína proto, že majitel Frekvence 1, francouzská mediální skupina Lagardere, odmítnul financovat dvojí šíření tohoto programu ve více lokalitách než v Praze. Brněnská a ostravská část multiplexu A má tedy volnou jednu pozici pro rozhlasové vysílání.

Nabízí se otázka, zda tuto pozici nějak využije veřejnoprávní Český rozhlas, který v multiplexu A nabízí stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Veřejnoprávní rozhlas původně uvažoval o tom, že by v Praze, Brně a Ostravě využil jednu programovou pozici pro regionální vysílání. Minulý týden na tiskové konferenci v Ostravě ale šéfredaktor místního studia ČRo oznámil, že stanice je sice na digitální vysílání v multiplexu DVB-T připravena, nicméně k tomuto vysílání nedojde. A to ani v Brně a Praze.

Připraví Český rozhlas další program?

Český rozhlas minulý týden do multiplexu A zařadil okruhy Radiožurnál a také novou stanici pro mladé, Rádio Wave. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) však ČRo vydala povolení umístit do této sítě hned tři nové stanice. Vedle těchto dvou zmíněných i další „novou“, kterou RRTV ve svém zápisu výslovně nejmenuje. O jaký okruh půjde, zatím netuší ani šéf digitálního týmu ČRo Pavel Balíček. Možná půjde o jeden z dalších digitálních projektů, které máme rozpracované. V úvahu připadá stanice zaměřená na výuku cizích jazyků nebo celoplošný okruh zaměřený na regiony, který by skládala jednotlivá krajská studia, řekl Pavel Balíček serveru DigiZone.cz.

Ostrava mux A tiskovka

Rozhlas si v uplynulých měsících zaregistroval celou řadu názvů pro nové digitální okruhy, například Rádio Alternativa, ČRo Xtreme, ČRo Neon či ČRo Street. Podle Pavla Balíčka jde ale o nepoužité varianty názvu okruhu ČRo 4 pro mladé, nynějšího Rádia Wave. Z hlediska přípravy a rychlého spuštění dalšího okruhu ČRo by bylo výhodnější sestavit nový celostátní okruh z příspěvků krajských studií. Tím by také rozhlas částečně splnil slib, že do „televizního“ multiplexu A zařadí také regionální stanice. Jejich samostatné šíření, a tedy rozdílný obsah multiplexu v Praze, Brně a Ostravě, by ale rozhlas přišlo příliš draho.

Regionální odpojování České televize

Naopak Česká televize od minulého týdne vysílá v rámci multiplexu A také regionální mutace večerníků a Dobrého rána. Šlo o vůbec nejsložitější věc při spouštění této sítě v Brně a Ostravě, prohlásil Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb společnosti Radiokomunikace. Při testování digitální televize v Brně přenášela firma vysílání ČT z Prahy, a tudíž diváci mohli sledovat pouze Večerník z Čech a českou verzi Dobrého rána. To se od minulého týdne změnilo: zatímco v Brně naladí domácnosti s digitálním set-top-boxem Jihomoravský večerník, v Ostravě mohou sledovat Report. Zatímco v Praze a středních Čechách běží Dobré ráno z Kavčích hor, v Brně a Ostravě multiplex šíří moravskoslezskou mutaci tohoto pořadu.

Regionální „odpojováky“ se však zatím týkají pouze programu ČT 1. Televize Nova, která v multiplexu B také vysílá a na analogových vysílačích nabízí každý všední den vpodvečer odpojované regionální vysílání, o tuto službu neměla zájem. Důvod je nasnadě: odpojování je příliš drahé. Takzvané trhací časy nepřipravuje ani zpravodajský kanál ČT 24, který vysílá jednu verzi programu pro celou Českou republiku. Podle ředitele zpravodajství ČT Zdeňka Šámala na tom nic nezmění ani skutečnost, že televize minulý týden otevřela nové krajské studio v Olomouci, které pro ČT 24 připravuje pořad Týden v Olomouckém kraji. Ten nepůjde odpojovaně jen pro olomoucké diváky, ale celostátně. Od března pouze na ČT 24 po večerníku.

Nové vysílací technologie

Zároveň se spuštěním nových lokalit přešly Radiokomunikace u dosavadních vysílačů multiplexu A v Praze a Brně na nové vysílací technologie. V loňském roce jsme vypsali výběrové řízení na dodavatele těchto technologií a oslovili jsme dvanáct špičkových firem. Dvě nejlepší na světě jsme pak vybrali jako naše dodavatele, přiblížil Martin Roztočil, aniž by sdělil názvy těchto firem. To je naše obchodní tajemství a know-how, jména dodavatelů proto nechceme zveřejňovat, řekl Martin Roztočil už dříve v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Na nové anténní systémy navázala i novější a modernější kompresní technologie, která Radiokomunikacím umožnila rozšířit programovou nabídku sítě A o televizní stanici ČT 4 Sport a dva okruhy Českého rozhlasu.

Právě nová kompresní technologie a skutečnost, že síť A je stavěna jako statistický multiplex, v němž si jednotlivé televizní stanice přelévají datový tok podle náročnosti obrazových scén, měla zajistit, že bitově velmi náročný sportovní program ČT nenaruší bezproblémový příjem multiplexu A. To se však Radiokomunikacím příliš nepodařilo. V době, kdy ČT 4 Sport vysílá přenosy a záznamy ze ZOH 2006 v Turíně, dochází často k zamrzání obrazu, kostičkování a výpadkům zvuku. Mezi půlnocí a devátou hodinou ráno, kdy ČT 4 Sport vysílá pouze monoskop, se tyto problémy téměř nevyskytují. Na místě je tedy otázka, zda je vhodné v zemské digitální síti o kompresním standardu MPEG-2 vysílat pět, či zda v něm mají být jen čtyři televizní programy.

Proč Ostrava nevysílá z Hošťálkovic?

Ostravské televizní diváky asi bude zajímat, proč Radiokomunikace nespustily ostré vysílání multiplexu A z vysílače Hošťálkovice, jak původně plánovaly. Podle Martina Roztočila především proto, že pokrytí z tohoto vysílače by nebylo tak kvalitní jako z vysílače umístěného na vodojemu Hladnov ve Slezské Ostravě: Výpočty jsme zjistili, že bychom z Hošťálkovic nedokázali pokrýt ani celou Ostravu, natož pak její okolí. Proto jsme, v souladu s kmitočtovým přídělem od Českého telekomunikačního úřadu, zvolili variantu Slezská Ostrava. Tento vysílač ale nepokrývá některá větší města v ostravsko-karvinské aglomeraci, například Český Těšín.

Ostrava mux A tiskovka 2

Jiný problém musejí Radiokomunikace řešit v Brně. Už v době zkušebního digitálního vysílání během loňského veletrhu Invex, kdy firma spustila v Barvičově ulici dočasné vysílání multiplexu A, čelila ostré kritice občanského sdružení nájemníků, kteří považují umístění vysílače v blízkosti obytných domů za nepřiměřené zdravotní riziko. Tento problém přetrvává. Musíme ale zdůraznit, že Barvičovu považujeme za určitý dokrývací vysílač pro Brno, zatímco za hlavní brněnský vysílač považujeme a do budoucna budeme považovat vysílač Hády, řekl Martin Roztočil na tiskové konferenci k oficiálnímu zahájení digitálního vysílání multiplexu A v Brně.

BRAND24

Další regiony? Zřejmě až v roce 2007

Nejen diváky, ale i novináře na tiskových konferencích v Brně a Ostravě zajímalo, kdy se multiplex A rozšíří do dalších regionů. Podle Martina Roztočila nelze do poloviny roku 2007, kdy končí platnost současných přechodných vysílacích sítí, očekávat nějaké další výraznější pokrývání dalších regionů. Otázkou zůstává řešení problému 12. televizního kanálu pro analogové vysílání televize Nova z Bukové hory na Ústecku a programu ČT 2 na Vraním vrchu u Domažlic. Tyto kmitočty brzy zaruší digitální rozhlas ze sousedního Německa. Jediným možným řešením je urychlený přechod na zemské digitální vysílání, ale to by musely odsouhlasit všechny televizní a rozhlasové stanice vysílané v multiplexu A.

Je to právě ČT, Nova, ČRo a Frekvence 1, kdo platí za šíření digitálního signálu a kdo tedy rozhoduje, kam se multiplex A případně rozšíří. Pokud by tedy například televize Nova chtěla přechodem na digitální vysílání v severních Čechách vyřešit problém s rušením 12. kanálu, musela by zároveň přesvědčit Českou televizi, veřejnoprávní rozhlas a případně i Frekvenci 1, aby se podílely na financování digitálního vysílání v tomto regionu. ČT však opakovaně zdůraznila, že nehodlá platit za souběžné analogové a digitální vysílání ve více oblastech než v Praze, Brně a Ostravě. Tedy ne do doby, než bude jasné, kdy se v jednotlivých regionech vypnou analogové kmitočty.

Měly by Radiokomunikace snížit počet televizních programů v multiplexu A?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).