Hlavní navigace

Pošlape ČT 1 s novým šéfem lépe? Potřebovala by to

28. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Radana Dolejše, někdejšího dramaturga a později i šéfa zábavy na Nově, pověřil generální ředitel České televize Jiří Janeček vypracováním projektu dalšího rozvoje nejsledovanějšího programu veřejnoprávní televize, kanálu ČT 1. Zatímco Radě ČT vadí, že Dolejš je známý především svým působením v kapele Šlapeto, komerčním televizím asi zatrnulo.

O Dolejšově angažmá na Kavčích horách se psalo mnoho týdnů předtím, než je Jiří Janeček ve středu oficiálně potvrdil na veřejném zasedání Rady ČT. Není to ale tak, že by se Dolejš stal rovnou jedním ze čtyř šéfeditorů jednotlivých programů ČT. Janeček ho pouze požádal, aby do konce června vypracoval projekt, na jehož základě by mohl být do nové funkce jmenován. Tomu však bude předcházet interní oponentura projektu uvnitř ČT i před Radou ČT.

O tom, že první program ČT potřebuje změnu jako sůl, ví vedení televize již několik měsíců. Loňský rok neskončil pro Jedničku dobře, v podílu na sledovanosti klesla pod psychologickou hranici dvaceti procent a v letošním roce se pohybuje hluboko pod ní. ČT 1 je přitom hlavním pilířem České televize, na její sledovanosti závisí výnosy z prodeje reklamních časů, z kterých ČT financuje rozvoj svého digitálního vysílání, ale také Státní fond na podporu kinematografie nebo státní informační kampaň k přechodu na digitální vysílání.

Kvůli klesající sledovanosti Jedničky musela ČT již v loňském roce řešit předpokládaný výpadek příjmů zvláštního fondu, z něhož kryla souběžné analogové a digitální vysílání. Vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš na sklonku loňského roku serveru DigiZone.cz řekl, že z tohoto důvodu se Kavčí hory rozhodly rychleji vypínat menší analogové vysílače a převáděče. Mnohem nepříjemnější na celé této situaci je ale fakt, že mezi diváky klesá zájem o veřejnoprávní televizi jako celek, a to v době, kdy se znovu objevují tendence ke změně financování veřejnoprávních médií – zrušení koncesionářských poplatků a převedení ČT a Českého rozhlasu přímo pod státní rozpočet.

Radan Dolejš by měl úniku diváků od veřejnoprávní televize zabránit. ČT 1 potřebuje upravit programové schéma tak, aby přilákala více lidí, zejména z mladších věkových skupin. Jednička totiž přitahuje především starší diváky, a to je velký problém: ti mladší si nevytváření návyk na sledování ČT 1, a pro inzerenty jsou starší diváci neatraktivní. Na poklesu Jedničky se nejvíc podepsal vznik nových digitálních televizí, především komerční TV Barrandov, která má podobnou starší cílovou skupinu jako ČT 1, ale také dvou nových veřejnoprávních kanálů: zpravodajské ČT 24 a sportovní ČT 4.

Radan Dolejš

Radan Dolejš – šéf projektu rozvoje prvního programu České televize

Česká televize dosud nedokázala problémy ČT 1 řešit, protože jednotlivé veřejnoprávní kanály neměly své šéfy. Za program všech čtyř stanic odpovídala programová ředitelka Kateřina Fričová, která se však fakticky věnovala především stanicím ČT 1 a ČT 2. A protože se ke konci loňského roku připravovalo především přeformátování Dvojky, z níž zmizela většina sportovních přenosů a všechny zpravodajské pořady, Jednička zůstala jaksi pozadu.

Radan Dolejš je jediným ze čtyř šéfů projektů změn jednotlivých programů ČT, který nepřichází zevnitř České televize. Je to dobře, protože právě nejsledovanější program veřejnoprávní televize potřebuje větší změnu a tu nemůže dělat nikdo, kdo by byl svázaný delším působením na Kavčích horách. Dolejš má navíc výhodu v tom, že důvěrně zná postupy televize Nova, jíž by měla ČT 1 začít výrazněji šlapat na paty. Vždyť dnes se Jednička pohybuje na polovině hodnoty podílu sledovanosti Novy, a kdyby Prima neudělala tolik fatálních programových chyb, dávno by byla i za ní.

BRAND24

O tom, že Dolejšovo angažmá neberou na Nově na lehkou váhu, svědčí určitá nervozita jejího vedení. Autorovi této glosy zhruba před třemi týdny telefonovala jedna manažerka Novy, aby si ověřila, zda jsou informace o jmenování Dolejše do funkce ředitele ČT 1 pravdivé a vyzvídala podrobnosti. Jiří Janeček si od nové posily slibuje mnohé. V sobotním rozhovoru pro deník Právo, mimochodem už druhém exkluzivním interview o restrukturalizaci ČT pro tento list za posledních deset dní, jasně prohlásil, že největší změny v profilaci očekává od šéfů projektů ČT 1 a ČT 2 – tedy Dolejše a současné programové ředitelky ČT Fričové.

Nastavení rozvoje dalších dvou programů bude rozhodující pro postavení České televize ve formujícím se digitálním prostředí. Zásadně, a nebojím se říci přímo fatálně, to ovlivní budoucnost televize, říká Janeček. Česká televize konečně pochopila, že jí začal ujíždět vlak a že nestačí být lídrem digitalizace po technické stránce. Ruku v ruce se zapínáním digitálních a vypínáním analogových vysílačů by měla stále více myslet i na programovou proměnu. Ještě štěstí, že si to Kavčí hory uvědomily včas a neustrnuly v takové podobě jako Český rozhlas, jehož hlavní programy připomínají spíš retro kanály pro dříve narozené.

Je dobře, že projekt programových změn ČT 1 vede Radan Dolejš?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).