Hlavní navigace

Poslanci z hospodářského výboru dnes projednají novelu ZEKu. Její znění vzbuzuje vášně

3. 5. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak celý proces nakonec dopadne v souvislosti s demisí vlády, která novelu Zákona o elektronických komunikacích navrhla, by mělo být jasné 17. května.

Dnes odpoledne by poslanci Hospodářského výboru měli posoudit navržené pozměňovací návrhy k novele Zákona o elektronických komunikacích a následně ho doporučit nebo nedoporučit poslanecké sněmovně ke schválení. Ta by ho měla projednat na své schůzi 17. května. Jestli ale k jeho projednání opravdu dojde, není vůbec jisté. Novela ZEKu je vládním návrhem a vláda dnes podala demisi. Je tedy možné, že se celý legislativní proces zastaví a nabere tak další zpoždění. 

ANALÝZA: Z technické novely zákona o elektronických komunikacích k DVB-T2 se stává politikum

BRAND24

Během projednávání novely Zákona o elektronických komunikacích se vyhranily dva protichůdné tábory – zástupci placených platforem reprezentovaných Českou asociací satelitních operátorů a reprezentanty operátorů zemského vysílání. Před dnešním zasedáním Hospodářského výboru rozeslaly České Radiokomunikace novinářům své aktuální stanovisko k legislativnímu procesu. Rozhovor s jednatelem ČASO Patrikem Bromem přinese server DigiZone během příštího týdne.

PSALI JSME: Pozemní vysílatelé se ohradili proti námitkám asociace satelitních operátorů

Prohlášení Českých Radiokomunikací

DVB-T2 je vynucená změna

Satelitní operátoři totiž tvrdí, že připravovaná změna vysílacího standardu u pozemní televize je protěžovaná státem a že se vláda chystá finančně podpořit soukromé firmy, které provozují televizní vysílače. Pravda je poněkud jiná: stát, který byl postaven před hotovou věc, že musí do roku 2020 vyčlenit frekvenční pásmo 700 MHz pro nové datové sítě mobilních operátorů, jak to po něm žádá Evropský parlament, se musel vypořádat se skutečností, že bude muset odebrat část frekvencí operátorům televizních multiplexů, a to ještě před vypršením platnosti jejich kmitočtových přídělů. Zároveň hrozilo, že pokud by Česká republika nepřešla v pozemním televizním vysílání na nový standard, diváci by přišli o značnou část televizních programů, které mohou přijímat zdarma.

Výsledkem je přechod na pozemní digitální televizi nové generace DVB-T2, která umožní i s méně frekvencemi zachovat stávající programovou nabídku, a dokonce ji ještě rozšířit. Nemluvě o možnosti vysílat v HD kvalitě. Pro operátory pozemních televizních sítí to ale znamená, že se budou muset ještě před vypršením platnosti jejich stávajících kmitočtových přídělů vzdát vysílání v současném standardu DVB-T a přejít na nový standard DVB-T2. Zároveň pro ně vzniknou zcela nové vysílací sítě na nových frekvencích. Aby tuto změnu mohli včas reflektovat diváci, budou po přechodné období do roku 2020 vysílat vedle dnešních televizních sítí DVB-T i přechodové sítě DVB-T2. Jejich provoz bude financovat stát.

Satelitní operátoři nejsou nijak poškozeni

Přechodové sítě DVB-T2 slouží televizním programům z DVB-T sítí k postupnému přechodu na nový vysílací standard. Diváci se díky nim mohou již nyní vybavovat novými televizními přijímači, které budou kompatibilní nejen se stávajícím televizním vysíláním, ale i s vysíláním ve standardu DVB-T2, takže až budou v únoru 2021 nynější sítě DVB-T definitivně vypnuty, nepřijdou o televizní signál. Kompenzace, které se stát chystá vyplatit za provozní náklady přechodových sítí DVB-T2, si nechá Česká republika nejprve schválit Evropskou komisí. Nemůže tedy jít o nedovolenou veřejnou podporu, jak se snaží přesvědčit provozovatelé placených satelitních služeb sdružení do České asociace satelitních operátorů.

Stejná asociace si stěžuje, že chystaný přechod na DVB-T2 porušuje pravidla technologické neutrality. Ani to není pravda. Plánované odejmutí části frekvencí pro potřeby mobilních operátorů se týká výhradně pozemního televizního vysílání, nikoli satelitní, kabelové nebo IP televize. Jsou to tedy provozovatelé sítí pozemního televizního vysílání, jimž bude stát kompenzovat náklady spojené s odejmutím části frekvencí a vynuceného přechodu na nový vysílací standard, který představuje budování zcela nových vysílacích sítí na nových frekvencích. Technologická neutralita by byla porušena ve chvíli, kdy by stát odebral část frekvencí všem vysílacím platformám, včetně satelitu, ale poté finančně podpořil přechod na nový standard jenom u pozemního vysílání. To se ale neděje.

Satelitářům jde o jedno: získat potenciální zákazníky

Argumenty satelitních operátorů převzal do svých pozměňovacích návrhů k novele zákona o elektronických komunikacích poslanec Marek Benda (ODS). Vychází z doslovných znění materiálů satelitní asociace a v jednom případě dokonce navrhuje stažení novely z jednání sněmovny a její úplné přepracování. To by znamenalo zásadní skluz v přípravě přechodových sítí DVB-T2 a vážné znejistění diváků, o což ale jde satelitním operátorům: rádi by získali velkou část z 60 procent českých domácností, které dosud přijímají televizní vysílání pozemní cestou a nevyužívají žádnou placenou televizní službu. Neříkají ale už, že v takovém případě by diváci za příjem televize platili, byť by chtěli sledovat třeba jen základní programy.

Ani z hlediska potřebného vybavení pro příjem satelitní televize není tento typ televizního vysílání pro diváky výhodnější než DVB-T2. Zatímco cena základních set-top boxů pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace začíná na pěti stech korunách, u satelitních boxů to je šestkrát tolik: běžně jde o tři tisíce korun a více. Nemluvě o tom, že zájemce by potřeboval celý satelitní komplet včetně parabolické antény, jejíž montáž se neobejde bez asistence profesionální servisní firmy. Divák by tedy přechodem k satelitnímu příjmu televize musel jednorázově vynaložit tisíce korun a poté ještě každý měsíc platit poplatky za možnost kódovaného příjmu programů.

Otevřený dopis ČASO

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).