Hlavní navigace

Poslanci schválili rozhlasovou diginovelu, na řadě je Senát

13. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 5. 2009

Sněmovní poslanci dnes schválili takzvanou digitální novelu Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která mimo jiné nastoluje podmínky pro přechod na digitální rozhlasové vysílání v roce 2025. Současní provozovatelé díky ní získají tzv. transformační licence na jejichž základě můžou vysílat analogově až do druhé poloviny roku 2025.

DALŠÍ INFORMACE: Rozhlasová diginovela znovu pokračuje do druhého čtení

Agentura ČTK uvádí, že výsledná podoba novely není tak výhodná pro velké rozhlasové stanice, jako byla původní předloha. Proti ní protestovala malá regionální rádia. Poslanci nakonec schválili kompromisní podobu, ve které snížili rozsah celoplošného pokrytí z původně navrhovaných 90 na 80 procent obyvatel a zároveň omezili spojování rozhlasových stanic s jedním vlastníkem do jedné společnosti.

BRAND24

ROZHOVORY K TÉMATU:
Jiří Hrabák: Rozhlasová diginovela prospěje všem, i menším rádiím
Martin Hroch: Na digitalizaci rádií se dívám s nedůvěrou
Michal Zelenka: Rádia nezabetonují trh na věky, digitál přinese konkurenci

Oproti současnému zákonu ale novela multiregionálním sítím pomohla. Dosavadní úroveň celoplošnosti je totiž na hranici 70 procent pokrytých obyvatel, novela posune hranici na 80 procent. Táto hranice bude platit i pro kumulované vlastnictví více rozhlasových stanic jednou fyzickou nebo právnickou osobou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).