Hlavní navigace

Poslanci schválili digitální novelu v senátním znění

25. 4. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 4. 2006

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílací ve znění, do kterého ji upravili senátoři. Návrh Senátu zaručuje i budoucím uchazečům o licence pro DVB-T možnost prodloužení oprávnění po konci jeho dvanáctileté platnosti, zakazuje křížení vlastnictví a určuje televizi Prima povinnost sdílet kmitočty s regionálními studii i v digitálním vysílání. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta.

BRAND24

Právě otázka regionů na Primě byla jedním z důvodů předchozích průtahů v projednávání novely ve sněmovně, které trvalo s přestávkami více než rok. Prima postupně skoupila sedm z někdějších třinácti samostatných studií, dalších pět ovládá Regionální televizní agentura (RTA) – úspěšný žadatel o digitální licenci – a pouze jedno zůstalo samostatné. Ředitel Primy Martin Dvořák vyjádřil minulý týden veřejně názor, že v současnosti se hraje pouze o kupní cenu za studia pod kontrolou RTA. Jejich tržní hodnota se odhaduje na 200 milionů korun, kdyby ovšem poslanci zrušili podmínku sdílení kmitočtů, pravděpodobně by výrazně klesla.

Senátní podobu novely mediálního zákona podpořilo 122 poslanců ze 171 přítomných. Pro přijetí hlasovala většina zákonodárců klubu ODS, KDU-ČSL a ČSSD, proti byli téměř všichni komunisté a část poslanců za US-DEU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).