Hlavní navigace

Polsko chce sloučit regulátory po vzoru britského Ofcomu

18. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 11. 2005

Polská vládní strana Právo a spravedlnost připravuje změny v mediální legislativě, které by vedly ke sloučení dvou mediálních regulačních orgánů: Rady pro rozhlas a televizi a Úřadu pro telekomunikace a poštu. Vznikl by tak jeden „superregulátor“ po vzoru britského úřadu Ofcom. V první fázi chce Právo a spravedlnost snížit počet členů vysílací rady ze současných devíti na tři. Jednoho by volil Sejm, jednoho Senát a jednoho prezident. Doposud volil čtyři radní Sejm, dva Senát a tři prezident, přičemž třetina rady se každé dva roky obměnila. Nynější šestileté funkční období radních by se mělo zkrátit na pět let.

BRAND24

Změna je součástí vládního programu Levný stát, proti kterému protestují opoziční strany v čele s Občanskou platformou Jana Rokity. Aby mohlo dojít ke sloučení dvou regulačních orgánů, musí polský parlament novelizovat tři důležité zákony: o rozhlasovém a televizním vysílání, telekomunikacích a poště. Návrh na jejich úpravu vznese Právo a spravedlnost zřejmě v pátek, řekl tiskové agentuře PAP předseda parlamentního klubu strany Przemyslaw Gosiewski. Podle náměstka ministra kultury Jaroslawa Sellina by práce nad legislativními úpravami mohly skončit již na přelomu roku.

Polská vláda chce zároveň zrušit regionální pobočky Úřadu pro telekomunikace a poštu. Nový superregulátor by sídlil pouze ve Varšavě, což podle nynějších členů polského telekomunikačního úřadu povede k neúměrnému protahování lhůt pro vyřízení stížností z regionů. Součástí mediálních plánů nové polské vlády je také zrušení dozorčích rad veřejnoprávních médií a nahrazení koncesionářských poplatků mediální daní, kterou by museli všichni poplatníci uvádět ve svém daňovém přiznání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).