Hlavní navigace

Polská TVP spustí v DVB-T letos dva nové kanály a plánuje další

24. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
24. 1. 2012

Podle informací polských médií chce ještě v letošním roce spustit tamní veřejnoprávní televize dva nové kanály. Půjde konkrétně o stanice TVP Rozrywka a TVP Dokument. Oba programy budou od svého počátku šířeny v rámci tamního pozemního digitálního multiplexu 3. Aby se nové kanály do sítě vešly, dá se počítat s tím, že dojde k redukci stávajících stanic. Programy TVP 1, TVP 2 a TVP Info jsou totiž šířeny jak v rámci multiplexu 1, tak i prostřednictvím multiplexu 3.

K TÉMATU: Veřejnoprávní polská TVP Historia neskončí. V plánu jsou další stanice

TVP Rozrywka se bude věnovat zábavě, TVP Dokument, jak již název napovídá, bude cílit na diváky, kteří mají zájem o dokumentární tvorbu. Program tak vhodně doplní již existující stanici TVP Historia. Správní rada Telewizje Polska (TVP) už vzala koncept těchto stanic na vědomí a souhlasila s ním. Nyní už v podstatě stačí, aby kanály získaly licenci od Krajowe Rady Radiofonii i Telewizji (KRRiT), tamní obdoby naší Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rozvoj nabídky polské veřejnoprávní televize prostřednictvím tematických kanálů je přirozenou součástí digitalizace, uvedl pro server media2.pl šéf Kanceláře programové koordinace TVP Jacek Weksler.

ČTĚTE TAKÉ: Změny v DVB-T na Ostravsku: Konec polské sítě 3 z Wisły, start multiplexu 1

Kanál TVP Rozrywka bude podle vyjádření Telewizje Polska nabízet kvalitní zábavu na vysoké úrovní, bez násilí a senzacechtivosti. Humor by měl být prý citlivý a inteligentní a prostupovat všemi prvky zábavy. Šanci ve vysílání dostanou nejen současní umělci, ale také ti, co už na nás můžou promluvit například pouze prostřednictvím archivu. TVP Dokument má naproti tomu zvýšit povědomí Poláků o světě, lidech a společenských jevech. Stanice přinese to nejlepší v oblasti dokumentů z videotéky domácí i zahraniční. Do vysílání se mají dostat skutečné příběhy a emoce. Jak již bylo dříve avizováno, TVP letos v létě při příležitosti ME ve fotbale spustí v DVB-T kanály TVP 1 HD a TVP 2 HD.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: TVP 1 HD a TVP 2 HD od června 2012 v polském DVB-T

Telewizja Polska v současné době provozuje kanály TVP HD, TVP 1, TVP 2, TVP Info, TVP Polonia, TVP Sport, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Seriale. Do Běloruska pak ještě navíc šíří nezávislé zpravodajství prostřednictvím stanice TV Belsat. To jí však nestačí. Po programech TVP Rozrywka a TVP Dokument chce spustit ještě další televize. Konkrétně by šlo o TVP Dla Dzieci (dětský kanál) a TVP Natura (příroda). Obě tyto televize, bude-li to pochopitelně možné, by rád spustil současný generální ředitel polské veřejnoprávní televize Juliusz Braun. Dětskou stanici by chtěla přinést divákům i Česká televize. Kanál ČT 3 by vysílal také přes DVB-T za podmínky, že z něho odejde Český rozhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).