Hlavní navigace

Polovina Pražanů přijímá terestriál, 40 procent kabel a satelit

21. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 5. 2009

Průzkum, který si po vypnutí analogového vysílání z pražského Žižkova nechala provést Národní koordinační skupina pro digitální vysílání ukázal, že terestrickou televizi DVB-T přijímá téměř polovina obyvatel Prahy. Další platformy následují s úctyhodným odstupem, ale kombinace satelitu a kabelové televize dává dohromady solidních penetraci ve výši 40 procent obyvatel metropole.

K TÉMATU: Pražané podle průzkumu NKS zvládli digitalizaci na výbornou

BRAND24

Nejpopulárnější je právě DVB-T, tedy příjem digitálního televizního signálu šířeného z pozemních vysílačů, který udává až 48 procent respondentů. Digitální kabelovou televizi v DVB-C sleduje 21 procent obyvatel a satelitní příjem DVB-S udává 19 procent respondentu. Jedna desetina neví, jakým způsobem televizní signál přijímá, a jen zanedbatelné dvě procenta přijímají televizní signál ještě analogově.

Průzkum provedla agentura CCcentre ve dnech 11. 5. – 13. 5. na vzorku 600 respondentů, obyvatel Prahy. Jediný sporný údaj, který z průzkumu vzešel, se týká penetrace digitální kabelové televize. Není totiž jasné, zda 21 procent respondentů, kteří uvedli, že ji přijímají, nemyslelo kabelovou televizi obecně. I analogová nabídka kabelové televize je totiž v Praze ještě stále poměrně dost zastoupená. Zajímavý je i fakt, že průzkum neudává poměř diváků, kteří sledují televizi přes IPTV operátory. I zde je možné, že diváci tento způsob přijmu vnímají jako kabelovou televizi, a tedy odpovídají tak, že přijímají DVB-C.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).