Hlavní navigace

Poláci v příštím roce vyzkouší mobilní televizi ve formátu DVB-H

17. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
17. 10. 2007

Polsko se příští rok připojím k zemím, které si vyzkoušely pilotní vysílání zemské digitální televize ve formátu DVB-H, určené pro mobilní telefony. Podle serveru Media2.pl se chystaného experimentu zúčastní společnosti sdružení v Polské komoře informatiky a telekomunikací. Do konce října by organizace měla podat oficiální žádost o vydání experimentální licence.

Tipy C

Formát DVB-H jako jediný vhodný pro šíření mobilní digitální televize doporučuje Evropská komise. Někteří mobilní operátoři se ale proti striktnímu prosazování jediného formátu ohrazují. Mezi kritiky upřednostňování DVB-H patří také předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák, podle něhož komise na jedné straně požaduje při přechodu na digitální televizní vysílání technologickou neutralitu a straně druhé prosazuje u mobilní televize jediný způsob jejího šíření.

Mobilní digitální televizi nyní využívá 3,5 milionu Evropanů. Podle odhadů by celosvětový počet zákazníků této služby, ať už prostřednictvím jakéhokoli formátu, měl v roce 2011 dosáhnout půl miliardy. Evropská komise předpokládá, že v roce 2009 dosáhne mobilní digitální televize celosvětového obratu 11,4 miliardy euro a v roce 2015 dokonce 20 miliard euro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).