Hlavní navigace

Podrobnosti o bezdrátové kabelové televizi Spray TV

26. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Tento víkend zahájí vysílání nová placená televizní služba, bezdrátová digitální kabelová televize Spray TV. Svou podstatou bude podobná zemskému digitálnímu vysílání, signál ale bude kódovaný a dostupný pouze na speciální set-top-box s přístupovou kartou a unikátní anténu. Službu provozovanou jihomoravskou kabelovou společností Self servis naladí od 1. března obyvatelé sedmi českých a moravských měst.

Technické řešení Spray TV

Self servis má již zkušenosti s provozem digitální kabelové televize ve standardu DVB-C. Nyní se ovšem rozhodl u bezdrátové sestřičky přesídlit k jinému standardu. Od projektového manažera Rostislava Proseckého jsme se dozvěděli: Zemské šíření televizních programů v digitální podobě se uskutečňuje s využitím evropského standardu ETSI EN 301 701, DVB-MT. Jedná se o mikrovlnný způsob šíření digitálního televizního signálu. Dříve, a to v době analogové, se tento způsob šíření nazýval MMDS (Multichanel Multipoint Distribution System). Sám provozovatel označuje tuto technologii jako rozšíření DVB-T vysílání o další programy, na které u digitálního terestriálního standardu nenarazíte. Navíc, službu si budou moci objednat i ti zájemci, ke kterým dosud nepronikl DVB-T signál. Spray TV tak bude dostupná i v některých lokalitách, kde se vyskytují problémy s příjmem klasické pozemní digitální televize.

Na celém systému je nejdůležitější vysílač. Do vysílače jsou jednotlivé televizní programy a rozhlasové stanice dopraveny přes optický kabel, který spojuje vysílač se sítí kabelové televize Self servis. Z vysílače je signál šířen na frekvencích 2,252 – 2,3 GHz. Na straně zákazníka musí být umístěna speciální anténa, která se skládá z několika částí (anténa, konvertor a zdroj). Konvertor, umístěný na anténě, se postará o převod signálu do běžného televizního pásma. Signál dále putuje do set-top-boxu nebo televizoru s tunerem DVB-T. Zde je zřejmý rozdíl oproti jiným digitálním bezdrátovým kabelovkám (Imperium TV, Digitální televize Déčko, UPC Digital na Slovensku), které využívají přijímače s tunerem DVB-C, stejně jako kabeloví operátoři.

Vysílače bezdrátové kabelové služby Spray TV
Lokalita/vysílač LAT (WGS-84) LON (WGS-84)
Praha – Strojimport 50°04'41.000" 14°28'19.100"
Praha – Kamenická 1 50°05'51.700" 14°25'39.300"
Brno – Hády 49°13'21.400" 16°40'28.500"
Ostrava – Varez 49°49'51.100" 18°15'56.400"
Jihlava 49°23'51.800" 15°34'10.700"
Olomouc 49°34'44.800" 17°13'47.400"
Hodonín 48°50'51.400" 17°07'10.400"
Plzeň 49°44'07.100" 13°23'08.300"

Zdroj: Self servis

Aby zákazník mohl přijímat televizní a rozhlasové kanály, je nutné umístit svou anténu tak, aby splňovala podmínku viditelnosti na vysílač. Problémy se signálem tak mohou nastat v blízkosti vysokých objektů. Dalším potřebným vybavením pro sledování digitální kabelovky je již zmiňovaný přijímač s DVB-T tunerem a samozřejmě také CI slotem. Rostislav Prosecký nám také řekl: Služba je vázána na spárované zařízení se systémem Conax pomocí smart karty pro scramblovací systém Conax CAS7, která zůstává v majetku firmy Self servis, spol.s r.o. a konečnému zákazníkovi je pouze zapůjčena (proti vratné záloze). K placené programové nabídce získá zákazník i technickou podporu dostupnou 24 hodin 365 dní v roce. Systém Conax je důležitý pro dekódování placených kanálů. Provozovatel tímto krokem zabrání neoprávněnému odběru běžně nedostupných programů.

Možnosti příjmu a kde službu naladíte

Každý zákazník bude mít možnost příjmu DVB-T i DVB-MT signálu. Pokud se tak rozhodne, signál se sloučí do společného kmitočtového multiplexu. Dále si klient bude moci vybrat, zda si přeje individuální příjem, tzn. pomocí antény speciálně pro svůj byt, nebo příjem prostřednictvím společné antény (STA). Při příjmu prostřednictvím STA bude zároveň vyřešeno uzpůsobení společné televizní antény pro DVB-T ve vašem domě.

Spray TV - schéma individuálního příjmu

Schéma individuálního příjmu služby Spray TV (Zdroj: Self servis)

Spray TV - schéma příjmu přes STA

Schéma společného příjmu služby Spray TV prostřednictvím STA (Zdroj: Self servis)

Služba se nejdříve spustí v sedmi lokalitách: Plzeň, Praha, Jihlava, Brno, Hodonín, Olomouc a Ostrava (pro zobrazení mapy pokrytí v dané oblasti klikněte na uvedená města). Upozorňujeme, že mapa je pouze orientační. Signál tak může být dostupný i na nevyznačených místech na mapě. Ale na druhou stranu ani na vyznačených místech nemusí být stoprocentní signál. Ověření dostupnosti a realizovatelnosti služby provede smluvní partner Self servisu, kterým se např. stala společnost Omko. Ing. Prosecký navíc dodal: Postupné uvedení do komerčního režimu proběhne ve spolupráci s partnery v průběhu měsíce března roku 2009. Firma SELF Servis, spol. s r.o. plánuje postupné rozšíření vysílacích lokalit a dosažení pokrytí více než 50 procent obyvatel České republiky.

Mapa pokrytí Praha

Spray TV - pokrytí Praha

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Mapa pokrytí Brno

Spray TV - pokrytí Brno

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Mapa pokrytí Ostrava

Spray TV - pokrytí Ostrava

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Mapa pokrytí Plzeň

Spray TV - pokrytí Plzeň

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Mapa pokrytí Olomouc

Spray TV - pokrytí Olomouc

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Mapa pokrytí Jihlava

Spray TV - pokrytí Jihlava

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Mapa pokrytí Hodonín

Spray TV - pokrytí Hodonín

Kliknutím mapu zvětšíte. Zdroj: Self servis

Digitální přijímače pro Spray TV

Self servis doporučuje pořídit si takový set-top-box, který je testován právě pro příjem Spray TV. Pokud tak učiníte, máte totiž zaručenu kompatibilitu přijímače, a je možné naplno využívat všech služeb. Mezi podporovanými přístroji naleznete zatím jen dva set-top-boxy. Jedná se o přijímače značky Arion AT-2410VHD a Handan VT-3100 MPZB. Dále provozovatel uvádí jako kompatibilní zařízení CA modul Technisat TechniCrypt CXV, který poslouží spolu se smart kartou k dekódování placených kanálů.

Přijímač Arion AT-2410VHD je určený pro příjem SD i HD programů. Má integrovaný Conax dekodér a je vybaven dvěma SCART konektory, jedním HDMI konektorem, jedním CINCH video konektorem a komponentním vstupem (YPbPr). Dále se na zadním panelu nachází digitální audio výstup (SPDIF), dva CINCH audio konektory a USB konektor. USB je určen pro aktualizaci firmware. Set-top-box je plně počeštěn. Prodává se ve dvou barvách, v černé a stříbrné.

Arion AT-2410VHD

Set-top-box Arion AT-2410VHD pro příjem HD kanálů služby Spray TV

Set-top-box Handan VT-3100 MPZB je určený pro příjem programů ve standardním rozlišení. Má integrovaný Conax dekodér a je vybaven dvěma SCART konektory, jedním CINCH video konektorem a digitálním koaxiálním audio výstupem (SPDIF). Dále se na zadním panelu nachází dva CINCH audio konektory. Přijímač je také plně počeštěn. Po shlédnutí obrázku níže je zřejmé, že se jedná o podobný typ set-top-boxu jako Handan CV-5000 CiNX, který nasazují kabeloví operátoři ve svých sítích. Model pro DVB-MT ovšem nemá tuner pro digitální kabelové vysílání. V tomto případě je nahrazen DVB-T tunerem.

BRAND24

Jaká je programová nabídka?

Služba zemského digitálního vysílání pod obchodním označením Spray TV umožňuje příjem až 28 programů ve standardu DVB-MT z toho část v HDTV kvalitě, píše Self servis na webu nové kabelové televize. Už od okamžiku ostrého startu bude možné objednat tři programové nabídky. Jedná se o základní a rozšířenou programovou nabídku a balíček HBO. Za základní programovou nabídku zájemce zaplatí měsíční částku 200 korun, přičemž mu bude nabídnuto 23 kanálů ve standardním rozlišení a sedm rozhlasových stanic (výhradně Český rozhlas).

Zákazník tak bude moci sledovat programy ČT, Novu, Primu, Z1, TV Barrandov, Novu Cinema, National Geographic, The History Channel, AXN, Óčko, Eurosport, Sport 5 a další. Tuto programovou skladbu si dále může obohatit o jiné programy, tentokrát ve vysokém rozlišení (Eurosport HD a The History Channel HD), které jsou součástí rozšířené programové nabídky za 150 Kč měsíčně. Balíček HBO obsahuje pouze jeden filmový kanál HBO ve vysokém rozlišení, a zákazník si jej může předplatit za 200 Kč měsíčně.

Zajímá vás bezdrátová kabelová televize Spray TV? Pořídili byste si ji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).