Hlavní navigace

Podporu polským veřejnoprávním médiím musí schválit EK

26. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
26. 6. 2009

Opozice v Polsku obvinila vládu premiéra Donalda Tuska z toho, že chce zničit veřejnoprávní média. Jak jsme již na DigiZone.cz informovali, u našich severních sousedů politici rozhodli, že budou zrušeny poplatky za veřejnoprávní rozhlas a televizi a tato média by měla na své hospodaření dostávat v přepočtu nejméně 900 milionů zlotých ročně, což je v přepočtu přibližně 200 milionů eur.

Sociální demokraté z Aliance demokratické levice (SLD), které se podílela na návrhu zákona, obvinila stranu Občanské platformy z podvodu. Zákon prý nebyl dostatečně konzultován. Sejm i Senát však se změnou souhlasily. Případné veto prezidenta Lecha Kaczyńskiho podle médií také není správné. Nutná je podpora SLD. Nový systém financování však musí ještě schválit Evropská komise. V současné době platí v Polsku koncesionářský poplatek asi pouze 40 % uživatelů rozhlasu a televize a neexistuje účinný prostředek, jak je vymáhat.

Zdroj: APA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).