Hlavní navigace

Podle Axocomu zažívají cizojazyčné televizní kanály v Česku boom

7. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poptávka po cizojazyčných televizních kanálech v tuzemsku skokově roste. Vietnamské, italské, ruské, španělské či německé televizní kanály zažívají v Česku neobvyklou oblibu.

Hlavním tahounem zájmu o ně jsou menšiny žijící na území České republiky. Dříve byla velká část těchto kanálů distribuována do domácností bez povolení vysílatelů a největší potenciál mají ruské a vietnamské TV kanály. Podle statistiky společnosti Axocom vychází, že nejsledovanější zahraniční kanály pochází z německy, rusky, vietnamsky a italsky mluvících zemí, kde je přírůstek předplatitelů těchto kanálů nejmarkantnější a za posledních pět let tvoří desítky procent, v některých případech i stovky procent.

Tyto stanice nebývají volně dostupné, ale v rámci programových balíčků u jednotlivých satelitních, kabelových nebo IPTV operátorů. Z velké části jde o nové klienty, kteří do Česka přišli v období po velké ekonomické a finanční krizi. U asijských programů jde naopak o dlouhodobý trend. Počet těchto obyvatel u nás se nadále zvětšuje a ti ve svých komunitách chtějí být nadále ve spojení s mateřskou zemí a právě televize je v tomto ohledu adekvátní prostředek, vysvětluje Erika Luzsicza, ředitelka společnosti Axocom, která se na distribuci specializovaných kanálů v ČR specializuje.

Konkrétně to znamená, že zatímco v roce 2014 bylo v ČR možné naladit čtyři ruské kanály s desítkami tisíc předplatitelů, letos je jich dostupných a legálně distribuovaných více než deset a počet předplatitelů se posunul nad dvě stě tisíc. Jak upozorňuje Luzsicza, mezi diváky nejsou již jen obyvatelé původem z Ruska: Přestože počet Rusů na našem území klesl, zájem o původní ruskou tvorbu naopak roste. Nabízí totiž kvalitní obsah, navíc na ruské tematické kanály koukají i Češi, například z didaktických důvodů.

Z televizních stanic, kde se mluví vietnamsky, byl v roce 2014 dostupný jen jeden kanál a několik stovek předplatitelů, letos půjde již o tři kanály a desítky tisíc předplatitelů. Právě z dlouhodobého hlediska jeden z největších potenciálů se skrývá u vietnamské komunity, kde se odhaduje až přes sto tisíc diváků.

BRAND24

Erika Luzsicza

Axocom: Doba pirátství končí

Situace na trhu je o to zajímavější, že někteří tuzemští operátoři teprve v posledních letech cizojazyčné kanály začaly kvůli distribuci zasmluvňovat. Bylo tady zcela běžnou praxí, že mnoho cizojazyčných kanálů bylo na našem území distribuováno v podstatě nelegálně. Jenže právě rostoucí poptávka a potenciál trhu dopomáhá k postupnému narovnání těchto záležitostí a pročištění trhu od této formy pirátství. Přeci jen každá licence má svá omezení a pravidla, která nelze jen tak porušovat, upozornila Luzsicza.

Jedním z průkopníků v této oblasti je i operátor O2, který od března nabízí svým divákům celkem třináct nových, cizojazyčných kanálů. Věříme, že tímto krokem určitě uděláme radost zejména cizincům žijícím v Čechách, protože jim přinášíme to nejlepší z jejich domovského televizního obsahu, okomentoval tento krok David Duroň, ředitel O2 TV, s tím, že digitální televize O2 TV nabídne stanice pro rusky, polsky, vietnamsky, italsky, německy či španělsky mluvící diváky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).