Hlavní navigace

Podaří se Radě udělit digitální licence?

15. 9. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nehledě na to, že nový legislativní rámec pro digitální vysílání ještě není na světě, rozhodla se Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ještě v loňském roce otevřít výběrové řízení na udělení programových licencí pro digitální vysílání. Dospěla totiž k závěru, že tak může (a dokonce musí) učinit ještě podle "starého" legislativního rámce, resp. podle dosavadního znění vysílacího zákona (zákona č. 231/2001 Sb.).

Česká televize má vlastní multiplex

Radní však respektovali pasáž nového zákona o elektronických komunikacích, když výběrové řízení vypsali jen na obsah dvou multiplexů (zatímco třetí by měl být veřejnoprávní). Rozhodnutí Rady o zahájení výběrového řízení ale rázem vyvolalo řadu reakcí. Například poslanci Radu důrazně varovali před tím, aby podnikala nevratné kroky, dokud nebude dokončen nový právní rámec pro digitální vysílání. Rada však přesto ve vypsaném výběrovém řízení pokračuje – již byly podány přihlášky, proběhla slyšení s jednotlivými zájemci, ale licence ještě uděleny nebyly (v době psaní tohoto textu, v červenci 2005).

Další subjekty, které se snaží do celého dění kolem udělování licencí také zasáhnout, jsou stávající držitelé celoplošných (analogových) licencí, tj. televize Nova a Prima. Argumentují tím, že jejich licence jsou obecně platné a nejsou explicitně vázány jen na analogové vysílání – a tak se domáhají místa i v digitálních multiplexech. Osud jejich údajného nároku je v tuto chvíli nejasný. Udělením licencí v rámci výběrového řízení by přitom Rada jednoznačně předurčila složení obou multiplexů, a vlastně i jejich přiřazení do jednotlivých sítí digitálních vysílačů. To by byly nevratné kroky, které by mohly být v přímém rozporu s novým legislativním rámcem, který teprve vzniká (viz zmiňované vrácení novely vysílacího zákona zpět do sněmovních výborů).

BRAND24

Poslanci chtějí zrušit výběrové řízení

Poslanci by přitom také mohli dosti zásadně změnit situaci na celém „bojišti“ ;. Při posledním projednávání, před stažením a vrácením do výborů, se objevily také dva poslanecké návrhy na řešení celé problematiky. Návrh poslance Plevy například předpokládal, že by komerční televize Nova a Prima dostaly celé dva multiplexy. Tím by byla, spolu s veřejnoprávním multiplexem, vyčerpána veškerá kapacita frekvencí pro digitální vysílání (až do roku 2007, kdy by se měly uvolnit další frekvence). Stejně tak by se stalo bezpředmětným i výběrové řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, na obsazení obou uvedených multiplexů. Druhý poslanecký návrh (poslance Skopala) zase mj. předpokládal úplné zrušení již probíhajícího výběrového řízení RRTV.

Takže je v tom všem opravdu velký zmatek, který se navíc spíše stupňuje, než aby konvergoval k nějakému smysluplnému řešení. Celá historie digitalizace rozhlasového a televizního vysílání v ČR tedy bude určitě ještě mít další kapitoly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).