Hlavní navigace

Po Rakousku zavádí placené DVB-T2 i Chorvatsko. Kdy se dočkáme v Česku?

29. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chorvatská služba evoTV využívá spolupráce s výrobcem televizorů značky Grundig, CAM moduly pro příjem DVB-T2 fungují jen v jeho přijímačích

Prémiové kanály HBO až rok zdarma

Další země střední a východní Evropy zavádí řádné vysílání zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) coby placenou službu. Po Rakousku, kde v polovině letošního dubna odstartovala platforma simpliTV, přichází se stejným řešením i Chorvatsko. Státní Chorvatská pošta spustila službu evoTV, která je dostupná prakticky po celé zemi (aktuálně pro 80 procent domácností). Zájemci ji mohou přijímat prostřednictvím pronajatého nebo zakoupeného set-top-boxu Strong SRT 8526 s tunerem DVB-T2, případně s CAM modulem evoTV CAM, který funguje pouze v televizorech značky Grundig. Výrobce je exkluzivním partnerem platformy.

Grundig také službu nabízí společně se svými televizory ve všech prodejnách elektroniky, kde jsou k mání jeho přijímače. evoTV nabízí sedm programových balíčků, které zákazníci mohou libovolně měnit (jednou měsíčně bezplatně, jinak za poplatek). Jde o balíčky „Dokumenty a zprávy“, „Filmové a dětské kanály“, „Zábavné a hudební programy“, „Regionální kanály“, „HD programy“, „HBO a Cinemax“ a „Národní chorvatské programy“. Všichni noví zákazníci dostávají prémiové programy HBO a Cinemax na rok zdarma a také kompletní programovou nabídku všech ostatních šesti balíčků za akční jednu chorvatskou kunu měsíčně po dobu prvních dvou měsíců.


Screenshot: DigiZone.cz

Chorvatská evoTV o sobě mluví jako o evoluci digitální televize

evoTV si lze objednat i u poštovního doručovatele

Chorvatská pošta propaguje evoTV také jako jedinou placenou televizní službu v zemi, kterou si zákazník může brát sebou mimo svoji domácnost. „Jde o službu, která není pevně spojena s nějakou adresou nebo televizorem. Je to první placená televize na trhu, kterou můžete přesunout, kam budete chtít, pokud se tedy nacházíte v oblasti pokryté signálem,“ konstatuje na svém webu. „Stačí odpojit set-top-box, vzít si kabel a dálkový ovladač a zapojit je ke kterékoli jiné televizi. Takže kromě vlastního domova můžete evoTV sledovat i na moři, víkendové chatě s přáteli nebo kdekoli jinde na televizoru, který má SCART nebo HDMI port,“ dodává operátor.

Propojení placené televize se státní poštou umožňuje evoTV využívat rozsáhlou síť poštovních doručovatelů a poštovních služeben, kde si lze tuto službu přímo objednat (dokonce i u pošťáka, který doručuje dopisy nebo denní tisk). Základní programová nabídka složená z tří libovolně zvolených balíčků přijde na 69,99 kun měsíčně (asi 240 korun), balíčky „Dokumenty a zprávy“, „Filmové a dětské kanály“ a „Zábavné a hudební programy“ jsou samostatně za 45 kun (156 korun), „HBO a Cinemax“ za 55 kun měsíčně (190 korun), sportovní kanály za 35 kun měsíčně (121 korun), HD balíček za 30 kun (104 koruny) a balíček regionálních programů vyjde na 20 kun měsíčně (70 korun).


Foto: evoTV

Set-top-box Strong SRT 8526 je základním přijímačem chorvatské evoTV

Česko zatím jen testuje, testuje a testuje

Podobnou službu chtějí v Česku nabídnout i České Radiokomunikace, a to buď jako pouhý technický operátor, kterým jsou například i u veřejnoprávního multiplexu DVB-T (provozovatelem sítě je Česká televize a ČRa jen zajišťují vysílače a šíření signálu), nebo přímo jako poskytovatel placené nabídky. Platformou pro Pay TV má být právě DVB-T2, které firma už více než rok testuje v Praze (a dříve také v Plzni, Českých Budějovicích a Jihlavě). Letos na podzim chce tento test rozšířit i o experimentování placených zakódovaných kanálů a v jeho rámci vyzkoušet i formát Ultra HDTV, tedy vysílání v rozlišení 4K, které je čtyřikrát kvalitnější než Full HD.

„Standard DVB-T2 představuje mezník ve vývoji televizního vysílání, neboť podpoří efektivní propojení dvou nejsilnějších soudobých médií – televize a internetu. Pro diváky se tím otevřou zcela nové uživatelské možnosti, včetně interaktivity. O výsledcích dosavadních testů a pilotního projektu budou České Radiokomunikace informovat Český telekomunikační úřad (ČTÚ) i odbornou veřejnost, mimo jiné i v rámci inovačních workshopů, které budou pravidelně pořádat,“ slíbil minulý týden generální ředitel ČRa Michal Čupa. S novým vysílacím standardem si ale firma pohrává už delší dobu, aniž by zatím nalezla schůdný obchodní model pro start řádného vysílání DVB-T2.

Připomeňme, že ještě za minulého vedení ČRa, když společnost řídil Kamil Levinský a sekci strategického rozvoje Jiří Vykydal, Radiokomunikace usilovaly o obdobný přechod na DVB-T2 jako v případě přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. A žádaly, aby se na něm stát finančně podílel, protože stávající multiplexy DVB-T přijdou rozhodnutím o tzv. první a druhé digitální dividentě o část kmitočtů, které nebude možné nijak nahradit. Stávající obsah všech celoplošných multiplexů proto ČRa navrhovaly překlopit do jedné nebo dvou přechodných sítí DVB-T2 a původní multiplexy DVB-T časem odpojit. S tímto plánem ale kategoricky nesouhlasil dnes již bývalý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

BRAND24


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Bývalý generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský sázel na myšlenku volného vysílání DVB-T2, které by postupně nahradilo DVB-T

Není nač čekat, alespoň ne u placené služby

Nynější vedení ČRa vidí budoucnost DVB-T2 spíše v placené službě, což je trend, který je patrný takřka všude na světě. DVB-T2 je čímsi novým, co vzniká vedle DVB-T a co snad časem převezme jeho roli, ale do té doby bude placenou službou, která umožní pozemní cestou šířit HD a dokonce i Ultra HD programy. Životaschopnost takové služby bude záviset na počtu předplatitelů a ten zase na atraktivitě programové nabídky a jednoduchosti využití takové služby. DVB-T2 by mohla těžit z jednoduchosti příjmu na stávající televizní antény pro DVB-T a speciální set-top-box nebo CAM modul pro integrovaný digitální televizor s tunerem DVB-T2. Kartu pro příjem programů by pak bylo možné zakoupit třeba v trafice, podobně jako dobíjecí kupony mobilních operátorů.

Základní otázka zní, kdy můžeme se startem takové služby počítat v Česku? Prodloužený experiment DVB-T2 pod taktovkou ČRa skončí v polovině ledna příštího roku. ČTÚ už v minulosti připouštěl, že o kmitočtových přídělech pro řádné vysílání DVB-T2 by mohl rozhodovat v letech 2014 nebo 2015. Plynulý přechod od experimentu k řádnému vysílání v tomto standardu by byl žádoucí, byť test nyní řada diváků nemůže přijímat, protože ČTÚ jej omezil jen na všední dny a časy, kdy je většina Pražanů v zaměstnání. Každopádně není důvod pro zbytečné otálení, Česko by si nemělo nechat zpochybnit roli premianta v digitalizaci televizního vysílání v regionu střední a východní Evropy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).