Hlavní navigace

Po České televizi spouští Audio Description i České Radiokomunikace v sítích 2 a 3

1. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Audio popisky pro nevidomé diváky musí ze zákona vysílat všechny celoplošné televize a doplňovat jimi alespoň dvě procenta vysílaných pořadů

Nejen veřejnoprávní multiplex České televize, ale také televizní sítě 2 a 3 provozované Českými Radiokomunikacemi začaly nabízet službu Audio Description (AD), tedy audio popisky pro zrakově postižené diváky. Firma si už AD otestovala loni v březnu v multiplexu 3, na tehdejší zkoušce se podílela i Asociace televizních organizací (ATO). Nyní přišla s novou, atraktivnější podobou Audio Description Channel.

K TÉMATU: ČT od 1. února přejde na pilotní vysílání Audio Description pro zrakově postižené

„Audio Description je doplňková služba k celoplošnému vysílání, která je už nyní v případě zájmu plně dostupná všem našim klientům z řad televizních stanic. Doplnění zvukové stopy audio popisem, který obsahuje slovní popis vizuálního obsahu, umožňuje sledování televizního vysílání také pro nevidomé nebo slabozraké osoby,“ uvedl Marcel Jánský, manažer útvaru produktů a podpory prodeje Českých Radiokomunikací. AD umožňuje divákům se zrakovým postižením pochopit scény v pořadech, které nejsou doplněny přirozeným zvukem, ale jsou důležité pro celkový kontext díla.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Czech Digital Group testuje pro ATO v multiplexu 3 audiopopis pro nevidomé

V pauzách mezi textem dialogů se proto vysílá doplňková hlasová informace a zrakově postižený divák tak má možnost plnohodnotně pochopit sledovaný pořad, ve kterém se jinak mohl orientovat pouhým poslechem dialogů, případně doprovodných ruchů. Celoplošné televize musí podle novely zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání opatřit AD nejméně dvě procenta vysílaných pořadů. „Jsme velmi rádi, že můžeme nyní pomocí této služby podpořit také zrakově handicapované občany,“ uvedl výkonný generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).