Hlavní navigace

Plánujete příjem nových multiplexů? Společné televizní antény přinášejí řadu úskalí

10. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Existují mimo jiné případy, kdy si digitalizaci společných televizní antén vzaly na starost kabelové společnosti, a po ní si správu rozvodů přenesli do svého vlastnictví.

Zákon nenařizuje DVB-T jako povinnost

Pokud jste pravidelnými čtenáři serveru DigiZone.cz, určitě je to pro vás tak trochu jako nošení dříví do lesa, ale je také možné, že jste na tento text narazili zcela náhodně. Jde přitom o velice zásadní věc, která se týká řady z nás. Přibývající počet televizí v rámci zemského vysílání, dokonce i v HD rozlišení, už jistě řadu z vás přivedl na myšlenku, jak na ně. Pokud bydlíte v rodinném domku a vše je pouze na vás, pak se vás tento problém netýká, pokud se však nacházíte v objektu, který je například ve správě družstva, případně jde o sdružení vlastníků, pak je následující text šitý na míru právě vám.

Na začátku je nutné položit si otázku, zda je povinností správce domu, aby vám příjem nových stanic zajistil. Této problematice se věnuje zevrubně i server DigiZone.cz, a to v rámci svojí stále rubriky věnované anténám, konkrétně na adrese: anteny.digizone.cz, v kapitole Společné televizní antény (STA). Jedna z podrubrik je věnovaná právě i Povinnostem správce domu. V ní se mimo jiné uvádí, že povinnosti správce domu ohledně provozu a úprav STA upravuje zákon č. 127/2005 Sb. Tento subjekt pak musí zajistit přístup k rozhlasovému a televiznímu signálu za podmínky, že v místě příjmu je signál přiměřené kvality.

Tady už ale nastává problém. Otázkou pochopitelně je, jak si vyložit pojem „signál přiměřené kvality“. Zákon zároveň ani nedefinuje, jaký signál je tímto míněn – zda z pozemního vysílače, nebo ze satelitu, případně přes kabel. Někteří majitelé domů proto antény neupravují vůbec pro příjem zemské digitální televize, k čemuž se pochopitelně ještě dostaneme. Pokud správce domu zajistí jeho obyvatelům příjem některé z placených televizních služeb, tedy kabelovou televizi, IPTV nebo satelit, zákon tím neporušuje a divák nemá prakticky žádnou šanci uspět se stížností u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Výkřiky na různých diskusních fórech jsou v podstatě marné.

Rozvod společné televizní antény (STA)
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Rozvod společné televizní antény (STA)

Analogovou STA převzala kabelovka

Jak serveru DigiZone.cz popsal anténář a zároveň jeho čtenář Aleš PipekPardubic, v souvislosti s touto problematikou je možné narazit na několik kuriozit, na jejichž konci byli pochopitelně biti ale především koncoví uživatelé, tedy samotní obyvatelé domů. Jako jeden z modelových příkladů uvedl ten, kdy v minulosti převzala po dohodě s družstvem, případně správcem domu, správu společné televizní antény některá z kabelových společností, která ji následně upravila, a poté prohlásila za svůj majetek. Z důvodu citlivosti tématu nebudeme uvádět konkrétní případy, ale jedná se skutečně o praxi.

Obyvatelé takového domu v podstatě nemají dovolání, pokud je vše podchyceno smlouvou, kterou má kabelová televize k dispozici. Vše proběhlo zcela legálně, uvedl Pipek a dodal: Setkal už jsem se ale pochopitelně i s případy, kdy k tomuto došlo, ale dokumentace operátora k převzetí STA už nebyla k dispozici. V případě, že k tomu dojde, pak je možné rozvody předělat zpátky na zemský příjem a provozovatel placené televize má smůlu. Pokud ale na operátora přešly rozvody zcela legálně, dochází například k tomu, že se například na panelových domech objevují „trsy“ parabolických antén, které mají jejich obyvatelé jako alternativu.

V nabídce Skylinku byla nahrazena stanice Deluxe Lounge HD programem Deluxe Music HD. Jeho distribuce může být ale pouze dočasná.
Autor: repro foto Deluxe Music HD

Obyvatelé některých domů nemají někdy na výběr. Družstvo se dohodlo zcela legitimně s provozovatelem kabelové televize a nájemníci tak mají v STA nyní místo digitálních zemských multiplexů placenou nabídku.

Jak jsou na tom novostavby

Pravděpodobně nejhorší noční můrou v oblasti společných televizních antén jsou takzvané novostavby, tedy domy, které vznikly v posledních letech. Konkrétní podobu smluv pochopitelně neznáme, ale nezřídka bývá dokonce ve smlouvě uveden zákaz cokoliv umísťovat na fasádu domu. Pokud by to obyvatel bytu v takovém objektu porušil, pak by se pochopitelně se zlou potázal. V lepším případě by ho čekala pěkná pokuta. Tato skutečnost se tedy vztahuje na takzvané developerské stavby.

Samozřejmě ani u takových staveb nemusí být vše ztraceno. Problém ovšem vyvstane tehdy, pokud je v domě STA a nikoliv například kabelová televize. Jak uvedl pro DigiZone.cz Aleš Pipek, o tyto rozvody se většinou starají velké firmy z druhého konce republiky. Taková správa STA je pak zajištěna například přes tři různé dodavatele a my jako běžní anténáři pochopitelně nevíme, o co se jedná, konstatuje Pipek a dodává: U rezidentního bydlení v tom má velké lobby pochopitelně kabelová nebo IP televize, která sem dovede rozvody už při výstavbě.

U nových obytných domů sice nejsou STA neobvyklé, nicméně se o ně většinou stará firma z úplně jiné lokality. Vyloučen není ani druhý konec republiky.
Autor: Sekyra Group

U nových obytných domů sice nejsou STA neobvyklé, nicméně se o ně většinou stará firma z úplně jiné lokality. Vyloučen není ani druhý konec republiky.

Stav, kdy vše proběhne bez problémů

Můžeme si představit situaci, kdy bydlíte v panelovém domě, který je ve správě vlastníků. Jednou za čtvrt nebo půl roku se setkáváte na schůzích, kde se probírá, co se za dané období stalo, jaké jsou novinky a co na vás v nejbližší době čeká. Právě tyto společné akce jsou vhodné i pro nadhození problematiky společných televizních antén. Pokud máte k ruce člověka, který ji dokáže dobře vyargumentovat, neměl by být problém, aby se úpravu podařilo realizovat. Obyvatelé jsou jedině rádi. Kromě počáteční investice z takzvaného fondu oprav to nikoho nic nestojí.

BRAND24

Podle anténáře Pipka se liší úprava od oblastí a používaných technologií. V minulosti mezi nejčastější případy patřily kompletní rekonstrukce, tedy výměna technologií a účastnických zásuvek. Aleš Pipek dokonce narazil v některých lokalitách i na to, že rozvody byly udělány „horkou jehlou“ a byly zde umístěny pouze dva multiplexy. Tomu už je po ukončení procesu digitalizace konec. Nejčastější poptávka je v současné době po přidávání jednotlivých sítí. V minulém roce byl na celostátní úrovni hitem především multiplex 4, říká Pipek.

Největší nápor zažili anténáři poté, co se v multiplexu 4 objevil nový kanál Fanda z rodiny Nova Group. Druhý, avšak menší nápor přišel poté, co se ve stejné digitální síti objevila Telka. Po Fandovi stoupl zájem o úpravu společných antén oproti normálu přibližně o 30 %. Běžně ale doděláváme multiplex 4 ještě dnes, říká Pipek. Co se týká nové Regionální sítě 7 s HD programy České televize, o tu prozatím ještě zájem není. Počítám, že se to změní tak do jednoho měsíce, až se to mezi lidi rozkřikne. Lidé zatím nebombardují samosprávy a nemají o multiplexu povědomí. Tento multiplex jsem osobně dělal prozatím jen ve dvou domech, sdělil DigiZone.cz pardubický anténář.


Zdroj: Česká televize

O Regionální síti 7 pravděpodobně ještě řada koncesionářů vůbec neslyšela.

Setkali jste se v minulosti s problémy souvisejícími s úpravou společné televizní antény?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).