Hlavní navigace

Piktogram aneb co je to tam za čtverečky?

15. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká televize započala nedávno proces digitálního vysílání v Plzeňském kraji, který vyvrcholí pravděpodobně 8. července spuštěním veřejnoprávního multiplexu z vysílače Krašov. Už v pondělí 16. června, tedy zítra, však vloží do analogového obrazu svého druhého programu, který vysílá nově z Krkavce na 34. kanálu, tzv. piktogram, který bude upozorňovat na vypnutí tohoto vysílače. Přesto, že ČT vysvětlila novinářům, co bude onen piktogram znamenat, a ti to pak dále tlumočili občanům, nejsem si jistý, že někteří pochopí jeho význam.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

5. června zahájila Česká televize proces digitalizace na Plzeňsku, když provedla přeladění svého vysílače v Běšinách, který pro diváky neznamenal v praxi nic, ale pro ČT byl důležitým krokem před prohozením kmitočtů kanálu ČT 1 a ČT 2 z vysílače Krkavec. Stejný krok se poté týkal ještě dalších čtyř dokrývačů. Přeladění Krkavce a pěti vysílačů bylo nutné proto, aby mohlo být v červenci zahájeno DVB-T vysílání z Krkavce. Důvodem prohození 27. a 34. kanálu je skutečnost, že na druhém jmenovaném kanálu bude „digitál“ a není možné provozovat na dvou blízkých vysílačích jak analogové, tak digitální vysílání. Kanál ČT 2 bude proto v červenci vypnut. Je však třeba na tuto změnu upozornit diváky. Do obrazu druhého programu z vysílače Krkavec bude od pondělí vložen až do ukončení analogového vysílání (které nastane zřejmě 8. července) obrazec, tzv. piktogram, který tvoří čtyři bílé čtverečky v pravém dolním rohu obrazovky.

Piktogram se osvědčil České televizi již v Domažlicích, které bylo vůbec první lokalitou v České republice, kde se přestalo, vyjma televize Prima (nepočítám komedii televize Nova s opětovným zapnutím analogového vysílání) vysílat analogově a bylo zapnuto DVB-T. Piktogram označoval u ČT před vypnutím vždy ty programy, které budou vypnuty. Jak ale řekl krátce po tomto procesu Rudolf Pop, šéf techniky České televize, lidé jsou vůči něčemu takovému poměrně imunní. Na piktogram si někteří z nich během krátké doby zvykli a pravděpodobně se domnívali, že se jedná o jakousi chybu v obraze, která bude časem odstraněna, popř. jeho přítomnost přestali vnímat. Na to, že se něco děje, tak přišli až v den, kdy zapnuli televizi a místo svého oblíbeného programu měli na obrazovce pouze zrnění. Zmíněný příklad se bude týkat pouze lidí, kteří se o digitalizaci vůbec nezajímají. Bylo by ale nesmyslné tvrdit, že takové případy nenastanou, a jak se i na Domažlicku potvrdilo, bohužel jich není málo.

BRAND24

Nedávno jsem se na své babičce rozhodl provést pokus. Televizor má v pokoji napojený na set-top-box, který jsem ještě propojil s počítačem a do programu jsem zapojil obrazec, přesně tam, kam ho umisťuje ČT, který měl improvizovat piktogram. Babičce jsem televizor pustil a ona sledovala. Takto jsem to provedl přibližně třikrát a naposledy jsem se zeptal, zda si v obraze nevšimla něčeho divného, co by tam nepatřilo. Ne, nic takového tam prý nebylo. Když jsem jí řekl, že jsem do pravého dolního rohu umístil jakýsi piktogram, tak mi sdělila, že si ničeho během sledování svého oblíbeného programu nevšimla. Česká televize však chce vyzrát i na takovéto diváky, a tak nezůstane jen u piktogramu. Jakmile se bude blížit vypnutí analogového vysílání, které sledují, objeví se kromě onoho obrazce také informační lišta, která bude uvádět, od kdy budou moci diváci sledovat vysílání pouze digitálně. Zde se však dostáváme opět k problému. Pokud bude větička v tomto proužku skutečně znít nějak podobně jako „Od 8.7. již jen digitálně“, pro mnohé z diváků se může opět jednat o zavádějící údaj, protože si budou říkat, co si mají vlastně pod slovíčkem digitální představit. Je to kvalita obrazu, nebo zvuku? A co to je to digitální? Co si mám představit pod digitálně? bude se určitě ptát i moje devadesátiletá babička.

Česká televize však zajde ještě dál a kromě piktogramu a informační lišty přidá do vypínaného programu tzv. odpojováky, spoty, které budou avizovat vypnutí, aby diváci věděli, že je zapotřebí vybavit se set-top-boxem pro příjem digitálního signálu. Chyba tedy není na straně ČT, ta své diváky bude o přechodu na digitální vysílání informovat dostatečně, ale na straně příjemců. Většina sice na kampaň přistoupí a vybaví se dostatečně dopředu, aby už se jich v podstatě nepříjemnost s vypnutím kanálu ČT 2 netýkala. Najdou se však i tací, předpokládám především z řad důchodců a technicky ne úplně zdatných, kteří nechají vše na poslední chvíli, nebo se tím zkrátka nebudou zabývat a budou se pak divit, copak to bylo za čtverečky, co je to digitální vysílání a proč jim vlastně nehraje televizor. Pokud vám přijde můj text absurdní, věřte tomu, že tací diváci se skutečně najdou. Svědčí o tom dotazy, které se čas od času objeví v našem redakčním e-mailu.

Je podle vás piktogram, lišta a spoty dostatečný způsob, jak informovat obyvatele o vypnutí analogu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).