Hlavní navigace

Philips 55PFS8209: nejkrásnější televizor dneška s těmi nejlepšími vlastnostmi

24. 12. 2014
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Geniálně jednoduše vymyšlené nožičky, fantastický styl a excelentní výbava s vynikajícím resamplováním. Hledáte ten nejlepší televizor? Tady ho máte!

Předně je třeba říci, že pokud jste doteď prakticky pokaždé, nebo alespoň velmi, velmi často, museli vybírat mezi obrazovým podáním a stylovostí televizoru, tady to už neplatí. Neříkám, že je Philips 55PFS8209 dokonalý, to není ani bůh, jinak by nás stvořil k obrazu svému, ale tenhle přístroj má překvapivě málo chyb a překlepů, a to ho pohání operační systém Android, který zatím mimo mobily a tablety právě neexceluje. Navíc nejde o speciální verzi Android TV, která se chystá na příští rok, ale o obyčejný Android 4.2.

Po pravdě – čekal jsem hrůzu, ale našel jsem prakticky perfektně vyladěný televizor, na kterém si bez problémů spustím i parádní videopřehrávač MX Player…

Televizor je naprosto fascinující! Na snímku sice vyniká subtilní bílý rámeček, ale ve skutečnosti je vidět zejména tenká linka dole pod obrazovkou široká 8 mm. Rámeček po stranách má přesně polovinu (nahoře pak 5 mm) a bílou barvu na něm pomalu nevidíte!
Autor: Philips

Televizor je naprosto fascinující! Na snímku sice vyniká subtilní bílý rámeček, ale ve skutečnosti je vidět zejména tenká linka dole pod obrazovkou široká 8 mm. Rámeček po stranách má přesně polovinu (nahoře pak 5 mm) a bílou barvu na něm pomalu nevidíte!

Android všude, kam se podíváte

Televizor je kompletně postaven na Androidu, a to včetně obsluhy tunerů! Nejsou tu také žádné widgety a vše představují aplikace z Androidu. Jak jsem u TP Vision nakoupil, tak prodávám, protože tohle ověřit nemohu. Zvláště poté, co jsem záměrně odstranil aplikaci Filmbox Live se směsicí češtiny a maďarštiny a poté ji už přes Google Play nedokázal nainstalovat, protože se prostě nenabídla. Větším problémem ale byla občasná nemožnost vyvolat kurzorovou šipku. A právě tu například hra Air Attack HD Lite potřebuje, protože kurzorovými šipkami a OK jsem ji nespustil. Alespoň u mě na dané verzi firmwaru a v dané verzi hry.

Podle výrobce je návod jednoduchý: „přiložit prst na střední kroužek ovladače (OK a kurzorová tlačítka) a pak stačí lehce pohnout rukou a objeví se šipka. Nesmíte ale zapomenout na to, že na novém ovladači je po vybalení z krabice fólie, kterou je třeba odstranit.“

V mém případě fólie na dálkovém ovladači už nebyla (televizor již byl použit) a někdy vše fungovalo výborně, jindy jsem ani po přiložení prstu tam, kam jsem měl, neuspěl, resp. uspěl, ale třeba až po čtyřech, pěti sekundách. To ale bude evidentně problém pouze daného kusu, protože u jiných přístrojů mi vše fungovalo přesně tak, jak bylo popsáno.

Ještě jednu věc je třeba uvést na pravou míru. Výrobce, společnost TP Vision, oznámila, že televizor má čtyřstranný Ambilight (osvětlení pozadí obrazovky). Opravdu ho má, ale nikoli tak, jak si ho většina z nás, včetně mě, představuje, resp. jak byl k vidění dříve. LED diody jsou totiž zadní straně umístěny v jedné linii a různě natočeny, resp. směrovány díky svému zapuštění. Výsledkem je naprosto skvělé osvětlení pozadí, nejlepší, jaké jsem kdy viděl. A při pohledu zepředu opravdu svítí ze všech čtyř boků…

Výtečně je u něj rovněž vyřešen automatický režim řízení osvětlení pozadí podle scény, která je právě na obrazovce, což si televizor analyzuje okamžitě, a co jsem mohl posoudit, i bezchybně. Někteří lidé s tím nicméně mohou mít problémy, na což jsem narazil u mé přítelkyně, které se tato funkce nejprve hodně líbila, ale po půl hodině jí začala vadit a nezbylo než přepnout na statický Ambilight. Mně však nevadil ani po mnoha hodinách sledování a přišel mi natolik přirozený, že jsem ani netušil, že je to možné. Dříve jsem totiž tuto funkci musel u Philipsu po několika minutách vypnout…

Philips a Android: oficiálně oznámené aplikace

Společnost TP Vision ve zvláštní tiskové zprávě ohlásila kompatibilitu s následujícími aplikacemi:

  • Air Attack HD – letecká střílečka,
  • Badland – akční „plošinovka“,
  • Google Play Music,
  • Google Play Movies&TV,
  • OnLive – služba nabízející více než 250 her, včetně například Batman: Arkham Origins.

Jak uvidíte dále, zabudovány jsou i další a důkladně byl vyzkoušen i vynikající video přehrávač MX Player, který je taktéž kompatibilní.

Máte možnost napojit se i na LED žárovky Philips hue, které se prodávají zvlášť.
Autor: Bohumil Herwig

Máte možnost napojit se i na LED žárovky Philips hue, které se prodávají zvlášť.

Instalace i s průvodcem nastavením obrazu

Na DVB-T je instalace precizní a intuitivní, televizor v daném okamžiku vždy přednastaví většinové parametry a dělá to výborně! Navíc pokud chcete, může být instalace i rychlá, a tohle opravdu nemá chybu! A i kdyby nějakou měla, díváte se nejspíše na nejkrásnější televizor všech dob, takže to vlastně vůbec nevadí…

Ještě jsem se nezmínil o podstavci. Jak vidíte z fotografie výše, žádný tu vlastně není a obstarávají ho dvoje rozměrné hliníkové nožičky v krajích panelu. Je to geniálně jednoduché a zaručuje to stabilitu, a to naprostou! Jejich zpracování je excelentní a gumy naspodu bezchybné. Excelentní je ostatně i zpracování celého přístroje, něco takového se tak často nevidí ani v této kategorii!

Dálkový ovladač je – jak je u vyspělých přístrojů Philips v poslední roky zvykem – oboustranný. Z jedné je to klasika, z druhé klávesnice typu QWERTY rozdělená na dvě části. Byla by výborná, kdyby měla ještě něco, co by aktivovalo kurzor. Ten se tak stále nechá aktivovat pouze z druhé strany.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je – jak je u vyspělých přístrojů Philips v poslední roky zvykem – oboustranný. Z jedné je to klasika, z druhé klávesnice typu QWERTY rozdělená na dvě části. Byla by výborná, kdyby měla ještě něco, co by aktivovalo kurzor. Ten se tak stále nechá aktivovat pouze z druhé strany.

Velice dobré ovládání

Menu je klasické, výborně ovladatelné přes šipková tlačítka a OK, nebo přes kurzorovou šipku, která zde také funguje (vidíte ji i na běžné obrazovce tuneru).

Práce s chytrou částí je jednoduchá, pochopitelná a svižná. Zahrnuje několik voleb včetně přepnutí kanálu, zdroje signálu či vyhledávání. A samozřejmě vstupu do aplikací, kam se také instalují ty z tržiště Google Play. Vše dobře vidíte v galerii níže.

Ovládání je výborné, ale mělo jednu už zmiňovanou vadu – obtížné vyvolání kurzorové šipky. A ještě jedna drobnost – ani v tunerech, ani v multimédiích či v MX Playeru nemá OK uprostřed kurzorového kříže žádný efekt. Přehled kanálů se vyvolává speciálním tlačítkem, video se spouští a zastavuje tlačítky k tomu vyhrazenými v horní části dálkového ovladače, přičemž přeskok, resp. posun, obstarávají běžné šipkové klávesy.

Tohle je opravdu škoda!

Sedmidenní EPG bez obrazu a zvuku

Tohle je bohužel stálé mínus televizorů Philips a je škoda, že se tu nic nezměnilo. Nicméně EPG ukazuje program v klasické šabloně pro sedm stanic dopředu a s jediným náhledem.

Další informace o pořadu vyvoláte přes tlačítko Info, nastavit můžete nahrávání či upomínku a lze také vyhledávat podle žánru. Televizor se z pohotovostního režimu dokonce i probudil, a to je rozhodně velké plus, protože tohle dnes umí bohužel málokterý.

Po EPG se můžete bez obav pohybovat, aniž byste na kanál skočili. To uděláte až stlačením OK na příslušném pořadu nebo příslušném jménu kanálu.

Překvapení! Android je pohodový…

Klasický widget tu žádný nenajdete, všechny jsou dělány jako aplikace pro Android, který je tu ve verzi 4.2.2. Oficiálně jsou předinstalovány nejen ty výše uvedené, ale i řada dalších, mj. prohlížeč Chrome, Youtube, či Vimeo (viz galerie výše). Já ale našel i Filmbox Live, i když ten byl směsicí češtiny a maďarštiny a s mým přihlašovacím účtem nepracoval. Při odinstalování a opětné snaze o instalaci se už na Google Play nenašel, takže jsem ho vyzkoušet nemohl. Vypadá to tak, že zatím aplikace kompatibilní není a tohle je tu zcela stejné jako na mobilních telefonech. Některé aplikace se tak při hledání neobjeví, jiné se ukáží a způsobně řeknou, že s danou verzí nejsou kompatibilní, což je samozřejmě vždy jasnější.

Výbornou zprávou je, že velikost paměti pro instalaci aplikací je plných 1,6 GB, a to je rozhodně dostačující. Momentálně je navíc aplikací sice více, než bych čekal, ale stále je jich omezený počet, protože ty kompatibilní, podle vyjádření TP Vision, musí umět pracovat s rozměrnou obrazovkou.

Já sáhl po mé osvědčené sadě, se kterou zkouším tablety a telefony. Čtečka elektronických knih Cool Reader nainstalovat nejde a bylo by to i k ničemu. Video přehrávač MX Player fungoval bez problémů (VLC nainstalovat nešel), a to včetně výborných titulků v češtině. Pracovala i hra Air Attack HD Lite, jen jsem musel použít kurzor pohybového ovladače, protože šipkovými tlačítky řídit nešla.

Pokud jde o iVysílání České televize a také ČT24 a ČT Sport, to sice zdánlivě řešit nemusíme (je tu HbbTV), nicméně v okamžiku, kdy vypadne vysílač a funguje internet, by se třeba aplikace pro Android hodily. V každém případě ČT24 a ČT Sport se nainstalovaly a fungovaly, iVysílání se ale v seznamu dostupných aplikací neobjevilo, stejně jako aplikace pro Prima Play. Ta ovšem funguje málokde…

Výbornou zprávou je, že pro multimédia můžete použít zabudovaný přehrávač, nebo sáhnout po MX Playeru. Máte možnost volby, a to je vždy nejlepší. Po pravdě – MX Player je v případě, že používáte externí titulky, nesrovnatelně lepší volbou, protože u zabudovaného přehrávače je sice čeština v pořádku, ale použitý font je příliš tenký a vzhledem k úhlopříčce i malý. Změnit velikost či typ písma nejde.

Přednastavené zvukové režimy.
Autor: Bohumil Herwig

Přednastavené zvukové režimy.

Přiměřené možnosti nastavení

Philips zvláště těmi obrazovými nikdy moc nehýřil a tohle je prostě o přístupu. K dispozici máte tzv. „Styl obrazu“ tj. přednastavené režimy, kterých je osm, včetně „Osobní“ a dvou kalibračních voleb „isf“, v nichž už ale žádná možnost úprav není.

U běžných voleb si nastavíte barvu, kontrast a ostrost, a také teplotu barev, jejich vylepšení podle sytosti a intenzity a dokonce můžete pro RGB vyladit i vlastní barevnou teplotu. Vylepšit jde také kontrast, ostrost a mj. i gama korekci. Režimy jsou většinou dělané solidně a je jich dost, takže si určitě vyberete. Můžete ale využít i průvodce pro nastavení obrazu a také například vypnout či zapnout čidlo měřící úroveň světla v okolí.

Zvuk má šest přednastavených režimů a upravit lze basy i výšky a také například audio výstup z televizoru (stereo nebo na vícekanál).

Funkcí pro úpravu poměru stran pořadu je celá řada, ale nikde jsem nenarazil na automatiku. Nicméně televizor poměr stran zachovával, a to hned po instalaci, takže jsem se tím nezabýval.

Doplnit musím ještě režimy osvětlení pozadí Ambilight. Těch je opravdu hodně – plných devět plus vypnuto. Nejzajímavější a podle mého nejpoužitelnější jsou dva – „Statický“, který nastaví osvětlení do jednoho tónu a zachová ho a tzv. „Standard“. V tomto okamžiku upravuje televizor osvětlení podle analýzy scény.

HbbTV fungovalo hned po instalaci, resp. po zprovoznění internetové sítě, a bylo bezproblémové.

Výstup z druhého tuneru obstarává takovéto šikovné okénko. Doufejme, že se časem objeví i aplikace, která by uměla nastavit i jeho velikost.
Autor: Bohumil Herwig

Výstup z druhého tuneru obstarává takovéto šikovné okénko. Doufejme, že se časem objeví i aplikace, která by uměla nastavit i jeho velikost.

Měření spotřeby

Televizor má po instalaci následující parametry:

  • obraz – Standardní,
  • Ambilight – Standardní (proměnlivý podle scény),
  • úspora energie – Standard,
  • čidlo snímající hladinu světla – zapnuto.

V tomto okamžiku si televizor na stanici ČT24 a DVB-T vzal 70 W (47–86 W). Po vypnutí obrazovky (běží pouze zvuk) jsem naměřil 29 wattů.

Mimochodem eko volby už nevyvoláte – jak bývalo u této značky dobrým zvykem léta – zeleným teletextovým tlačítkem, ale musíte do menu, což je nepochybně škoda. Zachováno zůstalo pouze vyvolání příručky přes modré.

Po přepnutí na rozhlasovou stanici si televizor nechá zapnutou obrazovku (nastavit jí automatické vypnutí bohužel nejde), takže spotřeba byla stejná, cca 70 W. V tomto okamžiku, kdy obrazovku vyplňuje stálá barva, jsem změřil i spotřebu při vypnutí Ambilightu, což obstarává samostatné tlačítko. Dostal jsem se na 66 W, tj. o čtyři watty méně, a to je za naprostou nádheru jakou tato verze Ambilightu  hodně malá daň.

Oficiálně je udávána spotřeba 69 W, v pohotovostním režimu < 0,3 W a televizor byl s roční spotřebou 96 kWh zařazen do energetické třídy A+.

Tlačítko úplného vypnutí chybí, Philips má ale tlačítko elektronické a pokud ho jím vypnete, musíte ho touto cestou i zapnout, protože na dálkový ovladač nebude reagovat. Výrobce sice spotřebu v tomto okamžiku neudává, ale o nějakou desetinku wattu nižší bude. V podstatě se to ale nevyplatí používat.

Souborový manažer televizoru určený pro multimédia přes USB je snadno ovladatelný. Jak vidíte, v okamžiku kdy má televizor na obrazovce plnou černou, poměrně dost se leskne. Jindy jsem to v podstatě nepozoroval.
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manažer televizoru určený pro multimédia přes USB je snadno ovladatelný. Jak vidíte, v okamžiku, kdy má televizor na obrazovce plnou černou, poměrně dost se leskne. Jindy jsem to v podstatě nepozoroval.

Výborná kompatibilita, vlastně spíše univerzální

Kompatibilitu nemá v podstatě smysl zkoušet, protože nějaký ten software k přehrání většiny toho, co potřebujete, nejspíše vždy najdete na Google Play. I tak jsem ale s originál přehrávačem zvládl spoustu formátů, včetně WMV HD, a to i ve Full HD a vynikající kvalitě, a nechybí ani podpora AVHCD, čistého MPEG-4 či třeba MKV, včetně titulků byť trochu menších, než by bylo zapotřebí.

U fotografií jsou podporovány i ty ve 3D (to platí i o videu) ve formátu MPO. Muzika ve standardním přehrávači nepracovala ve FLAC, ale MP3, WAV či WMA jelo bez potíží.

Originální souborový manažer funguje v češtině a podporuje dlouhé názvy, občas je ale ovládání trochu kostrbatější. Nic zásadního. V každém případě originální audio i video přehrávač funguje solidně, jak jsem ale říkal, u tohoto televizoru máte i jiné možnosti. Řadu jiných možností!

Podstavec není podstavec, ale podpěry v rozích obrazovky. Jsou bytelné, z jednoho kusu hliníku a na spodu mají výtečné gumy, takže nepoškodí ani drahý nábytek.
Autor: Philips

Podstavec není podstavec, ale podpěry v rozích obrazovky. Jsou bytelné, z jednoho kusu hliníku a na spodu mají výtečné gumy, takže nepoškodí ani drahý nábytek.

Bomba design (!), výtečný obraz i resamplování z SD

Předně je třeba říci, že televizor v drtivé většině případů reaguje velice svižně. Občas sice při práci s chytrou části nastane nepatrné zdržení, ale je zanedbatelné a navíc výrazně nižší než u řady konkurence, typicky dnes u Samsungu a u LG s Web OS, kde se to ale – věřím – ještě výrazně vylepší. U Samsungu jde o něco jiného. Tam by se musel změnit zavedený princip práce s chytrou částí, který nepokládám za příliš šťastný.

Pokud jde o přechod na Android tak vlastně žádný není, protože televizor je postaven přímo na něm, a to kompletně, jak mi bylo řečeno. Televizor tak spustí například MX Player hladce a rychle a vlastně úplně stejně, jako byste ho provozovali třeba na chytrém mobilu. Tady jste opravdu v Androidu a jak se budou aplikace rozvíjet, bude to znát čím dál víc, resp. jich čím dál tím více bude kompatibilních. Televizor ale vyniká i jinak a o designu už jsem mluvil. Faktem je, že ani přístroj za „padesát“ nemusí mít vždy to, co tenhle Philips, totiž bytelný a přece subtilní hliníkový rám zpředu kolem obrazovky a podstatně širší šroubovaný zezadu. Zepředu je bílý a i když si možná říkáte, co s televizorem v takovéto barvě, tady toho z bílé moc neuvidíte. Rámeček je totiž naprosto zanedbatelný a ze vzdálenosti 3,5 či 4 metrů je tak nejvíce patrná bílá linka (širší část rámečku) na spodu obrazovky. Zbytek se v mém případě proti bílé stěně prakticky ztrácel.

Zadní strana je dělána neméně unikátně! Je naprosto čistá s basovým reproduktorem uprostřed a drtivá většina panelu má hloubku pouhých 13 mm. U zbytku jsem naměřil 40 mm, a to ve spodní části, kde jsou rozhraní. Pohled z boku je naprosto fascinující a něco takového se prostě nevidí!

Díky tomu je také možné televizor bez obav umístit do prostoru, pokud pochopitelně vyřešíte odvod kabelů od rozhraní a anténních svodů a přívod elektřiny. A když jsem u kabelů – díky zmiňované širší části s rozhraními nepotřebujete adaptérové přechodky, což musím jen kvitovat! SCART je tu tak v plné podobě, a to se u stylové konkurence v podstatě nevidí.

U basů umístění reproduktoru na zadní straně nevadí, zbylé dva reproduktory (středy a výšky) umístěné tamtéž ovšem způsobují jistou zvukovou zastřenost, ale to televizoru bez problémů odpustím, protože na danou koncepci hraje i tak nadprůměrně. Při nákupu na to ovšem pamatujte a ideálně pořiďte kvalitní zvukovou lištu (pokud nemáte zesilovač…), o kterou se nebudete muset starat. Zvuk pak bude kvalitám televizoru více odpovídat.

Obrazové podání je vyvážené se sklonem k přirozeným barvám, v případě jednolité černé se sice obrazovka poměrně leskne, ale za běžného provozu jsem s tím problém neměl.

TP Vision sice nepoužívá obrazovky typu LCD IPS, ale úhel pohledu se jim hodně blíží a odhadem bude někde mezi 176° a 177°. Pokud si k výše zmíněnému přičtete spolehlivě se chovající operační systém Android s řadou aplikací, včetně excelentně se chovajícího video přehrávače MX Player, dostáváte naprosto ojedinělý televizor, jaký – nejen na našem trhu – není. A že je Android cesta i zde, o tom mnozí – včetně mě – nepochybují, nebo mají pochyby jen minimální.

BRAND24

Hodnocení

pro: fascinující design i obraz, perfektní resamplování, na Full HD překvapivě hladký obraz i v okamžiku nízkého datového toku, fantasticky udělaný (a působící) Ambilight, překvapivě dobrá sladěnost s Androidem, precizní nožičky, výborné ovládání až na to, že…
proti: …pohybovému ovladači někdy trvá dlouho, než aktivuje kurzor (podle všeho problém daného kusu), eko volby zmizely ze zeleného teletextového tlačítka

Balení obsahuje

  • kombinovaný dálkový ovladač (klasika, QWERTY, pohybový)
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • 2× aktivní 3D brýle
  • šrouby pro montáž na stěnu 
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Jak vidíte perspektivu Androidu v televizních přijímačích?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).