Hlavní navigace

Televizory Philips 2011: nižší spotřeba, ovladatelnější internet a úžasné pasivní 3D

1. 4. 2011
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Převratných novinek od Philipsu nečekalo ve větrné březnové Barceloně tolik jako loni, kdy se prezentace nových modelových řad televizorů této značky pro evropské novináře uskutečnila v obdobném termínu na zcela stejném místě. Přesto jsme se ale ve společnosti především klasické spotřební elektroniky nenudili. Ale co to povídám – nakonec jsme byli svědky uvedení opravdové bomby: pasivního 3D, jehož provedení bylo velkým překvapením. Novinky od Philipsu nabízíme v exkluzivní reportáži DigiZone.cz přímo z barcelonské prezentace.

Pasivní 3D vskutku překvapilo. Možná si vzpomínáte na test jediného pasivního systému, nejen na domácím trhu, LG 47LD950, z května minulého roku. Byl to jeden z prvních 3D televizorů, které jsem měl k dispozici na test, takže po tak dlouhé době určitě nemohu relevantně srovnávat. Nicméně částečně srovnávat mohu s aktivním 3D, které jsem v poslední době zkoušel i s použitím výtečného testovacího Blu-ray disku od Philipsu. Z toho samého disku jsme viděli ukázky i zde a mohu říci, že pasivní 3D bylo naprosto parádní. Opět jsem na první pohled nepozoroval žádný rozdíl mezi aktivním a pasivním systémem, i když na konečný názor si raději počkám až na zápůjčku.

Philips 2011 - přehled

K dispozici je sedm řad televizorů začínajících u 3000 a končících na 8000, resp. 9000. Mimo řady stojí unikát jménem Cinema, který vidíte ve dvou modelech v čele. Oba mají úhlopříčky 127 cm, ovšem při poměru stran 21:9.

A proč Philips – po loňském všeobecném humbuku kolem aktivního 3D – uvádí pasivní 3D s polovičním rozlišením, než jaké má Full HD? Mluvilo se především o zdravotních aspektech a také o prosté únavě, která se prý u některých projevuje při dlouhodobějším sledování aktivního 3D, i když žádné konkrétní výsledky průzkumů jsme se nedozvěděli. Avšak protože Philips v pasivním 3D uvedl i svou vlajkovou loď, televizor Cinema 21:9 verze Gold, říkám si, zda na tom opravdu něco nebude. Faktem ale je, že vedle něj zůstane na trhu i verze Platinum s běžným aktivním 3D.

Philips 2011 - pasivní brýle

Brýle pro sledování pasivního 3D jsou lehké, nenapájejí se a nemusí se synchronizovat. Vyjdou také podstatně levněji.

Ve stručnosti: televizory Philips v roce 2011

  • zásadní změna přístupu ke 3D – poprvé se objevují 3D televizory Philips v pasivním provedení
  • 3D najdete ve třech řadách ze sedmi, plus v Cinema 21:9
  • podpora plošného podsvícení se zcela přesunula do nejvyšších tříd televizorů
  • konverze 2D-3D funguje pro všechny zdroje video signálu, včetně antény, rozhraní USB, her či Net TV
  • ještě větší důraz na důležité „maličkosti“ – např. multifunkční podstavce, „chytřejší“ televizory, či snížení odrazivosti obrazovky
  • satelitní DVB-S tunery pro ČR budou k dispozici ve vybraných modelech (větší úhlopříčky a vyšší řady – viz závěr článku), a to zhruba od dubna
  • další snížení spotřeby
  • tlačítko pro opravdové vypnutí televizoru (nulová spotřeba) najdete všude s výjimkou nejnižších řad 3000 a 4000
  • zachován zůstává otevřený přístup na internet, jak se zatím zdá, bez podpory Javy a Flash
  • není rozdíl mezi multimediální podporou pro rozhraní USB a lokální síť (LAN)
  • široká podpora rozhraní USB, včetně nejnižší řady 3000
  • objevují se titulky v multimédiích promítaných přes USB, avšak pouze v řadách 8000 a 9000
  • pro nahrávání pořadů přes USB si vystačíte třebas jen se 4 GB diskem…
  • DVB-T2 zatím nikoli, avšak firma doveze několik modelů na podporu spuštěného testovacího vysílání
  • nedočkali jsme se vícetunerových televizorů a všeobecné podpory titulků v DivX (mají je pouze kina a Blu-ray přehrávače)

Philips je momentálně druhou firmou, o které vím, jež se vydala touto cestou – první bylo minulý rok LG, které prý na letošek chystá i pokračování. Mé zatím poněkud nejasné tušení říká, že je to cesta správná a rozhodně si pasivní 3D nenechejte ujít někde na prodejně. Musíte hledat ovšem nějakou lepší. Ne všude pochopitelně bude.

Philips 2011 - řada 3000

Ani televizor z nejnižší řady 3000 vůbec nevypadá špatné. Ba spíše naopak…

Ambilight, Direct Led i 0,15 W u běžného modelu

Kompletní přehled, včetně základních parametrů vám dají dvě tabulky níže. Zde se alespoň ve stručnosti podívejme na charakteristiku jednotlivých řad. Nejprve je ale třeba říci, že údaje byly na setkání velice čerstvé a u řady modelů stále ještě předběžné.

I letos bude k dispozici sedm řad od 3000 po 9000, plus unikát jménem Cinema. Vymyká se ještě především model Econova 42PFL6805H (viz náš lednový test), který je řazen do řady 6000 a který jako jediný patří do energetické třídy A+. Mimochodem, potěšilo mě, že Philips jako evropská firma svižně bere za své evropská ustanovení, takže u nové kolekce podle štítku zjistíte i celkovou roční spotřebu televizoru při průměrných čtyřech hodinách sledování denně.

Charakteristika novinek by pak vypadala asi takto:

  • 3000 – základní řada, podsvícení CCFL, rozhraní USB, panel 5 ms
  • 4000 – základní řada, podsvícení CCFL, 100 Hz, rozhraní USB, panel 2 ms
Philips 2011 - řada 5000

Největší zájem je o televizory řady 5000. Ty letos vypadají – nejen vzhledově – ještě o chlup lépe než v loňském roce. Nabízejí solidní vlastnosti pro ty, kteří nepotřebují internet, všechny jsou také vybaveny podsvěcováním LED (v rámu) a doufejme, že je opět bude provázet dobrá cena.

  • 5000 – nižší střední třída s podsvěcováním v rámu (Edge LED), tři rozhraní HDMI, typická spotřeba pro 102 cm – 71 W, pohotovostní do 0,15 W
  • 6000 – střední třída a podsvěcováním v rámu (Edge LED), připojení k internetu, včetně podpory WiFi, nahrávání na USB, typická spotřeba pro 94 cm – 48 W, pohotovostní do 0,15 W
Philips 2011 - řada 7000

Tak tohle je opravdový krasavec! S řadou 7000 nastupuje multifunkční podstavec, který se hodí i pro přidělání na zeď a výtečné osvětlení pozadí Ambilight. V těchto modelech také najdete zmiňované pasivní 3D.

  • 7000 – střední třída, podsvěcování v rámu (Edge LED), pasivní 3D, Ambilight (osvětlení pozadí), WiFi Ready (lze dokoupit adaptér pro USB), spotřeba ještě neudána
  • 8000 – střední třída, podsvěcování v rámu (Edge LED), aktivní 3D, multifunkční podstavec (lze využít k zavěšení na zeď), Ambilight, spotřeba ještě neudána
  • 9000 – nejvyšší řada, podsvícení plošné (Direct LED) s lokální regulací (Local Dimming), aktivní 3D, Ambilight, panel s odezvou 0,5 ms, spotřeba ještě neudána
  • Cinema 21:9 – nejvyšší řada, formát 21:9, Ambilight: model Gold – pasivní 3D, podsvěcování v rámu (Edge LED)
  • model Platinum: aktivní 3D, podsvícení plošné (Direct LED) s lokální regulací (Local Dimming)

À propos Ambilight: tento systém osvětlení pozadí televizoru byl uveden před sedmi lety a prodalo se ho zatím na šest milionů kusů. Tou ještě lepší zprávou pro Philips je, že si ho podle jeho průzkumů plných 70 procent zákazníků koupilo opakovaně. Tomu říkám věrnost!

Philips 2011 - dálkové ovládání, software od Apple

Ovládací software pro Apple iPod dovoluje řídit jak televizory, tak třeba Blu-ray přehrávače. Navíc v tomto ohledu nabízí – díky dotykovému displeji a softwarové klávesnici – větší volnost. Například při přístupu na internet.

Pár drobností z jiného ranku

Muziku jako z partesu jsme si mohli poslechnout na sestavě SoundHub 7000 (790 €) skládající se z kina systému 2.1 s titanovými výškovými reproduktory a 3D Blu-ray přehrávačem. Přínosem téhle sestavy se dvěma reprosoustavami a subwooferem je zvuk, a to jak v tradiční hudbě, tak hudbě filmové.

Zajímavý postoj zaujal Philips u sluchátek, které dělá s firmou O’Neill. Ztratíte špunt nebo zlomíte kablík u konektoru v odpojitelné části šňůry a stačí navštívit servis, kde vám – zdarma – dají vše nové. Každý, kdo už měl nějaká sluchátka na pomalu každodenní používání, ví, o čem mluvím a doufejme, že to takto opravdu bude fungovat i u nás. Vraťme se ale k Blu-ray přehrávačům. Ústředním motivem je Smart TV (viz dále) a optimalizace pro YouTube a další online obsah. Nicméně urychlen byl i samotný start přehrávačů, včetně natahování BD disku, všechny modely jsou „DivX Plus HD certified“ a stejně jako televizorů ani zde není rozdíl mezi multimediální podporou pro rozhraní USB a pro lokální síť LAN. Vždy jsou podporovány stejné formáty.

Stručná charakteristika Blu-ray přehrávačů by vypadala takto:

  • 3000 – základní řada, WiFi Ready
Philips 2011 - Blu-ray řada 5000

Tři ze čtyř řad Blu-ray přehrávačů pro rok 2011 už pracují i s 3D disky. Startovním modelem je velice dobře vybavená řada 5000, která má dokonce i zabudované WiFi pro bezdrátové připojení na internet.

  • 5000 – podpora 3D, Smart TV, zabudované WiFi
  • 7000 – podpora 3D, Smart TV, dekódování zvuku v 7.1
  • 9000 – podpora 3D, Smart TV, high-end model
Philips 2011 - Smart TV Control

Smart TV najdete od modelové řady 6000 výše a představují ji čtyři pilíře. Zde vidíte druhý z nich – Control, který má zajistit snadné a intuitivní ovládání prostřednictvím několika cest, včetně využití chytrého telefonu, bezdrátové klávesnice či upraveného dálkového ovladače.

Nejen Smart TV, ale i další veleužitečné „maličkosti“

Vraťme se ještě s pár postřehy k televizorům. Mezi ty nejdůležitější patří částečná změna v přístupu k podsvícení LED. Modely nižší střední a střední třídy nyní pracují s Edge LED (5000 až 8000) a podpora kvalitnějšího a dražšího plošného podsvícení (Direct LED) byla přesunuta do nejvyšších tříd. Tudíž ho najdete pouze v řadě 9000 a v jednom modelu Cinema 21:9. Mimochodem v loňském roce bylo ještě k dispozici – za velice dobré ceny – i v řadě 5000.

Druhou veleužitečnou „maličkostí“ je tzv. Smart TV. Tuto funkci najdete od modelové řady 6000 výše (u Blu-ray přehrávačů od 5000 výše) a představuje čtyři věci: SimplyShare (sdílení všeho možného s možností zobrazení přes Multiview – viz níže), Control (snadné a intuitivní ovládání, včetně využití chytrého telefonu či bezdrátové klávesnice), Program (mj. nahrávání přes EPG) a Net TV. Ta pracuje s obsahem například na internetu , a to včetně her, zpravodajských portálů či obsahu televizních stanic k čemuž využívá tzv. widgety, tedy specializované prográmky jichž je dispozici přes 400. V rámci Net TV, ale můžete využít i otevřeného přístupu na internet a prostě zadat webovou adresu.

Pokud jde o zmiňované Multiview, to dokáže ukázat video z několika zdrojů na obrazovce současně. Týká se to ovšem vždy pouze externích zdrojů a zabudovaného tuneru, protože multitunerová řešení v nabídce nejsou.

Philips 2011 - podstavec Soundstage

Nový podstavec Soundstage přestává být jen prostým základem na němž spočívá televizor, ale může se stát i podstatně univerzálnějším, protože ho lze také použít jako držák na zeď, dokonce ve třech různých pozicích. Navíc dovoluje navrhnout tenčí televizor tím, že má reprosoustavy v sobě.

Velice zajímavé také bylo předvádění podstavce Soundstage, který má – mimo jiné – umožnit udělat televizor ještě tenčí tím, že reprosoustavy přesune do něj. Jak ale vidíte z obrázku, nejde jen o to. Soundstage najdete v nejvyspělejších přístrojích od řady 8000 výše.

Poslední veleužitečnou maličkostí, která mě ale zaujala nejvíce, byla zpráva, že odrazivost obrazovek je oproti roku 2010 snížena až o 60 procent, a to u všech televizorů. Faktem je, že právě na tohle narážím poslední dobou všude a zvláště u malých úhlopříček na které musíte koukat zblízka, chce hodně zvyku nevidět se stále na panelu.

Philips 2011 – LCD (LED) televizory
Modelová řada 3 000 4 000 5 000 6 000 7 000 8 000 9 000 Cinema 21:9 Gold Cinema 21:9 Platinum
Charakteritiska základní řada základní řada, 100 Hz nižší střední střední řada, Smart TV, Net TV, Wi-Fi Ready, nahrávání přes USB, 100 Hz střední řada, 3D (pasivní), Smart TV, Net TV, Wi-Fi Ready, nahrávání přes USB, Ambilight střední řada, 3D (aktivní), Smart TV, Net TV, Wi-Fi, nahrávání přes USB, multifunkční podstavec, Ambilight nejvyšší řada, 3D (aktivní), Smart TV, Net TV, Wi-Fi, nahrávání přes USB, multifunkční podstavec; Ambilight formát 21:9, nejvyšší řada, 3D (pasivní), Smart TV, Net TV, Wi-Fi Ready, multiwindows, nahrávání přes USB, Ambilight formát 21:9, nejvyšší řada, 3D (aktivní), Smart TV, Net TV, Wi-Fi, nahrávání přes USB, Ambilight
Cena neudána neudána neudána Philips 46PFL6606H – 29.990 Kč, Philips 46PFL6606K – 31.990 Kč (DVB-S/S2) neudána neudána neudána neudána neudána
Dodávané úhlopříčky 48 cm (19"), 56 cm (22"), 66 cm (26"), 81 cm (32"), 107 cm (42") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42"), plus některé další modely později 81 cm (32"), 102 cm (40") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42"), 119 cm (47"), 140 cm (55") 102 cm (40"), 117 cm (46") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 102 cm (40"), 117 cm (46"), 132 cm (52") 127 cm (50") 147 cm (58")
Obrazovka LCD (CCFL); menší než 81 cm (32") HD Ready (1 366×768 bodů), větší než 81 cm (32") Full HD (1 920×1 080 bodů); panel s odezvou 5 ms LCD (CCFL); Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 2 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 2 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 2 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 2 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 1 ms LCD, podsvícení LED (Direct LED – plošné), lokální regulace podsvícení (Local Dimming), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 0,5 ms 21:9; LCD, podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 2 ms 21:9; LCD, podsvícení LED (Direct LED – plošné), lokální regulace podsvícení (Local Dimming), Full HD, 1 920×1 080 bodů; panel s odezvou 0,5 ms
Tuner DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S2 (některé modely), vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (některé modely), vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (některé modely), vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (některé modely), vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2, vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264)
USB; Ethernet (LAN); Wi-Fi USB USB USB USB, Ethernet, Wi-Fi Ready ano, Wi-Fi Ready ano, Wi-Fi zabudované ano, Wi-Fi zabudované ano, Wi-Fi Ready ano, Wi-Fi zabudované
Udávaná spotřeba neudána, bez tlačítka nulové spotřeby neudána, bez tlačítka nulové spotřeby pro 102 cm: 71 W, pohotovostní do 0,15 W; tlačítko nulové spotřeby pro 94 cm: 46 W, energetická třída A, pohotovostní do 0,15 W; tlačítko nulové spotřeby neudána, tlačítko nulové spotřeby neudána, tlačítko nulové spotřeby neudána, tlačítko nulové spotřeby neudána, tlačítko nulové spotřeby neudána, tlačítko nulové spotřeby

Poznámka: něketré údaje jsou předběžné; úhlopříčky a tunery dodávané do ČR nebyly ještě s určitostí specifikovány

A ceny?

Na poslední chvíli se ještě povedlo zjistit cenové relace řady 6000, takže jak jsem koupil, tak prodávám. À propos, podle zpráv přímo od pramene, mají modely s „K“ navíc satelitní tuner DVB-S/S2, zatímco modely „H“ jsou vybaveny DVB-T a DVB-C. Takže…

BRAND24

  • Philips 40PFL6606H – 22 990 Kč
  • Philips 46PFL6606H – 29 990 Kč
  • Philips 46PFL6606K – 31 990 Kč
  • Philips 55PFL6606H – 44 990 Kč

A abych nezapomněl, v tabulkách většinou nenajdete spotřeby. Philips je oznámí až těsně před uvedením televizorů tak, jak mají být v rámci právě zaváděných energetických štítků. To je myslím solidní.

Foto: autor a Philips

Co vás na letošních televizorech Philips zajímá nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).