Hlavní navigace

Petr Štěpánek: Televize by měly dostat dvě kompenzační licence

12. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 1. 2007

Dvě bonusové licence místo jedné by měly dostat současné komerční televize za to, že si dobrovolně vymění současné analogové kmitočty za prostor v nových digitálních sítích. Myslí si to člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petr Štěpánek. Počet takzvaných kompenzačních licencí má určit „mininovela“ zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, na níž pracuje Národní koordinační skupina pro zavádění digitálního vysílání.

Někomu se jeví jedna akorát, třeba Úřad pro ochranu hospodářské soutěže říká, že více by byla nedovolená podpora. Televize samotné by nejraději chtěly tři. Já si myslím, že výsledek může být, a je to i můj osobní názor, že ty kompenzační licence by měly být dvě, řekl Štěpánek ve středečním pořadu Dvacet minut Martina Veselovského na Českém rozhlase 1 – Radiožurnálu.

BRAND24

Původní novela vysílacího zákona z loňského jara počítala s jednou kompenzační licencí pro ty provozovatele televizního vysílání, kteří se do tří měsíců od účinnosti novely přihlásí k plnění Technického plánu přechodu (TPP) z analogového na digitální zemské televizní vysílání. ČTÚ ale tento dokument do uplynutí lhůty nevydal a k TPP se podmínečně přihlásila pouze televize Prima. Konkurenční Nova v neformálních rozhovorech s účastníky procesu digitalizace naznačovala, že si jako kompenzaci dokáže představit celý multiplex se čtyřmi nebo pěti programovými pozicemi.

Kompenzační licence mají dostat také provozovatelé analogových televizních stanic ve Francii. Podle návrhu zákona, který ještě neschválil parlament, by každý z nich získal právo provozovat další tematický kanál. Proti tomu se ostře staví nové digitální televize, které založily organizaci proti zachování monopolu stávajících televizních stanic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).