Hlavní navigace

Petr Dvořák: Čísla, která jsem použil v Krumlově, byla nadsázkou

27. 4. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
27. 4. 2007

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák zmírnil svoje výroky, které prohlásil minulý čtvrtek na konferenci v Českém Krulově. Čísla, která jsem použil v Krumlově, byla míněna v nadsázce, a to obě, nejen těch 20.000, ale i těch 500.000, které jsem uvedl v druhé polovině mé odpovědi panu Kotrbovi, uvedl Dvořák na dotaz serveru DigiZone.cz.

O co jde? Petr Dvořák 19. dubna na českokrumlovské mediální konferenci po prezentaci plánu Novy na zavedení MPEG-4 prohlásil: Pořád lepší, když těch set-top-boxů poputuje do popelnic 20 tisíc, než když jich tam poputuje půl milionu. Reagoval tak na dotaz novináře Štěpána Kotrby, který se šéfa české komerční jedničky ptal, zda kvůli plánu televize Nova budou muset diváci svoji už nakoupenou výbavu vyhodit.

Generální ředitel Novy se svým tvrzením o 20 tisících domácnostech s digitálním přijímačem dostat do sporu sám se sebou. Vloni v září totiž na setkání investorů CME ve své prezentaci uvedl, že set-top-box má v česku zhruba 50 tisíc domácností [PDF, 982 kB]. Pokud by obě čísla Petra Dvořáka platila, museli by Češi za zhruba sedm měsíců vyhodit přes polovinu techniky, kterou si už nakoupili.

Kolik je set-top-boxů mezi obyvateli Česka, to ředitel televize Nova neuvedl. Na dotaz po upřesnění svého výroku serveru DigiZone.cz jen sdělil: Myslím, že nejen čtenáři, ale hlavně tvůrci tak renomovaného nezávislého serveru, jako je Digizone.cz, jistě ví, kolik je přesný počet set-top-boxů v České republice. Proto vás určitě nemusím unavovat s našimi interními odhady.

BRAND24

K počtům set-top-boxů v domácnostech zatím přesná čísla neexistují. Čas od času nějaký odhad přinese Leoš Pohl ze společnosti Czech Digital Group, která provozuje digitální vysílání v multiplexu B. Poslední hovoří o 300 tisících přístrojích.

Přesnější čísla by mělo přinést až sdružení Digi Monitor. Je však otázka, zda se o jeho zjištěních dozví i veřejnost. Předseda sdružení Aleš Janků totiž v pondělí 23. dubna na dotaz DigiZone.cz uvedl: Já jenom chci říct, že Digi Monitor je sdružení právnických osob, které si ty výzkumy budou platit. To znamená, že všechny údaje, které získají, jsou nějakým způsobem cenné, protože v kombinaci s dalšími údaji znamenají profit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).