Hlavní navigace

Pavel Zuna se stal výkonným ředitelem regionálních studií RTA

19. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 11. 2011

UVNITŘ FOTO Novým výkonným ředitelem Regionální televizní agentury (RTA), která provozuje televizní studia v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Zlíně a centrální redakci v Praze, se stal bývalý šéfredaktor zpravodajství a moderátor hlavních zpravodajských relací na Nově a Primě Pavel Zuna. Informoval o tom server Česká média, který vlastní bývalý majitel RTA Jaroslav Berka. Na kameru mu to potvrdil sám Zuna.

K TÉMATU: Bývalá tvář Novy a Primy Pavel Zuna jedná o vstupu do vedení RTA

Berka prodal RTA letos na podzim, krátce předtím, než televize Prima, do jejíhož vysílání se studia RTA připojují s regionálními zprávami (na základě licenční podmínky sdílení analogových frekvencí a programové pozice v digitálním multiplexu 2), oznámila úmysl přejít od Nového roku na vysílání podle nové licence rodinného programu Prima family. Tato licence už neobsahuje podmínku sdílet prostor s regionálními televizemi R1 a RTA.

ČTĚTE TAKÉ: Jaroslav Berka prodal studia RTA. Ještě předtím, než je Prima odstřihne

Zuna do RTA nastoupil po změně vlastníka televize. Její prodej před časem potvrdil podnikatel a také vydavatel serveru Česká média Jaroslav Berka, napsala Česká média. Totožnost nového majitele RTA zatím nezveřejnila a sám Berka jej odmítnul sdělit s tím, že kupec si vymínil tuto informaci zveřejnit sám. Investiční skupina PPF, o níž v souvislosti s prodejem RTA spekulovala média, informaci o koupi těchto regionálních televizí popřela a obchodní rejstřík zatím nového majitele nezapsal.

NAPSALI JSME: Vysílání Primy končí! Od 1. ledna 2012 z ní bude Prima family, bez regionů

Faktem je, že Zuna krátce po oznámení prodeje RTA potvrdil, že s novým majitelem regionálních studií jedná o nástupu do pozice výkonného ředitele. Zuna měl v minulosti blízko k PPF a jejímu menšinovému akcionáři Jiřímu Šmejcovi, který v roce 1999 pomohl Vladimíru Železnému odstřihnout televizi Nova od americké skupiny CME a rozjet její nové vysílání z Barrandova. Šmejc poté pomohl PPF ke vstupu do Novy, sám se stal jejím akcionářem a ze Zuny, tehdejšího šéfredaktora zpravodajství, udělal programového ředitele.

Pavel Zuna v nové roli výkonného ředitele RTA poskytuje rozhovor serveru Česká média (Zdroj: Česká média)

Šéfování programu Novy ale Zunovi dlouho nevydrželo. Poté, co PPF v roce 2005 prodala Novu zpět do rukou CME, se tato skupina začala postupně zbavovat všech dřívějších spolupracovníků Vladimíra Železného. Zuna se vrátil do zpravodajství, ale už pouze jako moderátor Televizních novin a k tomu měl na starosti speciální projekty jako SuperStar nebo Výměna manželek. V roce 2006 ale z Novy úplně odešel a měl od Jiřího Šmejce nabídku šéfovat pobočce Home Creditu (podnik PPF) v Rusku, kterou nepřijal.

BRAND24

Krátce nato Zuna nastoupil do konkurenční Primy jako nový šéfredaktor zpravodajství a moderátor hlavní zpravodajské relace. Společně s ním do Primy nastoupila celá řada bývalých tváří Televizních novin z Novy. Zuna se pokusil inovovanými Zprávami TV Prima konkurovat přímo Televizním novinám, dokonce posunul jejich začátek na 19:30, přímo proti začátku zpráv na Nově. Po prvním úspěšném dni ale sledovanost zpráv Primy upadala, až televize nakonec musela relaci vrátit do původního času.

Po změně nejvyššího vedení Primy musel Zuna z této televize přede dvěma lety odejít. Po krátké přestávce nastoupil jako programový ředitel do internetové televize Stream.cz. V této funkci ale skončil krátce poté, co Stream.cz zcela ovládnul jeho poloviční vlastník, portál Seznam.cz. Důvodem měly být vysoké finanční nároky Pavla Zuny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).