Hlavní navigace

Pavel Zuna: Rozhodnutí RRTV o „zániku“ Primy otevírá možnost arbitráže

18. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
18. 1. 2012

Možnost mezinárodní arbitráže s Českou republikou o nedostatečné ochraně investic se podle výkonného ředitele Regionální televizní agentury (RTA) Pavla Zuny otevřela rozhodnutím Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyhovět společnosti FTV Prima a zrušit původní licence televize Prima. RTA totiž od loňského podzimu vlastní britská společnost Malcolm & Whitacker Recovery se sídlem v Londýně.

K TÉMATU: Rada pro vysílání potvrdila zánik starých licencí Primy. RTA navzdory

Považujeme to za katastrofálně špatné rozhodnutí. Nevidíme jediný důvod k tomu, proč, když Prima vyměňuje licenci, máme být odsouváni do nějakých méně výhodných multiplexů. Majitelé budou vzniklou škodu nárokovat a tím, že je to rozhodnutí státního orgánu, se otevírá možnost nárokovat to na státu, řekl Zuna agentuře ČTK. Serveru Česká média dodal, že by šlo o stovky milionů korun. RTA nadále trvá na zachování původního modelu symbiózy regionálních televizí s hlavním programem Primy.

ČTĚTE TAKÉ: Nový šéf představenstva RTA pracuje pro majitele PPF Petra Kellnera

Pět regionálních studií RTA má podle svých licencí právo vstupovat do celostátního vysílání Primy se svým zpravodajstvím. Prima je musela pouštět do svého vysílání, protože jí to přikazovala jedna z licenčních podmínek původní vysílací licence. Proto se televize rozhodla původní licenci k 1. lednu letošního roku vrátit a pokračuje ve vysílání pod novým názvem Prima family na základě zcela nové licence. Ta už podmínku sdílení prostoru s regiony neobsahuje.

BRAND24

NAPSALI JSME: Proč je tak důležité, jakým způsobem zanikne stará licence Primy?

Za britskou společností Malcolm & Whitacker Recovery, která nyní vlastní RTA, stojí podle médií spolumajitel investiční skupiny PPF Jiří Šmejc. Předsedou představenstva RTA je Tomáš Vališ, ekonomický ředitel soukromého osmiletého gymnázia Open Gate – Boarding school v Babicích, které založil a financuje zakladatel a většinový vlastník PPF Petr Kellner. Vališ je zároveň členem dozorčí rady The Kellner Family Foundation, rodinné nadace Renáty a Petra Kellnerových pro rozvoj společnosti a kvality života lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).