Hlavní navigace

Pátý program České televize by měla být dětská a vzdělávací ČT 3. Napřesrok

27. 8. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Pokud se novým generálním ředitelem České televize stane bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák, spustí Kavčí hory do konce příštího roku již pátý televizní program. Mělo by jít o dětský a vzdělávací kanál ČT 3, který by se stal součástí veřejnoprávního multiplexu a nahradil by v něm nynější programy Českého rozhlasu. Dvořák to napsal v kandidátském projektu na šéfa ČT, který ve čtvrtek uvolnil novinářům. Ten týden se ale také nesl v nezvyklém posilování hlavních zpráv Primy a podzimních novinek ČT 2.

Petr Dvořák slibuje České televizi pátý program

Pokud bude generálním ředitelem České televize zvolen bývalý šéf Novy Petr Dvořák, spustí Kavčí hory v příštím roce další, v pořadí již pátý televizní kanál. Nový program by měl být zaměřený na děti a vzdělávací pořady, řekl Dvořák dnešním Hospodářským novinám. „V příštím roce bych zavedl pátý kanál s dětskými a vzdělávacími pořady,“ řekl doslova Dvořák, který je médii pasovaný na mírného favorita konkurzu, do něhož se minulý týden přihlásilo 36 kandidátů a 32 z nich postoupilo do prvního kola volby. Čtyři kandidáty Rada ČT vyřadila kvůli formálním pochybením v přihláškách.

Dvořákův plán však není ničím novým, pátý program ČT, který by přes den vysílal dětské a večer vzdělávací pořady, obsahovala i původní koncepce končícího generálního ředitele ČT Jiřího Janečka. Z finančních důvodů na něj ale nedošlo a za pátý okruh bývá označována divize Nová média vedená Milanem Fridrichem. Dvořák slibuje, že ČT 3 by byla nízkonákladovou stanicí, která by využila archivní pořady ČT a levnou akvizici. Roční provozní náklady Trojky odhaduje na 120 milionů korun. ČT 3 by vysílala ve veřejnoprávním multiplexu, z něhož by ale musely zmizet všechny stanice Českého rozhlasu a ČT 2 by snížila svůj datový tok.

TK Nova - podzim 2010 - Petr Dvořák

Bývalý šéf Novy Petr Dvořák zveřejnil svůj kandidátský projekt na generálního ředitele České televize, v němž slibuje do konce příštího roku spustit pátý program ČT, dětský a vzdělávací kanál ČT 3 (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Petr Dvořák slibuje České televizi pátý program. Už příští rok

Jan Potůček: Kandidát na ředitele ČT Chudárek: Nejvíc je třeba změnit program ČT 1

Jan Potůček: Kandidátů na ředitele České televize je 36. Přečtěte si jejich úplný seznam

Jan Potůček: Jiří Janeček nepřímo podpořil Petra Dvořáka, ale i kandidáty zevnitř ČT

Jan Potůček: Web První zprávy dělá reklamu svému šéfovi v kandidatuře na ředitele ČT

Jan Potůček: Do volby ředitele ČT postupuje 32 kandidátů, čtyři měli špatné přihlášky

Jan Potůček: Milan Fridrich kritizuje podobu Událostí, hlavních zpráv České televize

Jan Potůček: Možná skončím na mateřské, připouští šéf Nových médií ČT Milan Fridrich

Jan Potůček: Rada ČT chce zveřejnit projekty kandidátů na ředitele. Šíma to už udělal

Jan Potůček: Chudárek chce společného šéfa pro ČT 1 a ČT 2, a také pro ČT 24 a ČT 4

Jan Potůček: Jan Vyčítal, co kandiduje na ředitele ČT, není zpěvák z Greenhornů

Jan Potůček: Petr Dvořák zveřejnil kandidátský projekt na ředitele České televize

Jan Potůček: Fero Fenič: pozměnil bych program ČT 4 a vrátil pořad typu Česká soda

Nova získala licenci pro pátý kanál a řádnou licenci pro Novu Cinema

Vysílací licenci pro svůj v pořadí již pátý televizní program zaměřený na muže získala v úterý od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) společnost CET 21, která provozuje televizi Nova. Stanice má pracovní název Kanál 5, podle vedení Novy však nejde o její konečný název, protože by měl obsahovat název „Nova“. Oprávnění od RRTV se týká celoplošného zemského digitálního a kabelového vysílání. Konkrétně u kabelového vysílání pak Rada uvedla, že se zatím týká sítí operátora Smart Comp., který provozuje IPTV službu Netbox.

Novou, plnohodnotnou licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, získala od RRTV i Nova Cinema. Ta doposud vysílala na základě tzv. kompenzační licence, kterou Nova získala výměnou za souhlas s předčasným vypínáním svých analogových vysílačů a která platí jen do termínu dokončení televizní digitalizace, tedy do letošního listopadu. Nová licence Novy Cinema platí 12 let.

Nova action, Nova arena, Nova zone

Několik variant názvů pro nový, v pořadí již pátý program Novy zaměřený na muže (Zdroj: Úřad průmyslového vlastnictví)

Jan Potůček: Televize Nova získala licenci pro svůj pátý program zaměřený na muže

Jan Potůček: Pátý program Novy pro muže by měl začít vysílat v IPTV službě Netbox

Jan Potůček: Nova Cinema získala novou plnohodnotnou licenci pro DVB-T

ČT 2 představila podzimní schéma, ČT 1 se přela o zrušenou tiskovku

Navázat na úspěšné léto, kdy sledovanost druhého programu České televize pravidelně atakovala hranici pětiprocentního podílu na dospělém publiku, chce na podzim vedení programu ČT 2. Zachová proto upravené podvečerní a večerní schéma všedních dní, kdy původní zpravodajskou relaci Kultura s Dvojkou přesunulo z 20. hodiny na podvečer, od září konkrétně na 18:50. Hlavní večerní pořady budou na ČT 2 začínat stejně jako na ostatních velkých televizích v osm hodin večer a posílí především dokumentární tvorba. Poslední sezónu na Dvojce začíná talk show Michala Prokopa Krásný ztráty.

Nejzásadnější, nebo spíš nejviditelnější programovou novinkou Dvojky je třiačtyřicetidílný dokumentární cyklus Heydrich – konečné řešení, který popisuje situaci v Protektorátu Čechy a Morava v letech 1941–42. ČT 2 jej měla původně nasadit na pondělní večery od 21. hodin, podle jeho autora, publicisty Čestmíra Fraňka, ale došlo z obav z malé sledovanosti (v pondělí po 20. hodině bude vysílat sesterská ČT 1 reprízu seriálu Četnické humoresky) k jeho přesunu do nejlukrativnějšího vysílacího času vůbec, na nedělní osmou hodinu večer (od 4. září). Tam bude Heydrich konkurovat původní dramatické tvorbě na ČT 1, rovněž dramatickému cyklu Soukromé pasti na Nově a druhé řadě soutěže Česko Slovensko má talent na Primě.

TK ČT 2 - 25.8.2011

Tisková konference ČT 2 k podzimním programovým novinkám (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Podzim na ČT 2: cyklus o Heydrichovi, celovečerní animované filmy i Vínečko

Jan Potůček: Sledovali jsme živě: Tisková konference ČT 2 k podzimnímu schématu

Jan Potůček: ČT 1 představí podzimní novinky 29. srpna, Souboj seriálů až koncem září

Jan Potůček: Zrušená tiskovka ČT 1 poškodila, shodla se Rada ČT. Škoda byla 27 tisíc Kč

Stručně

Producenta a dramaturga pro nový politický diskusní pořad hledá prostřednictvím inzerátu na svých internetových stránkách televize Nova. Podle specifikace nabídky by mělo jít o člověka, který bude vytvářet celkovou dramaturgii pořadu, zúčastňovat se všech fází výroby a schvalovacích projekcí a upravovat scénáře podle zadání, ale i zodpovídat za sestavování otázek. Scénáře bude muset předkládat ke schválení svému nadřízenému.

Jan Potůček: Nova hledá přes inzerát dramaturga pro novou politickou debatu

Jan Potůček: Václav Moravec se na konkurenční „Otázky“ od Novy těší

Digitální Radio Wave, okruh Českého rozhlasu pro mladé, který vyvolával tolik emocí v Radě ČRo a přede dvěma lety „přispěl“ k odvolání tehdejšího generálního ředitele ČRo Václava Kasíka, má nového šéfa. Šéfredaktorku Juditu Hrubešovou od 1. srpna vystřídal Tomáš Turek, dosavadní hudební dramaturg Wavu. Hrubešová na funkci šéfredaktorky rezignovala k 31. červenci a veřejnoprávní rozhlas úplně opustila. Turek je vedením Wavu pouze pověřen.

Jan Potůček: Novým šéfem Radia Wave je Tomáš Turek. Vystřídal Juditu Hrubešovou

Tomáš Turek, Judita Hrubešová

Nový pověřený šéfredaktor Radia Wave Tomáš Turek a jeho předchůdkyně Judita Hrubešová tvořili v minulosti tým, který společně vedl Wave po odvolání původního ředitele Ladislava Kylara (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Rovný milion a dva tisíce dospělých diváků sledovalo v pondělí podvečer na televizi Nova poslední díl turecké telenovely Tisíc a jedna noc. „V cílové skupině D15+ dosáhl více než padesátiprocentního podílu na sledovanosti, v cílové skupině Ž35–44 dosáhl podílu na divácích 56,26 procenta. Stejně tak na internetu lámala rekordy v návštěvnosti mikrostránka pořadu, kterou včera navštívilo 40 739 unikátních návštěvníků,“ sdělila Eva Božoňová, redaktorka tiskového oddělení Novy.

Jan Potůček: Tisíc a jedna noc na Nově skončila, poslední díl viděl milion diváků

Rekordní týden hlavní zpravodajské relace zažívala televize Prima. Ve čtvrtek večer sledovalo Zprávy TV Prima 43,63 procenta dospělého publika, což je o deset procentních bodů více, než byla běžné před letními prázdninami. V absolutních číslech sice šlo „pouze“ o 962 tisíc diváků, na dominantní Televizní noviny televize Nova ale Primě scházelo 600 tisíc diváků – ve čtvrtek měly 1,564 milionu dospělých diváků při podílu 56,33 procenta.

Jan Potůček: Rekordní Zprávy TV Prima: v úterý dosáhly podílu 42,78 procenta

Jan Potůček: Zprávy TV Prima pokračují v rekordech. Ve čtvrtek oslovily 43,63% publika

BRAND24

Změnou grafického obalu, znělek a upoutávek projde od 1. září placený kabelový a satelitní dokumentární kanál Discovery Channel. V Polsku a Maďarsku se programy Discovery promění již příští pondělí 29. srpna, od 1. září v České a Slovenské republice, Rumunsku a balkánských zemích, od 5. září v Jižní Africe, na Blízkém východě a v Turecku a od 7. září v Rusku a na Ukrajině. Informoval o tom Marek Němec z agentury Pram, která Discovery Networks zastupuje v České republice.

Jan Potůček: Discovery Channel změní od 1. září grafiku. Podívejte se, jak moc

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).