Hlavní navigace

Panasonic Viera TX-P42ST50E: perfektní černá, solidní obraz a výborná kombinace cena/výkon

20. 2. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Plazmový televizor nižší střední třídy se nyní dá koupit za výtečnou cenu. Pochází totiž z loňské kolekce, která se právě doprodává.

A doprodává se za velice zajímavou cenu kolem 17.000 Kč! Podívejme se proto, jak na tom je, a to nejen ve srovnání s LCD, ale zejména v porovnání s vyššími modely GT a VT, které jsme recenzovali v květnu a červnu 2012 (TX-P42GT50 xxx pls dodat odkazy TX-P50VT50). Používá obdobný, i když o něco jednodušší panel typu NeoPlasma, ale zabudovány jsou pouze tunery DVB-T a DVB-C. Nechybí ale kvalitní černá, výborný internet zvaný Viera Connect, pod kterým najdete například widgety tn.cz, YouTube, Voyo či Topfun a také opravdový webový prohlížeč, či telefonování přes Skype. K internetu, a na domácí síť, se můžete připojit i přes zabudované WiFi a na domácí síti pak využívat podporu multimédií přes standardní DLNA. Za danou, dlužno říci příznivou cenu, toho je papírově hodně. A nechybí ani v současnosti aktuální podpora „moderního teletextu“ zvaná HbbTV. Stručně řečeno: výborná koupě, takže pokud vám to stačí, ani dál číst nemusíte a můžete rovnou přejít do tabulky vlastností a k závěru…

Neříkám, že je řada ST nějak prudce elegantní, spíše patří mezi ty usedlejší, což je u Panasoniku dlouhodobý trend a je to znát i u plazmové kolekce pro rok 2013.

Neříkám, že je řada ST nějak prudce elegantní, spíše patří mezi ty usedlejší, což je u Panasoniku dlouhodobý trend a je to znát i u plazmové kolekce pro rok 2013.

Rychlá a pohodlná instalace

Podstavec je plastovo-ocelový s bytelným odlitkem uprostřed do kterého se přes plechový výlisek přichytí panel. Je to jednoduché, protože se do výlisku přichyceného k noze jen nasune a pak pohodlně došroubuje. Zvládnete to sami – televizor má při 107 cm v kompletu rozumných 20,5 kg. Vše působí solidním dojmem, včetně použitého plastu. DVB-T se instaluje samo a i zprovoznění WiFi je jednoduché. Nejinak je tomu u softwarové klávesnice, přes kterou zadáváte přístupové heslo. Vše je tak dílem okamžiku, včetně setřídění kanálů. Jak je u Panasoniku obvyklé připojení k domácí síti, resp. do internetu, je součástí instalačního procesu a nechybí ani volba „Nastavit později“. Na závěr si můžete udělat i test připojení, který potvrdí správnost nastavení, včetně IP adresy a samotné komunikace se serverem. WiFi můžete, jak je obvyklé, instalovat i rychleji přes tlačítko WPS na přístupovém bodu. Internet, resp. web, pak u tohoto televizoru využíváte buď přes aplikaci zaměřenou pouze na komunikaci s vybraným serverem (zmiňované, tak zvané widget) nebo se zadáním libovolné adresy tak, jak jste zvyklí z počítače. Dokoupit můžete kameru pro Skype a její widget najdete ve volbě Viera Connect.

Podsvícený dálkový ovladač představuje solidní práci, výborné rozložení a dobře čitelná tlačítka. Panasonic tuto kvalitu nabízí už dlouhá léta a neexperimentuje (naštěstí) ani v letošní kolekci.

Podsvícený dálkový ovladač představuje solidní práci, výborné rozložení a dobře čitelná tlačítka. Panasonic tuto kvalitu nabízí už dlouhá léta a neexperimentuje (naštěstí) ani v letošní kolekci.

Ovládání i pro slabozraké

Menu je přehledná a dobře udělaná klasika, o které jsme už několikrát psali a ve které se dá i kolovat, což usnadňuje nastavování a šetří čas (chvála ne-inovace). Tlačítko Internet vás zavede rovnou do Viera Connect, přes Viera Tools se zase dostanete do multimédií, na nahrané pořady či třeba na domácí multimediální server a tudíž fotografie, video a hudbu.

Podsvícený dálkový ovladač je taktéž vynikající s velkými tlačítky a výtečným rozložením i čitelností znaků. Ovládání multimédií obstarává samostatný blok zcela dole mající plnou výbavu, tedy včetně samostatných tlačítek pro přeskok o skladbu dále a přetáčení. Použít ale často můžete i kurzorový kříž a šipková tlačítka, přičemž OK funguje jako Pause/Play a v DVB-T tuneru vyvolává seznam naladěných kanálů.

Po zmáčknutí tlačítka Internet se dostanete do webové nabídky, kde najdete řadu českých serverů (widgetů). Přístup na otevřený web je ale odsunut kamsi dozadu, takže si ho musíte posunout ručně.

Po zmáčknutí tlačítka Internet se dostanete do webové nabídky, kde najdete řadu českých serverů (widgetů). Přístup na otevřený web je ale odsunut kamsi dozadu, takže si ho musíte posunout ručně.

Sedmidenní EPG bez obrazu a zvuku

Programový průvodce je proveden u Panasoniku obvyklým způsobem, tedy s přerušením obrazu a zvuku (změna nás čeká až u letošní kolekce), data se však stahovala pro všechny DVB-T kanály současně. EPG je dvojí – na šířku, kdy se zobrazí až sedm stanic a pořady na několik hodin dopředu vedle nich, a na výšku, kdy se ukáže přehled podstatně více pořadů pro jednu stanici, avšak na delší dobu. Přepíná se opětovným stlačením Guide. Pořady můžete filtrovat podle typu i podle toho z jakého kanálu pocházejí (placené, HDTV apod.). Pořady jde z EPG i nahrávat, což s diskem Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB, tj. 1 024 GB) nečinilo potíže. Jen to vyžadovalo obvyklé přeformátování a spárování. Nahrávky pak jinde, ani na počítači, nepřehrajete, což pro jistotu opět zdůrazňuji. Přes volbu nahrávání si můžete navolit i upozornění na pořad. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Softwarová klávesnice pro zadání přístupového hesla je pohodlná a ani tady vás žádné martýrium nečeká. Konkurence by se tu mohla někdy i učit!

Softwarová klávesnice pro zadání přístupového hesla je pohodlná a ani tady vás žádné martýrium nečeká. Konkurence by se tu mohla někdy i učit!

Přiměřená nastavení

V obrazových nastaveních vidíte pět režimů – Dynamický, Normální, Hry, Kino a Kino režim, v příručce přeložený jako Pravé kino. Tento režim je oproti „Kino“ utlumenější a hodí se tak do místností s méně světlem či při večerním sledování. Po povolení volby „Pokročilé nastavení“ přibude vyvážení na bílou a nastavení gama korekce. Kalibraci a profesionální režimy tu očekávat nemůžeme a najdeme je až u GT. Pochopitelně se bavíme o produkci pro rok 2012. Tu letošní ale máme pro vás už zajištěnu a uvidíme, jak to bude vypadat u ní, protože opět došlo k jisté redefinici produktových řad, což bylo poprvé znát v roce 2012

U zvuku máte možnost výběru prostorového virtuálního a režimů Hudba, Řeč a Uživatel. Výtečná je podpora filmových formátů, takže si televizor poradí jak s Dolby Digital v několika variantách, tak s DTS a vidět to je i v multimédiích pouštěných přes rozhraní USB. Na výstupu jde pak dvoukanálové DTS, což je obvyklé nejen v této kategorii. Mám dokonce pocit, že jsem doposud na žádný televizor s výstupem typu 5.1 ani nenarazil.

Úprava prostorového obrazu dává na výběr mezi čtyřmi režimy: sekvenčním, obrazy nad sebou a pod sebou a konverzí 2D-3D. Pokud jde o promítání 3D fotografií, pracovaly bezproblémově a i tady se může řada mnohem dražší konkurence něčemu přiučit. Přehrávání takovýchto snímků mělo být standardem už v minulém roce. Bohužel nebylo, a u některých výrobců zjevně nebude ani letos. Například u televizoru za třicet i více tisíc je to hodně smutné…

Brýle jsou napojeny přes Bluetooth, které však není dostupné pro jiné přístroje. Toho se dočkáme až v kolekci 2013. Výrobce udává vzdálenost pro sledování 3D obrazu mezi 1,6 a 3,2 m a je zřejmé, že více bude, v případě úhlopříčky 107 cm, lépe.

Poměry stran obrazu jdou nastavit ve spoustě variant, jak je u Panasoniku zvykem, takže vedle automatického režimu, který se tentokráte nastavil sám hned po instalaci, nechybí ani 14:9, volba Střed, kdy se roztáhne 4:3 na celou obrazovku a roztažení se provede u stran (povedené!) či několik zoomových režimů. Pokud ovšem nastavíte 4:3 natvrdo, objeví se po stranách šedé a notně rušivé pruhy. Volbu sice můžete upravit nebo dokonce vypnout, a pak se objeví plná černá, která neruší, ale jak podotýká obrazová nápověda, která je u celého televizoru opravdu výborná, bude docházet k vypálení pixelů. Možná proto automatická volba poměru stran obrazu řídící se podle příchozího signálu jdoucího před pořadem nefungovala. A to ani poté, co jsem vypnul převzorkování obrazu na 16:9 tak, jak bylo zvykem u jiných přístrojů tohoto výrobce. Možná jsem ale měl prostě jen smůlu.

Přes tlačítko Viera Tools se dostanete do šikovné nabídky ze které vyvoláte i nahrané pořady. Objeví se zcela naspodu obrazovky.

Přes tlačítko Viera Tools se dostanete do šikovné nabídky ze které vyvoláte i nahrané pořady. Objeví se zcela naspodu obrazovky.

Odpovídající spotřeba

Televizor jsem změřil hned po instalaci, resp. po obnovení továrního nastavení, což se dělá jasně a průhledně a vedle toho můžete zvlášť obnovit např. i obraz, což se také hodí. Po instalaci je automaticky zapnuta Živá barva, takže měření proběhlo i s ní, protože předpokládám, že ji drtivá většina nechá zapnutu i přesto, že je pro přirozenější obraz lepší se jí rovnou zbavit. Tlačítko úplného vypnutí chybí, je tu pouze tlačítko elektronické snižující spotřebu jen nepatrně.

Zapnut byl po instalaci i „Režim Eco“ upravující nastavení podle úrovně okolního osvětlení (čidlo), další ekologické volby najdete opět v menu Nastavení, kde můžete ještě například povolit automatické vypnutí po dvou hodinách, úsporný režim pracující přes nastavení jasu atd. Televizoru také můžete vypnout obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk. Celek je poněkud rozháraný, protože volby jsou na několika místech a uvidíme, zda nám produkce pro rok 2013 přinese nějaké sjednocení spolu s tlačítkem rychlého přístupu. Mimochodem příjemnou volbou, která funguje i u tohoto televizoru, je možnost povolit dobíjení přes USB pokud je televizor v pohotovostním režimu a také přímé zadání vstupu na který se má po zapnutí přepnout. To se už ale do práce s energií nepočítá, takže pojďme k měření. Po obvyklé hodině provozu se objevilo 180 – 280 W, s průměrem 245 W. Při vypnuté obrazovce pak 44 W, což je na takovouto plazmu velice slušné. Panasonic pro tento televizor udává jmenovitou spotřebu na 295 W a průměrnou na 133 W. V případě plazem ale vždy záleží na metodice a pokud se s měřením docela strefuji do LCD, u plazem se mi to prostě ne a ne podařit. Takže doporučuji brát s rezervou oba údaje.

Souborový manažer měl v roce 2012 u Panasoniku problémy s adresářovým výpisem. Takto například vypadá „adresářový výpis“ z 16GB flash paměti u fotografií a jak vidíte, jde o prostý seznam. Snímky jsou ve skutečnosti na „flašce“ roztříděny do mnoha adresářů.

Souborový manažer měl v roce 2012 u Panasoniku problémy s adresářovým výpisem. Takto například vypadá „adresářový výpis“ z 16GB flash paměti u fotografií a jak vidíte, jde o prostý seznam. Snímky jsou ve skutečnosti na „flašce“ roztříděny do mnoha adresářů.

Výborná kompatibilita, nevýrazné titulky

Multimédia by byla vynikající nebýt školácké chyby, nebo spíše záměru jakéhosi chytráka, který z videa a hudby vypustil adresářový náhled souborů. Možná právě kvůli tomu jsem neuspěl s terabajtovým diskem Freecom Mobile Drive Sq TV a nahranými cca 500 GB dat, který sice televizor identifikoval, ale ani po několika minutách nenačetl, přičemž nijak nedával najevo, že by se o to alespoň snažil. Nakonec jsem televizor zkoušel se 16GB USB flash pamětí Philips, se kterou jel bez problémů a velice svižně. Jediné místo, kde „adresářový náhled“ zbyl, jsou fotografie. Bohužel ani zde nedělá to, co má v názvu (viz foto výše). Kdo tohle vymyslel, zasloužil by povýšit!

WMV pracovalo pouze v HD Ready (Full HD nikoli), filmy v XviD a MKV (L4.0 a L4.1) doprovázely titulky v srt s dosti tenkým fontem (upravit nejde, včetně velikosti), ale ve správné češtině. Ta chyběla u formátu x.264, kde se titulky sice načetly automaticky, ale znaková sada změnit nešla.

Podpora nahrávek z kamer a fotoaparátů je vynikající, včetně např. MOV, H.264 a MP4, a to i v rozlišení Full HD. Nejinak tomu bylo v AVCHD. I zde potěšila podpora DTS a přehrání profesionálních záběrů s velmi vysokým datovým tokem (M2TS).

V případě 3D, televizor detekoval záběry „ze své“ kamery Panasonic HDC-SDT750 (MTS) a přepnul se automaticky, stejně jako z ukázkových 3D Blu-ray disků z přehrávače Philips BDP8000. U jiných záběrů s obrazy vedle sebe to bylo zapotřebí udělat ručně. Bohužel prostorovost jsem ohodnotit nemohl, protože jsem televizor dostal zapůjčen bez brýlí, které nejsou v ceně. Potíže jsem neměl ani s fotografiemi ve 3D, které se rovněž povětšinou zapínalo automaticky. Stejně jako jiné fotografie, i tady byl náběh velice rychlý s minimem čekání. Bezproblémová byla i hudba, a to jak v MP3, tak VMA i v loni zavedeném bezztrátovém formátu FLAC.

Panel není nijak hluboký – při 107 cm úhlopříčky to dělá velice rozumných 5 cm. Hmotnost celku i s podstavcem je 20,5 kg, což je opět naprosto pohodové a kdeže jsou doby.

Panel není nijak hluboký – při 107 cm úhlopříčky to dělá velice rozumných 5 cm. Hmotnost celku i s podstavcem je 20,5 kg, což je opět naprosto pohodové.

Výborný poměr cena/výkon

Zvuk je výborný a znát to bylo ve všech režimech. Například v kvalitní hudbě ve FLAC nechyběly ani výšky ani středy ani basy. Občas jen musíte nastavit, případně vypnout, virtuální zvuk, který někdy sráží hlasitost. Při dané ceně je televizor zvukově nadprůměrný. Reproduktory sice nevyzařují směrem dolů, ale ke stěně, avšak Panasonic použil systém typu 2.1 s 80milimetrovým subwooferem. Obrazově je televizor vyvážený, se slabším resamplováním z nízkého rozlišení, resp. za nízkého datového toku, a pochopitelně se nemůže vyrovnat řadě GT, resp. VT. Své cenové relaci ale určitě odpovídá. Výtečné je pak podání HD obrazu a ani zde se nezapře sklon k přirozeným a klidným barvám. Někdy jen trochu vyběhne více červené, resp. pleťové. Hodně potěší i bezproblémová podpora 3D fotografií ve formátu MPO a také možnost připojit starší zařízení s konektorem SCART, přičemž adaptér najdete přibalen. Při dané ceně tak Viera TX-P42ST50 nabízí výborný poměr cena/výkon a představuje momentálně velice dobrou koupi pro ty, kdo si nechtějí či nemohou dovolit řadu GT či dokonce VT, ale stále touží po solidním obraze jaký v této ceně často nenajdou ani u LCD, a výborném zvuku, který u něj najdou opravdu málokdy.

pro: cena, cena/výkon, výborné podání zvuku a HD obrazu, a to i z USB, povedená nápověda, možnost dobíjet přes USB i v pohotovostním režimu, zabudované a jednoduše instalovatelné WiFi, výborná multimediální kompatibilita, ale…

proti: …chybějící adresářové náhledy velice komplikující výběr, zvláště na objemném médiu, televizor nenačetl multimédia z 1 TB disku

Balení obsahuje

– dálkový ovladač

– 2× tužkové baterie (AA)

– adaptérové kabely (SCART a A/V společně s komponentním YUV)

– natáčitelný podstavec

– napájecí kabel (počítačový, třížilový)

BRAND24

– stručná uživatelská příručka, plná na CD

foto: autor a Panasonic

Koupili byste si televizor ve výprodejovém období?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).