Hlavní navigace

Panasonic 2015: pohodový Firefox, OLED za 10 až 12 měsíců, důraz na 4K a streamování

27. 2. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Minulý rok v dubnu, letos už v únoru, navíc s hodně vylepšenou a vysloveně sebevědomou nabídkou, která se zjevně nebojí konkurence. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZOVÁNO, 2.3., 21:25 h: potvrzena podpora 4K, H.265/HEVC pro internet U VŠECH Ultra HD modelů, u jejich tunerů také, avšak až po aktualizaci, a to z důvodu momentálně neznámých parametrů ostrého CZ/SK 4K vysílání. Nejnižší UHD modely CR430 a CX400 tak podporují to samé, co vyšší s výjimkou rozhraní USB, kde to neplatí (nemají USB 3.0).

Obecně vzato, letos můžete zapomenout na pár věcí. Vysloveně pár, ale jsou tu. Především na OLED, u kterého jsme ale kupodivu slyšeli časový výhled – 3 až 6 měsíců do finalizace prototypů, uvedení za 10 – 12 měsíců. A protože Panasonic nezajímá 55palcový OLED televizor za 200 000 Kč, pokud je skutečně uvede, jsem přesvědčen o tom, že budou hodně konkurenceschopné.

Pokud to ale opravdu dopadne, bude to hodně špatná zpráva především pro Samsung. Sony je mimo hru, Philips taktéž a technologii OLED věří už jen LG. Ostatně poprvé po letech (a už jich od prvního OLED uplynula hezká řádka) mám nyní nejasný pocit, že by to konečně mohlo klapnout. Nálada, která na frankfurtském Panasonic Convention 2015 panovala, byla totiž hodně jiná než v letech předchozích a tolik optimismu, entuziasmu a nové krve jsem u téhle firmy ještě neviděl.

V podstatě celá letošní nabídka Panasoniku se vejde do jedné místnosti. Omezení počtu řad je příjemnou zprávou jak pro prodejce, tak pro zákazníky.
Autor: Bohumil Herwig

V podstatě celá letošní nabídka Panasonicu se vejde do jedné místnosti. Omezení počtu řad je příjemnou zprávou jak pro prodejce, tak pro zákazníky.

Zvratem je i spolupráce s Netflixem, který na lehce přepracovaném dálkovém ovladači rozhodně nepřehlédnete. Joris Evers, což je šéf komunikace firmy pro Evropu a zároveň viceprezident, prohlásil: „nepotřebujeme více pixelů, potřebujeme je lepší“. 

S takovýmto přístupem se dá jen souhlasit, i když je škoda, že v Česku právě tohle nikoho nezajímá. Na setkání však Eversovi takovýto způsob komunikace získal okamžitý obdiv a novinářský zájem jen podtrhoval popularitu této VOD služby (Video On Demand – video na vyžádání) s velmi neortodoxním přístupem. Netflix je nepochybně jeden z fenoménů současnosti a třást se před ním musejí všichni. I když se zatím (u nás) spíše naparují…

A pokud jsme u streamování, její podpoře dává Panasonic velký důraz i při tzv. in-house streamingu, kde televizory vyšších řad slouží jako klient i server, ze kterého se TV vysílání šíří. Překvapilo mě ale to, že nebyl uveden, nebo alespoň oznámen, jediný přehrávač médií, resp. streamer, v Ultra HD, který by zajistil příjem internetového 4K i pro starší televizory.

Opuštěno je rovněž plošné podsvícení Direct LED, které sice najdeme ve stále prodávané AX900 uvedené na podzim 2014, ale to je konečná. Vše ostatní má už Edge LED, tedy podsvícení v rámu, a proti loňskému roku je tohle taktéž velký obrat.

ČTETE TAKÉ: Firefox OS TV je popsán v samostatném článku, kde je i bohatá fotogalerie a snímky českého prostředí.

Nahoře vidíte nový, resp. přepracovaný dálkový ovladač s výrazným tlačítkem Netflixu, dole ovladač z modelu 2014 (TX-60AS800E).
Autor: Bohumil Herwig

Nahoře vidíte nový, resp. přepracovaný dálkový ovladač s výrazným tlačítkem Netflixu, dole ovladač z modelu 2014 (TX-60AS800E).

Panasonic TV 2015/16 ve stručnosti

  • Celkově vzato bylo představeno 11 řad (v prodeji jsou další dvě z podzimu 2014 – AX900 a X940), z toho pouhé 3 ve Full HD a 8 v Ultra HD.
  • Uvedení na trh se opět očekává postupné (termín příchodu první dodávky nebyl oznámen) a jako obvykle nejprve dorazí nižší a střední řady.
  • Ceny se do uzávěrky šest hodin před publikací tohoto článku nepodařilo zjistit. Panasonic je zatím připravuje, ale jakmile budou k dispozici, okamžitě je zveřejníme.
  • Vše je pouze LCD (IPS obrazovku má zabudovánu pouze řada CX750), OLED uvedeno nebylo a k vidění byly jen prototypy.
  • Ve třech řadách byly představeny i zakřivené 4K televizory; hledejte označení „CR“ – „Curved“.
  • Televizorů podporujících Firefox OS je 6 řad, všechny Ultra HD. České aplikace zatím nejsou k dispozici, jinak je tu solidní základ v podobě např. Youtube, Netflix, AccuWeather, Vimeo a Tunein. Mimochodem, Firefox OS nyní najdete i v 16 mobilních telefonech.
  • Úhlopříčky nově uvedených Ultra HD přístrojů jdou od 102 cm (40ʺ) až do 65ʺ (165 cm), v podzimních modelech se dostanete i na 216 cm (85"). Novinkou jsou úhlopříčky 43ʺ, tj. 109 cm, a 49" (124 cm). Mezi 40 a 50palci to má Panasonic hodně ohlídané.
  • Vlajkovými loděmi jsou – z uvedených novinek – CX800 (rovná) a CR850 (zakřivená), přičemž ta první je vybavenější. Obě podporují i zajímavě působící technologii Wide Colour Phosphor (viz dále).
  • Panasonic stále fandí televizorům typu „TV a server v jednom“ a najdete je v řadách CX800, CR850 a CX750, dalších pět řad se pak chová jako klient.
  • Zdvojené tunery jsou ve třech řadách (plus podzimní dvě), takže není problém sledovat dva odlišné kanály nezávisle na sobě, a to z různých platforem i zařízení (TV, tablet…).
  • Oznámena byla spolupráce s Netflixem, který navíc dostal čestné místo i na dálkovém ovladači (viz foto výše).
  • Nové panely s hodně zajímavou technologií Wide Colour Phosphor (WCP) pokrývají až 98 % barevného prostoru podle kino standardu DCI (Digital Cinema Initiatives), který sám má ovšem 100 %. WCP má nabídnout výraznější kontrast, sytější barvy a lepší kresbu detailů. Obrazovky s touto technologií najdete ve špičkových CR850 a CX800. Ta je navíc poplatna – jako jediná z novinek – i de facto standardu THX.
  • Full HD TV řady C300, CS500 a CS600 zahrnují někdy i HD Ready úhlopříčky (24ʺ a 32ʺ). Dva vyšší modely vypadají velice dobře, ale příští rok se zřejmě neshledáme s žádným z nich. Důraz na 4K je evidentní u všech velkých značek, které tím navíc posilují svůj náskok nad těmi menšími, včetně čínských.

Novinky, ale i prověřená klasika typu Televizor jako server

Všude bylo samozřejmě vidět rozlišení Ultra HD a také zabudované Wi-Fi, které chybí u jediné řady, která je však „hloupá“ a tudíž bez možnosti připojení na internet. U těch „chytrých“, což je – jak vidíte – 99,9 % nabídky, je povětšinou zabudována spousta chytrých funkcí. Dvě základní řady CX400 a CR430 však nabízejí opravdu jen základ – aplikace a webový prohlížeč. Nicméně hned o „jedničku“ výše narazíte na ovládání přes mobil či tablet a možnost posílat z nich foto/muziku/video. K dispozici je také TV Anywhere dovolující vzdálený přístup k televiznímu tuneru (tunerům) a přehrávání živě vysílaných pořadů třeba z druhého konce světa.

V nabídce jsou ale i některé unikátní funkce, které u konkurence nenajdete, nebo najdete jen málokdy. Typicky možnost vytvořit si z televizorů domácí videosíť a streamovat obraz z televizoru nejen na tablet či mobil, ale i na jiný televizor v jiné místnosti. I když Panasonic tuto funkci uvedl tuším před dvěma či třemi roky, má ji dodnes snad jen on a Philips (TP Vision). Pokud máte v obýváku televizor z vyšší řady fungující jako server, můžete z něj odeslat signál na prakticky všechny letos uvedené chytré TV s výjimkou nějakých dvou řad.

A pokud máte model se zdvojenými tunery, můžete si jeden obraz „ponechat“ v obýváku a druhý poslat třeba do ložnice nebo jiného pokoje, aniž byste na něm potřebovali mít např. DVB-S. „Televizor jako server“ se mi hodně líbí, protože pokud šikovně nakoupíte, máte po bytě či domě vyřešen jednoduchý televizní rozvod.

Full HD u konce s dechem

Zatímco minulý rok sahalo rozpětí tohoto rozlišení od nejnižších po modely nejvyšší třídy, letos přišel radikální řez. Full HD se nám totiž odebírá na věčnost.

Tou základní Full HD řadou je nijak vábivě působící C300 bez Wi-Fi (všechny ostatní televizory ho mají) a chytré části, ale za to s velmi širokým rozpětím úhlopříček od 61 cm (24") do 165 cm (65"). Kam míří je zřejmé a cena tomu doufám bude odpovídat. Panasonic ji ostatně nejspíše ani nevyrábí. Proč také ano…

Druhou je CS500 provedená v už firemním designu posledních let (podívejte se na galerii výše) a spolu s CS600 patří k chytrým modelům vybaveným mj. velmi povedenou a upravitelnou funkcí Domácí obrazovky (My Home Screen), kterou si možná pamatujete z minulého roku. Tyto přístroje už můžete mj. řídit přes aplikaci v mobilu a posílat si z něj třeba fotografie či muziku.

Oba se od sebe liší především výkonem procesoru a CS600 už rovněž disponuje TV Anywhere, přes kterou se na svůj televizní tuner dostanete třeba z horského střediska v Itálii, kde chytnete tak maximálně ČT 24.

Rozlišení Full HD u velkých značek končí a Panasonic není výjimkou. Příští rok už toto pole nejspíše přenechá jiným…

Ultra HD už nikdo neobjevuje. Prostě tu je a nic jiného nemá smysl

K dispozici v něm má Panasonic všechno možné. Od „wearable“ kamery přes kamery klasické a profesionální (ty by se hodily České televizi…) až po televizory a fotoaparáty. A také novou generaci Blu-ray disků s tímto rozlišením a odpovídající BD přehrávač. UHD se stalo středobodem veškeré spotřební elektroniky a přizpůsobit se mu budou muset jak počítače, tak mobily. Ty špičkové ho už ostatně podporují.

Panasonic také letos poprvé přichází se zakřivenými obrazovkami, což je krok, který se minulý rok hodně vyplatil Samsungu. Jejich vlastnosti, stejně jako parametry modelů s rovnými obrazovkami, najdete v tabulkách. A jak už bylo několikrát řečeno, nabídku Ultra HD televizorů doplňují dva podzimní modely s THX specifikací (z nově uvedených ji má pouze CX800) – AX900 a X940 s úhlopříčkou i více než dva metry.

Nová domácí obrazovka (My Home Screen 2.0) u televizorů Panasonic s operačním systémem Firefox OS.
Autor: Bohumil Herwig

Nová domácí obrazovka (My Home Screen 2.0) u televizorů Panasonic s operačním systémem Firefox OS.

Firefox OS, nebo také Firefox OS TV, je už prakticky lokalizovaný

Najdete ho v šesti vyšších a nejvyšších řadách a konkrétně jde o CX680, CX700, CX750 a CX800 s rovnou obrazovkou a CR730 a CR850 s obrazovkami prohnutými.

V televizorech Panasonic, které ho budou mít letos jako jediné, má tři navigační body: Live TV (živé TV vysílání), Apps (aplikace) a Devices (zařízení, A/V vstupy apod.). Vidíte je na úvodní obrazovce My Home Screen 2.0, kterou si také můžete plně přizpůsobit a umístit na ní jak ikony vašich oblíbených aplikací a oblíbeného obsahu, tak například i přímý odkaz na konkrétní televizní kanál, EPG nebo nějakého A/V vstupu. Přes tuto obrazovku tak snadno z televize pošlete obraz na jinou TV, na mobil či tablet a stačí vám k tomu jako obvykle jen Wi-Fi či ethernetové připojení (stejný rozbočovač).

Připraveno je i přepracované vyhledávání a vše funguje svižně, přičemž lokalizace do češtiny a slovenštiny je už prakticky dokončena.

Více najdete ve zvláštním článku zde, kde jsou i bohaté fotogalerie, včetně lokalizované podoby Firefoxu.

Nabídka silná a sebevědomá

Panasonic mile překvapil snížením počtu televizních řad, což je přístup, po kterém se u všech výrobců volá už hodně dlouho. Deset aktuálně prodávaných řad pro Ultra HD a tři řady ve Full HD jsou rozhodně dobře zapamatovatelné jak pro zákazníky, tak pro prodejce. Zklamáním je naopak nezavedení nahrávání do všech přístrojů, včetně nejvyššího Full HD modelu. Pokud se potvrdí, že i letos je svázáno s možností upozornění na pořad v EPG, pak bude jeho absence opět citelným mínusem.

Jinak se nabídka zdá vyvážená a výborně rozvržená.

Pseudoprostorový obraz už nikoho nezajímá, i když tu stále je, a vůbec se o něm nemluví. Ti, co touží po špičce, nechť se vydají směrem k certifikaci THX a technologii Wide Colour Phospor, která vypadá hodně nadějně a kolem níž se marketingově neplká o „nano krystalech“, které nejspíše stejně nebudou nano.

Ke stažení: Panasonic 2015 – LCD, Full HD – tabulka

BRAND24

Ke stažení: Panasonic 2015 – LCD, UHD, prohnuté – tabulka

Ke stažení: Panasonic 2015 – LCD, UHD, rovné – tabulka

Čekáte ještě vůbec na OLED?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).