Hlavní navigace

Oživení zájmu o terestrické vysílání přinesla nejen Prima love, ale i její vedení

12. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Digitální terestrické vysílání bylo doposud v určité fázi klinické smrti. Ne snad, že by nefungovalo tak, jak by mělo, to vůbec ne, problém byl spíše v tom, že již dva roky do něho nepřibyla žádná stanice. Naposledy to byla v dubnu 2009 Prima Cool. To se ovšem se vstupem Primy love do multiplexu 3 změnilo. Diváci mohou v současné době přijímat „celoplošně“ jedenáct programů, a když se k tomu přidalo tvrzení generálního ředitele televize Prima Marka Singera, že by tato síť mohla vyrovnat krok s multiplexem 2, hned se začalo o terestrickém vysílání velmi hlasitě hovořit.

Odstartovala Prima love

Třetí plnohodnotný program, ženský kanál Prima love, spustila 8. března, na Mezinárodní den žen, televize Prima. Stanice využila licenci pro celoplošné zemské a satelitní digitální vysílání televize R1, která nyní vysílá v dopoledních časech na pozici Primy Cool. Není však dopoledním blokem na Coolu, nýbrž zcela samostatným programem, který vysílá v pozemním multiplexu 3, na satelitní pozici 23,5 stupně východně, ale také po kabelu a IPTV. Jako pozemně vysílající stanici ji musí všichni poskytovatelé kabelové televize a IPTV povinně zdarma zařadit do nejnižší programové nabídky. Multiplex 3, v němž navíc Prima love odstartovala, by měl mít v budoucnu více základních vysílačů, než se původně plánovalo. V rozhovor pro náš web to uvedl ředitel televize Prima Marek Singer. Oproti digitální síti 2, v níž vysílá hlavní program Primy a Prima Cool pro mladé muže, není multiplex 3 dostupný například z libereckého Ještědu nebo pardubického vysílače Krásné.

Jan Potůček: Kvůli Primě love rozšíříme počet vysílačů multiplexu 3, slibuje ředitel Primy
Lukáš Polák: Zítra startuje nový kanál Prima love. Kde všude ho půjde naladit?
Lukáš Polák: Podívejte se na start kanálu Prima love i jeho nový web
Lukáš Polák: Kanál Prima love už naladí zákazníci UPC všude – v analogu, digitálu i DVB-T
Lukáš Polák: Diváci už naladí kanál Prima love. Najdou ho v DVB-T i na satelitu

Sport TV přechází na širokoúhlý formát

Sportovní kanály pod hlavičkou Sport TV, tedy Sport 1 a Sport 2, přejdou po několika letech konečně na moderní formát obrazu 16:9. Ten bude nasazen od 17. března, přesně za týden. Změna se týká všech verzí, tedy nejen české, ale i maďarské a tudíž i programu Sport M, který je dostupný divákům v rámci satelitní služby UPC Direct. Společnost Chello Central Europe už o této změně všechny operátory i partnery informovala. „V další fázi plánujeme přechod k šíření obrazu ve vysokém rozlišení a možná i 3D,“ uvedla Alena Blahovcová, Vice-President Affiliate Sales Chello Central Europe. A na které přenosy ve formátu 16:9 se mohou diváci těšit konkrétně? Půjde o španělskou fotbalovou ligu, Gambrinus ligu, slovenskou hokejovou Slovnaft extraligu a další události, které poběží v premiéře. Nadále ve formátu 4:3 se budou vysílat některé starší pořady. Chello Central Europe slibuje také navýšení kvality obrazu.

Digi Sport HD screenshot

Formát 16:9 je pro sport nutnost. Pochopili to i v Digi TV, když loni spouštěli program Digi Sport. Tento screenshot je z jeho HD verze, která u nás zatím nevysílá. (Zdroj: Sateliti.info)

Lukáš Polák: Diváci Sportu 1 a 2 se dočkají od 17.3. formátu 16:9 a kvalitnějšího o­brazu

Hokejové mistrovství světa uvidíme v HD kvalitě

Mistrovství světa v ledním hokeji, které se bude konat od konce příštího měsíce v Bratislavě a Košicích, uvidí ve vysokém rozlišení (HDTV) na satelitu pouze diváci České televize. Vyplývá to z informací, které má k dispozici server DigiZone.cz. „Potvrzuji, že tuto událost nabídneme divákům v HD kvalitě,“ řekl redakci našeho webu technický ředitel ČT Rudolf Pop. Podle výkonného ředitele Jaromíra Glisníka ze společnosti TradeTec, která je v tuzemsku zástupcem satelitní služby Skylink, neprojevila Slovenská televize zájem o vysílání z družice v HD. Důvodem je pochopitelně finanční situace, jež donutí STV po skončení mistrovství dokonce vypnout sportovní okruh Trojka. Hokejový svátek však bude v HD kvalitě snímán i distribuován. Je to ostatně i požadavek zahraničních televizí, které budou signál svým divákům poskytovat.

www.eurovisionsports.tv - Trojka HD

Sportovní kanál Trojka už asi v HD nikdy neuvidíme. (Repro foto: Trojka)

Lukáš Polák: Hokejové mistrovství v HD uvidí na satelitu Češi, Slováci možná v DVB-T

Stručně

Lifestylová televize Public vysílá od začátku tohoto měsíce v terestrickém digitálním multiplexu 3 se sníženým rozlišením, a to místo původních 720×576 pixelů pouze 544×576 obrazových bodů. V diskusním fóru DigiZone.cz na to upozornili naši čtenáři. Diváci tak v tomto případě mohou pozorovat zhoršenou kvalitu obrazu, i když by velikost datového toku zůstala zachována.

Lukáš Polák: Televize Public v multiplexu 3 od tohoto měsíce s menším rozlišením

Satelitní služba Skylink se nejjednodušším možným způsobem vypořádala s neoprávněnou transmisí slovenských programů na území České republiky – přistoupila k jejich registraci. Vyplývá to z posledního zápisu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Skylink si konkrétně zaregistroval stanice Trojka, Markíza, Doma, JOJ a JOJ Plus.

Lukáš Polák: Skylink už může slovenské programy šířit v tuzemsku bez problémů

Módní a lifestylový program Fashion TV v česko-slovenské verzi bude od 15. března vysílat také na satelitní pozici 23,5 stupně východně. Vyplývá to z informací, které má k dispozici server DigiZone.cz. Tomu to potvrdila generální ředitelka stanice Gabriela Drobová. Program nebude kódovaný, takže k signálu budou mít přístup nejen zákazníci CS Linku a Skylinku, ale také všichni diváci bez zákaznických karet.

Lukáš Polák: Fashion TV od 1. dubna nekódovaně na pozici Skylinku a CS Linku

Mapa pokrytí - Praha Žižkov DVB-T2 plán pilotu

Mapa pokrytí signálem DVB-T2 vypadá v současné době nějak takhle. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Nejen z pražského Žižkova, ale také jihočeské Kleti a jihlavské Javořice by měl Český metrologický institut testovat zemskou digitální televizi druhé generace ve standardu DVB-T2. Serveru DigiZone.cz to řekl Kamil Levinský, výkonný ředitel Českých Radiokomunikací, které test technicky zabezpečují. Doposud se počítalo s tím, že v rámci experimentu proběhne vysílání jednofrekvenční sítě DVB-T2 pouze mezi pražským Žižkovem a jihočeskou Kletí.

Jan Potůček: Pražský test DVB-T2 by se měl rozšířit na jihočeskou Kleť a do Jihlavy

Čtyři televizní programy už obsahuje experimentální multiplex zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) v Praze, který vysílá na kanále 25 z vysílače Žižkov. Na svém webu o tom informují České Radiokomunikace jako technologický provozovatel experimentu a server DigiZone.cz si tuto skutečnost ověřil pomocí USB přijímače s DVB-T2 tunerem. Novým, již čtvrtým programem v multiplexu je televize Barrandov v HD rozlišení.

Jan Potůček: TV Barrandov HD už testuje ve zkušebním multiplexu DVB-T2 v Praze

BRAND24

Kmitočty pro analogové televizní vysílání v územních oblastech Praha a České Budějovice, na kterých do června loňského roku vysílala televize Nova, odebral provozovateli této stanice Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Informuje o tom ve své měsíční monitorovací zprávě za letošní únor. Nova podle ČTÚ sice v červnu ukončila vysílání na několika analogových převaděčích v těchto dvou oblastech, kmitočtové příděly ale úřadu nevrátila, a tak byly zablokované pro další využití.

Jan Potůček: ČTÚ odebral Nově analog na jihu Čech, v Praze a středních Čechách

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).