Hlavní navigace

Operátoři odkryli rozvojové plány všech čtyř multiplexů

26. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Půldruhého měsíce po souhlasu televizí Nova a Prima s vládním harmonogramem digitalizace zveřejnili operátoři všech čtyř celoplošných digitálních sítí plány na rozšiřování těchto multiplexů do jednotlivých regionů České republiky. Stalo se tak na workshopu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v pražském Top hotelu. Přinášíme vám prezentace zástupců jednotlivých multiplexů a doplňující informace. Uvnitř prezentací naleznete také přehledné mapky pokrytí.

FOTOGALERIE: První den workshopu ČTÚ, prezentace operátorů sítí DVB-T

Multiplex 1 – provozovatel Česká televize

Operátorem veřejnoprávního multiplexu 1 je Česká televize, technicky však provoz této digitální sítě zajišťují České Radiokomunikace. Multiplex zatím vysílá pouze na Plzeňsku, od 30. září bude dostupný z hlavního středočeského vysílače Cukrák a jihočeské Kleti. 31. října začne veřejnoprávní multiplex vysílat z pražského Žižkova, severočeské Bukové hory, ostravského Hladnova, brněnských vysílačů Hády a Barvičova, domažlického Vraního vrchu a chebské Zelené hory. Další letošní termíny spouštění multiplexu 1 se poněkud změnily. Ze sušického Svatoboru začne tato síť vysílat až 17. listopadu, nikoli tedy 30. října, jak ČT původně slibovala.

Naopak o šestnáct dní dříve, než se počítalo, začne 30. listopadu vysílat veřejnoprávní multiplex z chomutovského vysílače Jedlová hora. Důvodem je podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše potřeba vypnout na Jedlové hoře analogovou ČT 2, aby na stejném vysílacím kanále z blízké Bukové hory mohl začít vysílat „komerční“ multiplex 3 s televizí Prima. Poslední lokalitou, kde ještě letos zahájí ČT svoje digitální vysílání, bude 15. prosince jáchymovský vysílač Klínovec. Největší nápor na vypínání analogové ČT 2, spouštění digitálních vysílačů a prohazování vysílacích kanálů u analogových programů ČT 1 a ČT 2 zažijí Kavčí hory během letošního října. Nebál bych se tu akci nazvat kulový blesk, prohlásil na čtvrtečním workshopu ČTÚ Hanuš.

Multiplex 1 - definitivní pokrytí 2010

Definitivní pokrytí multiplexu 1 po spuštění všech 26 hlavních vysílačů – říjen 2010 (Zdroj: Česká televize/České Radiokomunikace)

Podrobnosti k rozvoji multiplexu 1 v následující prezentaci:

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize

Workshop ČTÚ září 2008 - prezentace Hanuš

PPT, 7,7 MB

DM2008 Hanuš

Multiplex 2 – provozovatel České Radiokomunikace

Digitální síť 2, která vznikne odchodem České televize a Českého rozhlasu z přechodnému multiplexu A, bude zpočátku obsahovat televizi Nova a další komerční televize (o smlouvách s konkrétními stanicemi operátor sítě, České Radiokomunikace, ještě jedná). Multiplex 2 je vlastně dvojčetem veřejnoprávního multiplexu 1, bude kopírovat jeho pokrytí a využije stejných 26 hlavních vysílačů, přiblížil Kamil Levinský, ředitel pro transformaci ČRa. Původních 13 vysílačů velkého výkonu, které tomuto multiplexu přisuzuje Technický plán přechodu (TPP), podle Levinského pro dostatečné pokrytí České republiky zemským digitálním signálem nestačí. Rozhodně ne na takové, abychom garantovali Nově stejné pokrytí, jaké má dnes v analogu, řekl.

Multiplex 2 oficiálně vznikne 31. října, kdy ČT odejde do vlastní veřejnoprávní digitální sítě. V tuto dobu bude multiplex 2 vysílat na polovině území České republiky: v Praze z Cukráku a Žižkova, ze severočeské Bukové hory, ostravského Hladnova, brněnských vysílačů Hády a Barvičova, plzeňského Krašova a domažlického Vraního vrchu. Od 31. října také dojde k navýšení výkonu pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, slibuje Levinský. Do konce letošního roku, konkrétně pak v prosinci, se multiplex 2 rozšíří ještě na chomutovský vysílač Jedlová hora. Do konce roku by tak signál této digitální sítě, obsahující televizi Nova, měl pokrývat 51 procent území České republiky, a v další expanzi bude pokračovat od března příštího roku.

Multiplex 2 - definitivní pokrytí 2011

Definitivní pokrytí multiplexu 2 po spuštění všech 26 hlavních vysílačů – listopad 2011 (Zdroj: České Radiokomunikace)

Podrobnosti k rozvoji multiplexu 2 v následující prezentaci:

Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací

Workshop ČTÚ září 2008 - prezentace Levinský

PPT, 1,9 MB

DM2008 Levinský

Multiplex 3 – provozovatel Czech Digital Group

Jediným operátorem, který na čtvrtečním workshopu ČTÚ nezveřejnil rozvojový plán svého multiplexu, byla společnost Czech Digital Group (CDG). Provozovatel digitální sítě 3 totiž podle technického ředitele CDG Tomáše Vlčka stále ještě jedná o uzavření smlouvy o technické spolupráci s Českými Radiokomunikacemi, které už nyní pro multiplex 3 zajišťují vysílání v Brně, Ostravě a Plzni. Vlček však řekl, že ČRa budou pro CDG provozovat všechny vysílače velkého výkonu multiplexu 3, které této digitální síti přisuzuje Technický plán přechodu. Jde o 13 velkých vysílačů včetně pražského Cukráku nebo Žižkova. Otázka dalších vysílačů záleží na požadavcích našich klientů. Nelze vyloučit, že naše síť bude zpočátku trošku řidší než u ČRa, ale ke konci přesáhneme jejím pokrytím 90 procent území, slíbil Vlček.

Během listopadu proběhne kompletní výměna centrálního hadendu multiplexu 3 v Praze tak, aby jej v budoucnu bylo možné kdykoli velmi jednoduše překonfigurovat. Spouštění hlavních vysílačů budeme synchronizovat s multiplexy ČRa, přiblížil Vlček. Pro CDG je podle jeho slov nejnepříjemnější fakt, že řada televizí, které by chtěly vysílat v multiplexu 3, nevlastní licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání a tudíž u nich není jistota, že budou v této digitální síti vysílat dlouhodobě. Nedostatek televizí s platnou licencí pro DVB-T vysílání označili za velký problém také Kamil Levinský z ČRa a Pavel Hanuš z ČT. Pokud CDG splní termíny požadované v TPP, měl by multiplex 3 ještě do konce roku vysílat kromě současných lokalit také z ústecké Bukové hory.

Mux 1 - fáze 13

Definitivní pokrytí multiplexu 3 po spuštění všech 13 hlavních vysílačů – listopad 2011. Upozornění: vysílací kanály v této mapě neodpovídají multiplexu 3, ale veřejnoprávní síti 1. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Podrobnosti k rozvoji multiplexu 3 v následující prezentaci:

Tomáš Vlček, technický ředitel Czech Digital Group

Bez prezentace

Tomáš Vlček hlavička 150

Multiplex 4 – provozovatel Telefónica O2

Největším trhákem čtvrtečního programu dvoudenního workshopu ČTÚ byla bezesporu prezentace Tomáše DratvyTelefóniky O2. Šlo o vůbec první veřejné vystoupení tohoto operátora k rozvoji multiplexu 4. Dratva prohlásil, že Telefónica vnímala TPP při modelování svojí digitální sítě jako určitý podklad, nikoli „danost“. Modelovali jsme podle něj ideální síť. V našem případě se nám podařilo vytvořit multiplex s datovým tokem 22 Mbit/s, což je více oproti jiným sítím (ostatní multiplexy budou vysílat s datovým tokem okolo 19 Mbit/s, pozn. red.), konstatoval. Multiplex 4 však dosáhne nejnižšího pokrytí ze všech čtyř celoplošných zemských digitálních sítí. Telefónica se totiž soustředí pouze na velká města a nebude využívat stejné vysílače velkého výkonu jako předchozí tři multiplexy.

Plánujeme vysílat z lokalit, které jsou mnohem blíže městům a vycházejí z naší mobilní sítě. Tím je naše síť unikátní, uvedl Dratva. Po spuštění všech vysílačů bude mutliplex 4 pokrývat 71 procent obyvatel České republiky. Je to přání našich budoucích klientů, komerčních televizí, prohlásil Dratva. Firma si ale namodelovala i situaci, kdy by spustila další doplňující vysílače a síť zrobustněla až na pokrytí 95 procent obyvatel země. Chtělo by to ale více vysílačů, než zatím komerčně předpokládáme, upozornil Dratva. Multiplex 4 zahájí vysílání 1. listopadu z ostravského vysílače v ulici 1. máje. 1. prosince bude následovat další ostravský vysílač v ulici Lanová, pražské vysílače Zelený Pruh, UTB a Petřiny, kutnohorská Vysoká, ústecký Krušnohor a brněnské vysílače Jihlavská a Jana Babáka.

Zatím jsme oproti TPP v určitém skluzu, ale v roce 2009 jej zcela doženeme a multiplex 4 bude pokrývat okolo 60 procent obyvatel České republiky. V říjnu 2010, kdy bude tato síť plně funkční na celém území ČR, to bude 71 procent, uzavřel Dratva. Telefónica, stejně jako ČRa CDG, stále ještě vyjednává s jednotlivými televizemi o zařazení do svého multiplexu.

BRAND24

Multiplex 4 - definitivní pokrytí 2009

Definitivní pokrytí multiplexu 4 po spuštění všech 20 hlavních vysílačů – říjen 2010 (Zdroj: Telefónica O2)

Podrobnosti k rozvoji multiplexu 4 v následující prezentaci:

Tomáš Dratva, manažer pro videoaplikace, Telefónica O2 Czech Republic

Workshop ČTÚ září 2008 - prezentace Dratva

PDF, 4,1 MB

Tomáš Dratva hlavička 150

Která digitální síť má podle vás nejlepší plán rozvoje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).