Hlavní navigace

Operátor Media Broadcast navýšil zvukovou kvalitu dvou stanic v celoplošném DAB

15. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Oba okruhy jsou šířeny mimo jiné i z vysílače Dresden – Wachwitz, který svým signálem pokrývá bez problémů část severních i středních Čech.

Díky ukončení vysílání relaxační rozhlasové stanice LoungeFM v celoplošném německém rozhlasovém multiplexu na kanálu 5C mohlo dojít k navýšení zvukové kvality dalších okruhů, které jsou v této zemské digitální síti šířeny. Od 5. května tak mají větší zážitek z poslechu technologie DAB+ konkrétně příznivci stanic Deutschlandradio Kultur a DRadio Wissen. U první jmenované stanice se navýšila zvuková kvalita z 96 kbps na 112 kbps, u druhé pak z 88 kbps na 96 kbps. Provozovatel uvedl, že zvuková kvalita je tak nyní mnohem vyšší, než na kterou jsou například zvyklí posluchači u formátu MP3.

BRAND24

K TÉMATU: Změny v celoplošném DAB v Německu: stanice Lounge.fm ukončila distribuci

U obou zmíněných stanic byla zároveň zvýšena ochrana proti chybovosti signálu. V reálu tak posluchač v okrajových oblastech, kdy již některé stanice s nižším zabezpečením vypadávají, zaznamená nadále bezproblémový příjem. Zjednodušeně je tak možné tento proces přirovnat k nedávnému přechodu české rozhlasové stanice Impuls z režimu stereo do mono, který měl také vést ke zlepšení pokrytí. U FM distribuce bohužel ale tato skutečnost vede také ke snížení zvukové kvality vysílání. Hlavní okruh Deutschlandfunk si v německém celoplošném multiplexu nadále zachovává původní standard DAB, což znamená, že ho mohou nadále přijímat i majitelé starších DAB přijímačů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).