Hlavní navigace

Omezením spektra by bylo ohroženo podle Radiokomunikací přes 55 % obyvatel ČR

9. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor doporučuje začít vysílat ve standardu H.265/HEVC. „Budeme se moci postavit před diváky a říci jim, že máte to nejnovější, co je na trhu,“ uvedl Marcel Procházka.

Omezení frekvenčního spektra v budoucnu by mohlo znamenat destrukci pozemního digitálního vysílání. Na dnešní konferenci Milníky digitalizace pořádané Sdělovací technikou to uvedl Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací. Podle Procházky by více než 55 % obyvatel republiky bylo ohroženo významnou ztrátou televizních služeb. Jedním z mýtů je podle něj tvrzení, že na televizi se nikdo nedívá a vše je možné najít na internetu. Jako další mýtus pak uvedl manažer Radiokomunikací tvrzení, že IPTV brzy nahradí pozemní příjem.

Graf lze zvětšit.

Graf lze zvětšit.

K TÉMATU: České Radiokomunikace představily vizi budoucnosti pozemního vysílání

Televize je výrazně užívanější než internet, který je na zhruba šedesáti procentech jejího výkonu, konstatoval Marcel Procházka. Posledním mýtem je pak podle něho tvrzení, že budoucí sítě LTE nahradí technologii DVB-T. Mohlo by se zdá, že kanálů máme v České republice hodně, ale máme tu stále ještě velký potenciál, a to hlavně v oblasti pay TV, myslí si Procházka a dodal: Satelitní televize zažila boom, ale později klesla. Příjemné pro diváky jistě není časté přelaďování a zavedení servisního poplatku. Terestrická platforma je jedinou, kde je možné přijímat programy bezplatně.

BRAND24

Obrázek lze zvětšit.

Obrázek lze zvětšit.

ROZHOVOR: Pavel Dvořák: O osudu terestrické televizní platformy u nás musí rozhodnout politici

České Radiokomunikace do budoucna doporučují pozemní vysílání pochopitelně ve standardu DVB-T2, ale nikoliv v kompresním formátu H.264./AVC, ale již H.265/HEVC. Budeme se pak moci před diváky postavit a říci jim, že si kupují to nejnovější, co je právě na trhu k dispozici. Ze špatné migrace máme opravdu špatné spaní, protože informací je zatím málo. Je potřeba dobře vykomunikovat proces a přesvědčit diváky, proč by na nový standard měli přejít, konstatoval Procházka s tím, že souběh ale nemůže být velký a dlouhý. Budeme muset hledat financování tohoto přechodu. Vysílání ve dvou sítích je velmi náročné, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).