Hlavní navigace

Ohnivý kuře – jejich recept na zábavu

6. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

To byl takový vtip pana Sováka. Jednou hráli v Národním divadle jakousi pokrokovou hru a různě rozmístění herci měli postupně volat: “Zabili nám soudruha.” Když přišla řada na Sováka, vykřikl: “Zabili jim soudruha.”

Režisér se rozčílil a tázal se herce, proč neříká text tak, jak má? A Sovák odpověděl: „Já nemůžu, já nejsem ve straně.“ Podobné mi přijde prohlášení TV Prima v souvislosti s Ohnivým kuřetem: „Váš recept na zábavu.“ Pravda je, že při novinářské projekci, lépe řečeno po ní, jsem se, svým způsobem, pobavil.

Totiž, když skončila, provedli nás jednotlivými prostory – hotelem, restauracemi, cukrárnou… A pak jsme si v každé mohli dát něco k snědku nebo se něčeho napít. Dal jsem si vynikající guláš s nevalným pivem v kelímku. Načež jsem byl svědkem zábavné scény. Přišla paní Babčáková, to je herečka, jedla a telefonovala, přičemž ji zvěčnil jakýsi fotograf. Paní Babčáková se rozčílila a křičela, že fotografové jsou prasata. Ona jim přece už pózovala. Tak ji snad nemusejí fotit, když jí, má všude drobečky a telefonuje.

Vynadala tomu staršímu pánovi, že je prase. Což několikrát zopakovala v souvislosti se všemi fotografy, protože ji brzy budou fotit, jak jde ze záchodu. A zdůraznila, že ona je profesionálka. Inu, každý je jiný profesionál. Např. Karel Gott by se, po celou dobu focení u jídla a při telefonování, usmíval a takovému fotografovi by poděkoval. Protože on je skutečně profesionál a ví, že je tu pro své diváky a posluchače. Že je jejich v každé chvíli, kdy je na veřejnosti.

Ale k seriálu. Byl nám promítnut jedenáctý díl s tím, že je tam nejvíc herců a že je nejakčnější. Hlavní hrdinové – kuchaři Mike (Jakub Prachař) a Burák (Jan Dolanský) – předstírají, že jsou kuchaři v hotelu. Nicméně by rádi druhý den prodávali na trhu pizzy, a tak předstírají chorobu a hoteliérka, Renáta Tréblová, v podání již zmíněné profesionálky Babčákové, je z kuchyně doslova vyhodí, protože budou hygienické kontroly a oni by tam prskali.

Dle materiálů od Primy má hrát ambiciózní, namyšlenou, povýšenou snobku. Hraje nepříjemnou, venkovskou drbnu, u níž není stopa po jakémkoliv šarmu a patří do hospody páté cenové skupiny, kde jsou k dostání jen proslulé buřty, pivo a nenávist. Babčáková intrikuje proti své nevlastní dceři Kláře (Kristýna Leichtová) a způsobí jí finanční újmu.

Mike a Burák prodávají pizzy a mají úspěch, protože se dohodli o spolupráci se zpívajícími jeptiškami. Nakonec ale o většinu peněz přijdou, díky naivitě a dá se říct i hlouposti pana faráře. Manka Slepičková (Lenka Krobotová) je zamilovaná až po uši do člověka, který kapku připomíná sňatkového podvodníka, představovaného Davidem Prachařem. Jarda Slepička (Michal Suchánek) mu – zdá se – oprávněně nedůvěřuje. Malvína Slepičková (Linda Rybová), jeho manželka, mu ale vysvětlí, že když sestře bude stát v cestě, vyžene ho ze své ložnice.

Tak, to je asi tak zhruba celý děj 11. dílu, mimo nějakých drobností s Vietnamcem, které se jistě vysvětlí v průběhu celého seriálu. Nevím, co si kreativní producent Ivan Vodochodský představuje pod pojmem „akční scény“. Jestliže je to spousta slov vyřčených herci, kteří se již téměř nepohybují (v tom je novinka proti dílkům, v nichž herci navíc chodí) – buď sedí, stojí, maximálně udělají pár kroků, pak má pravdu. Díl byl velmi akční.

Já bych si pod tím dovolil představit honičky v autech, výbuchy, skoky z letadla… A nebo třeba jen hospodskou rvačku, emocionální hádku milenců, úmrtí, narození dítěte… Cokoliv. Dle mě se opět jedná o nudnou umluvenou záležitost, v níž se prakticky více než 50 minut děje to, co by se dalo odvyprávět cca v 15 minutách.

Kdysi dávno mi režisér Drha vysvětloval, proč se mu nelíbí Menzelovy adaptace Hrabala. Protože, když člověk čte Hrabala, dostane chuť na pivo. Když kouká na Menzela, chuť na pivo nedostane. Nesouhlasil bych, ale to je věc názoru. Když Prima vyrábí seriál, v němž jsou kuchaři, jídlo, nápoje… měl by se divák jednak dobře bavit a jednak by měl dostat chuť podívat se, co je doma v ledničce dobrého. Nebo si na nějakou tu specialitku zajít do oblíbené restaurace. Tohle se nestane.

BRAND24

Po 50 minutách nudy, když už to někdo vydrží shlédnout celé, si divák zajde maximálně na toaletu, abych trochu evokoval to, co říkala paní Babčáková. Takže, vůbec nejsem zaujat proti ČT ani Primě ani žádné jiné televizi, jak si mnozí jejich fanoušci myslí. Jsem zaujat pouze proti špatné, povrchní práci. Proti tomu, když herci na první dobrou odříkají nicneříkající, nudné texty a pak honem na další kšeft.

A režiséři – Libor Kodad, Jiří Chlumský a Vojtěch Moravec jim to, tu otřesnou šmíru, trpí, nebo je k ní dokonce vedou. Zřejmě žádný z nich by to ale nevydržel celé, a proto se o režii podělili. Prima vyrobila další zbytečný seriál, tentokrát s ním bude otravovat své diváky po 80 večerů. A nám recenzentům promítla díl, který již snad nemůže mít téměř žádnou sledovanost. Zřejmě, aby ho alespoň někdo viděl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).