Hlavní navigace

Odstartoval veřejnoprávní multiplex. Zatím jen na Plzeňsku

28. 7. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize zahájila dnes úderem osmé hodiny ráno experimentální zemské digitální vysílání multiplexu 1 z hlavního západočeského vysílače Krašov. Takzvaný veřejnoprávní multiplex se čtyřmi programy ČT může z Krašova na kanálu 34 naladit jedenáct procent obyvatel České republiky. Všechny čtyři programy ČT jsou nyní pozemní cestou digitálně dostupné už 55 procentům populace. UVNITŘ MAPY POKRYTÍ

Nejprve bylo třeba vypnout ČT 2 v Plzni

Startu veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku předcházelo vypnutí analogového vysílání druhého programu České televize na dalším plzeňském vysílači Krkavec. Analogová ČT 2 zde využívala stejný kanál 34, na kterém nyní vysílá veřejnoprávní digitální síť z Krašova. Oba vysílače by se navzájem rušily, proto analogová ČT 2 musela ustoupit modernějšímu digitálnímu způsobu šíření signálu. Diváci, kteří v Plzni přijímali analogovou ČT 2 na kanále 34, ji na stejném kanále naladí i nyní, ale pouze se set-top-boxem nebo integrovaným digitálním televizorem a anténou namířenou na vysílač Krašov, nikoli na Krkavec.

Česká televize upozorňovala diváky na vypnutí analogového signálu ČT 2 z vysílače Krkavec informační kampaní v regionálních médiích, od 16. července ale především piktogramem a rolující lištou s varováním a termínem ukončení vysílání přímo v obraze ČT 2 vysílaného z Krkavce. Pokud divák přijímal analogové vysílání ČT 2 z jiného vysílače, piktogram se mu nezobrazil a vypínání ČT 2 se ho netýkalo. Aby to nebylo tak jednoduché, vypínaný 34. analogový kanál ještě před několika týdny využíval program ČT 1, nikoli ČT 2. Veřejnoprávní televize jejich vysílací kanály na Krkavci prohodila, protože vypínání analogové ČT 1 chce termínově přizpůsobit vypínání analogového vysílání komerčních televizí Nova a Prima.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo
Mux 1 mapa pokrytí Plzeň - obce

Kliknutím si můžete mapu zvětšit (Zdroj: ČT, ČRa)

Digitální ČT z Krašova zatím jako experiment

Analogová ČT 2 z Krkavce ukončila vysílání v 7:59 hod. ráno a o minutu později České Radiokomunikace spustily veřejnoprávní multiplex z vysílače Krašov. Výkon vysílače je shodný s Bukovou horou v severních Čechách, odkud ČT vysílá digitálně ve společné síti s televizí Nova: 100 kW. Krašov je tedy společně s Bukovou horou aktuálně nejvýkonnějším digitálním vysílačem v České republice. Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, zasáhne signál veřejnoprávního multiplexu z Krašova asi jedenáct procent obyvatel České republiky, reálně však počet potenciálních nových diváků pozemního digitálního vysílání ČT stoupne asi o pět procent.

Mux 1 - fáze 1

Digitální vysílání České televize a Českého rozhlasu z Krašova pokrývá 11 % obyvatel České republiky (Zdroj: ČTÚ)

Krašov zasahuje svým signálem i na území, kde už ČT digitálně vysílá, jako je Praha, střední Čechy, severní Čechy nebo Domažlicko. Dochází tam k poměrně velkému překryvu, vysvětlil Hanuš. Vysílání z Krašova považuje ČT zatím za experiment. S Českými Radiokomunikacemi, které ho technicky zajišťují, totiž veřejnoprávní televize dosud nepodepsala smlouvu o dlouhodobější spolupráci na technickém provozu multiplexu 1. Podle mediální zástupkyně ČRa Marie Fianové by ale experimentální provoz veřejnoprávního multiplexu měl do několika dní přejít na řádné vysílání. Vše prý závisí na podpisu smlouvy mezi ČT a ČRa. Podpis proběhne v týdnu končícím 8. srpnem 2008, tvrdila minulý pátek Fianová.

TV ČT loga všech programů 2007

Technické parametry veřejnoprávního multiplexu

Zajímá vás, jaké technické parametry má veřejnoprávní multiplex, který dnes zahájil vysílání z hlavního západočeského vysílače Krašov? Jaké programy v něm vysílají, kde se dá naladit a jaký je harmonogram zavádění této digitální sítě do dalších regionů České republiky? Prohlédněte si speciální stránku DigiZone.cz věnovanou pouze této digitální síti.

ČT 4 Sport v Plzni začala o dva týdny dříve

Kvůli protahujícím se jednáním s ČRa se Kavčí hory už přede dvěma týdny dohodly s provozovatelem komerčního multiplexu 3 v Plzni, společností Czech Digital Group (CDG), na dočasném zařazení programu ČT 4 Sport do této digitální sítě. Od 17. července večer tedy mohou diváci v Plzni naladit na set-top-box nebo integrovaný digitální televizor sportovní program ČT na vysílacím kanále 52 z vysílače Košutka. Ve stejném multiplexu CDG šíří televizi Prima, hudební kanál Óčko, zpravodajskou televizi Z1, lifestylový kanál Public TV a křesťanské Rádio Proglas. I kdyby se tedy ČT nedohodla na podmínkách startu veřejnoprávního multiplexu z Krašova do začátku Letních olympijských her v Pekingu, plzeňští diváci by mohli olympijské vysílání ČT sledovat i tak na dvou programech: analogově na ČT 2 a digitálně na ČT 4 Sport.

Další vysílání sportovního kanálu ČT v multiplexu 3 ale po dnešním startu veřejnoprávního multiplexu z Krašova, který tento program také obsahuje, postrádá smysl – leda že by signál z malého vysílače Košutka dokryl některé oblasti městské zástavby v Plzni, kam vysílání z Krašova nedorazí. Záleží také na formulaci smlouvy mezi ČT a CDG a výpovědních podmínkách, zda ČT 4 Sport zmizí z multiplexu 3 v Plzni okamžitě, nebo až po nějaké době. Jisté je, že Plzeňané nyní mohou z multiplexů 1 a 3 přijímat pozemní cestou už osm digitálních televizí a jednu rozhlasovou stanici. V digitální podobě jim chybí už jen Nova, která by podle Technického plánu přechodu (TPP) měla na Plzeňsku zahájit zemské digitální vysílání letos v říjnu z Krašova na kanále 48.

Tipy C

Region Plzeň

Vše o digitálním vysílání v Plzni

V Plzni je aktuálně možné naladit na set-top-box dvě digitální sítě s osmi televizními a jedním rozhlasovým programem. Veřejnoprávní multiplex vysílá na kanálu 34 z vysílače Krašov, multiplex 3 s komerčními televizemi na kanálu 52 z vysílače Košutka. Složení těchto digitálních sítí, technické parametry příjmu a mapy pokrytí si můžete prohlédnout na speciální stránce.

Nad dalším rozvojem multiplexu 1 se vznáší otazník

Krašov

Experimentální provoz veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku je určitým provizoriem, a nad dalším rozvojem této digitální sítě nadále visí otazník. Poté, co generální ředitel ČT Jiří Janeček zrušil na doporučení výběrové komise soutěž na technického operátora veřejnoprávního multiplexu a vyslyšel její radu, aby dále jednal o zabezpečení digitálního vysílání ČT s Českými Radiokomunikacemi a slovenskou firmou Towercom (dva ze tří účastníků zrušené soutěže), stále není jasné, kdo a kdy zajistí vysílání společné digitální sítě ČT a ČRo v dalších regionech. Podle TPP by přitom veřejnoprávní multiplex měl ještě tento měsíc odstartovat na Českobudějovicku a v Praze (což se zcela jistě nestihne).

Otázka ale nestojí tak, koho si ČT vybere za operátora, jako spíš jaké podmínky vyjedná s Českými Radiokomunikacemi. Bez této firmy se totiž síť páteřních vysílačů veřejnoprávního multiplexu vystavět nedá. Času není nazbyt: do 30. září musí Česká televize společně s Českým rozhlasem opustit přechodný zemský digitální multiplex A v Praze, Brně, Ústí nad Labem a Domažlicích (v Ostravě až v roce 2010), v němž zůstane Nova a doplní ji další komerční televize. Multiplex A se přemění na definitivní digitální síť 2, a protože operátorem této sítě jsou rovněž ČRa, záleží jen na této společnosti, jak velký tlak vyvine na ČT, aby termín pro opuštění multiplexu A, obsažený v Technickém plánu, dodržela. A úměrně tím zkrátila čas na rozhodování ČT nad návrhem smlouvy o zajištění technického provozu veřejnoprávního multiplexu v regionech, které přijdou po Plzeňsku.

Stihne se Česká televize dohodnout s Českými Radiokomunikacemi včas, aby do 30. září 2008 opustila přechodný multiplex A v oblastech, kde jí to přikazuje Technický plán přechodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).