Hlavní navigace

Óčko se vypořádalo s přechodem na formát 16:9 i s archivními klipy

29. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V současné době používá Óčko pro vysílání materiálů natočených ve 4:3 formát pillarbox, později je bude převádět do nelineárního zvětšení známého u hudebních kanálů z Velké Británie.

Hudební televize Óčko o uplynulém víkendu, konkrétně v sobotu 27. října, kompletně přešla na moderní obrazový formát 16:9. Šlo o to vypořádat se s tímto poměrem stran nejen u nových materiálů, které jsou takto natočené, ale také u archivních pořadů, především videoklipů. Jak si s tímto krokem technické část televize poradila? Zeptali jsme se technického ředitele Óčka Lukáše Hniličky, který měl tuto významnou změnu na starosti.

K TÉMATU: Televize Óčko je s diváky už deset let. Slaví ve velkém stylu

Jedno řešení je to aktuální, kdy používáme takzvaný pillarbox a necháme klipy v původním formátu. Postupně ale přejdeme na druhé, to znamená, že klipy budeme převádět do nelinárního zvětšení. Technologie je však náročná na čas. Postupem bychom měli kompletně přejít na formát 16:9, uvedl pro DigiZone.cz Hnilička. Ve výsledku by tak měl být obraz v té podobě, jako ho znají například diváci britských hudebních stanic Vintage TV nebo The Vault.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).