Hlavní navigace

O2TV zavede nové boxy iP4.tv EVO-4T a přehrávání pořadů až 30 hodin zpětně

28. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Nový přijímač je oproti stávajícím set-top-boxům asi třetinové velikosti, zcela nové je i dálkové ovládání. Výrazně se změní i menu O2TV.

Nové boxy budou k dispozici od 15. července

Nejzásadnější změnu za svoji sedmiletou existenci chystá na letošní léto největší IPTV služba v Česku, O2TV od Telefóniky. Opouští technologické řešení od dodavatele Alcatel-Lucent (MiViewTV) a přechází k nové technologické platformě nangu.TV od společnosti ALEF NULA. Změna se dotkne všech zákazníků O2TV – po aktualizaci stávajících set-top-boxů se jim změní uživatelské rozhraní a menu, grafická podoba O2TV bude vypadat výrazně moderněji. Stávající klienti si ale budou muset na novinku určitou dobu počkat, operátor bude set-top-boxy aktualizovat v několika vlnách a celkově tato operace potrvá několik měsíců.

Rychleji se k nové podobě O2TV dostanou noví zákazníci. Ti, kteří si službu objednají 15. července a později, dostanou od Telefóniky už nový set-top-box iP4.tv EVO-4T. „Je to výrobek, který má loňskou chipovou sadu a letos jsme ho finalizovali,“ řekl na čtvrtečním setkání s novináři manažer Telefóniky pro videoslužby Tomáš Dratva. Nový box obsahuje dva USB porty, výstup HDMI, ethernet a S/PDIF. Velikostně je mnohem menší než dosavadní iCAN 3800TW. USB porty zatím nebude možné využívat, Telefónica ale časem počítá s jejich aktivací, aby zákazníci mohli set-top-box využívat i pro přehrávání vlastního obsahu z flash disků.

Dálkové ovládání umí ovládat box i televizor

„Oproti stávajícímu set-top-boxu bude nový levnější, vyjde asi na 1 600 korun. Nynější stojí 2 900 korun,“ přiblížila Blanka Vokounová z tiskového oddělení Telefóniky. Stávající zákazníci O2TV, kteří nebudou chtít čekat na aktualizaci starého set-top-boxu, si budou moci nový set-top-box zakoupit a urychlit tak inovaci služby. Vedle set-top-boxu nabídne Telefónica i nové dálkové ovládání, které je stejně jako box iP4.tv EVO-4T laděné do černé barvy (stávající box a dálkové ovládání jsou stříbrné). „Dálkový ovladač je zpětně kompatibilní se stávajícími boxy a má v sobě databázi televizních přijímačů, takže je schopen ovládat i domácí televizi,“ uvedl manažer videoslužeb Telefóniky Tomáš Dratva.

„Chtěli jsme docílit toho, aby uživatel nemusel používat jeden ovladač pro set-top-box a jeden pro televizor. Dá se tam zapnout mód, kdy všechna ostatní tlačítka kromě hlasitosti a ztišení zvuku, jsou kódy pro set-top-box, zatímco hlasitost a ztišení zvuku využívá kód daného televizního přijímače,“ popsal Dratva. Na rozdíl od nového set-top-boxu, který je mnohem menší než zařízení, jichž se bude Telefónica postupně zbavovat, u dálkového ovládání je tomu naopak: nové je o něco větší než staré. „Velikost jsme volili tak, aby se příjemně vešlo do ruky,“ vysvětlil Dratva. Ovladač obsahuje na čtyři tisíce kódů pro různá přijímací zařízení, takže by měl být kompatibilní s drtivou většinou televizorů na českém trhu.

O2TV přichází s výrazně rozšířeným TimeShiftem

Nový ovšem nebude pouze set-top-box, dálkové ovládání a menu O2TV. Zásadním způsobem se změní i způsob přehrávání pořadů a práce s archivem TV pořadů. V základním balíčku služby nadále zůstává možnost nahrávání 10 hodin záznamu, který zůstane uložen sedm dní, než se automaticky smaže. Telefónica teď podle Tomáše Dratvy uvažuje o dalších komerčních nabídkách, které by umožňovaly parametry této služby ještě posunovat. Úplnou novinkou pak bude možnost přehrát si pořad kdykoli v jeho průběhu, nebo dokonce i poté, co jej už televizní stanice odvysílala (ale ne později než 30 hodin po jeho začátku).

„To znamená, že každý uživatel má k dispozici v každou chvíli, kdy si tu službu zapne, něco okolo 3000 hodin televizního obsahu. Jde o 30 hodin obsahu zpětně u více než 100 televizních kanálů. Z takového archivu je těžké si něco nevybrat,“ konstatuje Tomáš Dratva. Telefónica nyní hledá pro TimeShift v této podobě nějaký přívětivější jednoslovný název v češtině, který by použila v plánované televizní kampani na novou podobu O2TV. Nové technologické řešení nahrávání u O2TV umožní i nastavit přehrání všech dílů nějakého seriálu. Musí jít ale o obsah odvysílaný maximálně oněch 30 hodin dozadu od chvíle, kdy uživatel začne přehrávat.

Třídění kanálů bude možné i podle tematických skupin

Nahrávání nebude omezeno jen na televizní přijímač a dálkové ovládání. „Už nějakou dobu mají zákazníci k dispozici webové rozhraní aplikace, kterými si mohou ovládat nahrávání. To zůstává i nadále, manipulovat s nahrávkami bude možné i přes web,“ ujistil Dratva. Pokud se divák rozhodne nahrát pořad, který si zrovna přehrává z TimeShiftu a jde třeba o seriál, který šel na lineárním kanálu včera, nahrávka se mu uchová v archivu sedm dní od reálného vysílání v televizi, tedy šest dní od chvíle, kdy si ji nahrál. Potom se automaticky smaže. Pořady od vybraných televizních stanic lze přehrát i pomocí služby TV archiv, což je vzdálený disk, na který se nahrává obsah za poslední týden vysílání.

O2TV zachová a rozšíří možnost uživatelského třídění televizních kanálů podle priorit diváka. „Bude možné si vytvořit dokonce i skupiny tematických kanálů, třeba sportovní zvlášť, dokumentární zvlášť, a podobně,“ popsal Tomáš Dratva. Novou podobu O2TV nyní už několik týdnů testují zaměstnanci Telefóniky, kteří ji mohou využívat přímo u sebe doma. Jakmile poté dojde k migraci všech stávajících 140 tisíc zákazníků O2TV na novou platformu, Telefónica původní řešení od Alcatelu-Lucentu vypne. Dojít by k tomu mělo začátkem příštího roku, ale záležet bude na tom, zda aktualizace set-top-boxů nebudou provázet problémy.

BRAND24

Proč si O2TV zvolila řešení od nangu.TV?

A proč si vlastně Telefónica zvolila pro O2TV řešení od ALEF NULA a přechází na platformu nangu.TV? „Vedlo nás k tomu mnoho důvodů. Jedním z nich bylo to, že jsme hodnotili jejich platformu jako velmi dobře a kvalitně technicky a architektonicky vyřešenou a že se vydali moderním směrem, kdy jsou rozhraní mezi vlastní platformou a našimi ostatními podpůrnými systémy, i rozhraní mezi platformou a koncovými zařízeními typu set-top-box a jinými, otevřená a zdokumentovaná. Je zásadní změna, když máte partnera, který veřejně na internetu publikuje tato rozhraní a smluvně vám garantuje, že tato rozhraní zůstanou veřejně publikována alespoň po tu dobu, co budeme mít s ALEFem kontrakt,“ popsal Tomáš Dratva.

Telefónice takové řešení umožňuje na platformě dál pracovat a vyvíjet ji, a to samé umožní i otevřeným komunitám. „To je obrovská deviza pro budoucí rozvoj, protože si vždycky budeme moci sami vyvinout nějakou funkcionalitu, nebo si na to budeme moci najmout nějakou společnost,“ vysvětlil Dratva. „Další velkou devizou je, že i vnitřní struktura té platformy má velký důraz na otevřené technologie, otevřené kódy, není tam zbytečně nasazen žádný proprietální kód, jde na Linuxu, na Debianu, takže i to se pak projevuje velmi pozitivně na provozu i ceně takového řešení.“ Dalším krokem by podle zástupců O2TV mělo být řešení pro sledování této služby na mobilních zařízeních, s nímž časem také počítají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).