Hlavní navigace

O2TV: internetová televize za pětistovku

1. 9. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
[Oživeno] Milion domácností v Česku může ode dneška začít přemýšlet, jestli zkusí nový způsob televizního příjmu. Pevná linka, kterou si už lidé zvykli používat k připojení na Internet, má teď další účel. Je 1. září a společnost Telefónica 02 Czech Republic uvádí na trh službu O2TV. Televize šířená internetovým protokolem (IPTV) se tak dostává poprvé v masovém měřítku na dosah tuzemského diváka. Přivábí ale šetřivé Čechy sazba pěti set korun měsíčně?

Máte na televizní obrazovce raději fikci, nebo záběry z reality okolního světa? Telefónica O2 Czech Republic zvolila jako zaváděcí strategii svého nového televizního produktu radikální dichotomii filmového fanouška a člověka s všestrannými zájmy. O2TV proto dává na výběr ze dvou základních varianty. Pod názvem Zábava je seskupeno 24 programů z několika tématických kategorií. Možnost Kino skýtá pouze třetinový počet, celkem osm stanic. Půlku tvoří televize důvěrně známé ze současného analogového vysílání. Druhá čtveřice potěší lidi zaměřené na aktuální filmovou produkci, na seznamu je 2× HBO a 2× Cinemax.

Soupiska základních nabídek O2TV (Telefónica O2TV)
Nabídka Tématické rozložení programů
 – společný český základ ČT 1, ČT 2, Nova, Prima
O2TV Zábava:
 – slovenské stanice Markíza, STV 1
 – zpravodajství ČT 24, CNN, BBC World
 – animovaná tvorba Jetix, Minimax, A +
 – příroda a poznání Spektrum, National Geographic, Discovery
 – sport ČT 4 Sport, Galaxie Sport, Eurosport , Eurosport 2
 – hudba Óčko, MTV Europe
 – další programy AXN, Zone Romantica, Zone Reality
O2TV Kino:
 – prémiové stanice HBO, HBO 2, Cinemax , Cinemax 2

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic

Když měsíční paušál odradí,…

Pokud je i pro vás cena až na prvním místě, Telefónica vás svým IPTV pravděpodobně nepotěší. Běžného zákazníka vyjde základní verze O2TV včetně DPH na 547 korun měsíčně. Výhodnější sazba čeká uživatele služby O2 Internet Expres, pro které bude IPTV k dispozici za měsíční příplatek 448 korun. Ve srovnání s letní satelitní novinkou na českém trhu, platformou Digi TV, nemůže O2TV cenově konkurovat. Rumunský produkt nabízí za pět set korun to, čeho mají Španělé za stejné peníze jen polovinu. Zjednodušeně řečeno, Digi TV vydá za obě nabídky IPTV dohromady. Na satelitu ale zatím chybí TV Nova, která může hrát v rozhodování diváků důležitou roli, pokud mají její analogový signál zarušený. O2TV může v konkurenčním boji pomoci vyšší datový tok, který je v DVB-S leckdy podceňovaný.

IPTV od Telefóniky O2: známe podrobnosti

Digitální svět
Cena a jméno služby byly dosud neznámými kousky skládačky IPTV v podání dominantního operátora pevných lidech. Jinak jsme ale už dříve představili O2TV na DigiZone.cz poměrně důkladně, a to ve článku IPTV od Telefóniky O2: známe podrobnosti. Vycházeli jsme při něm z interního manuálu, který firma poskytla svým testujícím zaměstnancům. Další zajímavý text přibližuje zkušenosti z ciziny: IPTV v Česku: trojitá inspirace ze zahraničí.

Operátor slibuje kromě dvou základních variant ještě šest tématických balíčků. Pokud máte zájem o filmy, ale rádi je proložíte zpravodajskou relací nebo fotbalovým utkáním, měli byste najít vhodnou kombinaci i pro sebe. Při tvorbě programových nabídek společnost vycházela z potřeb zákazníka, který si chce sám vybírat a také platit jen za to, co skutečně využije, informovala včerejší tisková zpráva Telefóniky. Mluvčí Martin Žabka nechtěl být ke skladbě a ceně dalších programů zatím konkrétní. DigiZone.cz pouze vzkázal: Více a ještě další podrobnosti k nové službě O2TV se dozvíte na tiskové konferenci 5. září. IPTV má přitom Telefónica přitom nabízet už počínaje dneškem.

Internetová televize umožňuje přinášet divákům na míru šitý obsah, čehož chce O2TV využít. Součástí služby je proto i Videotéka, virtuální půjčovna filmů. Telefónica rozbíhá novinku s výběrem 250 titulů a postupně ho chce rozšiřovat. Půjčovné za jeden snímek se pohybuje od 11 do 83 korun na den včetně daně.

… zabere kouzlo akčních nabídek?

Provozovatel O2TV si dobře uvědomuje, že lidé v České republice koukají pozorným okem na cenu, ale bystří uši také při slovech „akce“ a „sleva“. Telefónica proto láká nové zákazníky na akční nabídku: Všichni zákazníci, kteří si v období od 1. září do 31. října 2006 objednají základní programovou nabídku O2TV Zábava nebo O2TV Kino, zaplatí za první měsíc využívání této služby pouhou 1 Kč bez DPH. Aktivace, instalace, pronájem potřebného set-top-boxu a přístup k TV Archivu budou také účtovány po jedné koruně. Navíc jako bonus zákazník získá první film z Videotéky v kategorii Filmové hity za 1 Kč.

Jednorázová úleva čeká také uživatele, kteří už Telefónice platí za mobil a pevnou linku. Lidé věrní jedné značce se mohou podle tiskové zprávy společnosti těšit: Zákazníci po aktivaci novinky dostanou bonus 2000 korun. Tato částka bude uplatněna ve formě pravidelné slevy z účtu za mobilní telefon po dobu dvanácti měsíců. Podmínkou pro získání slevy je využívání alespoň 1 mobilního tarifu a pevné linky v kombinaci s některou z dalších služeb.

Lupa.cz uvádí seriál Vše o IPTV

DTV perex
Pokud se zajímáte o televizi šířenou internetovým protokolem a dosud jste nezavítali na náš sesterský server Lupa.cz, vřele to doporučujeme. Seriál článků Vše o IPTV objasňuje technické aspekty nové služby a nabízí i příklady z praxe. V jednom z dílů si můžete prohlédnout, jak vypadá IPTV ve španělském vydání.

Dostupnost, zpoždění za plánem a věci technické

Služba je v den startu potenciálně dostupná na více než milionu telefonních pevných linek v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích a řadě okresních měst. Další pokryté oblasti mají podle Telefóniky rychle přibývat. Máme-li brát ale v potaz slova ředitele firemního úseku IPTV Michala Táborského, je operátor za plánem. Na červnové mezinárodní konferenci IPTV World Forum Eastern Europe totiž informoval kolegy, že v září bude na internetovou televizi připravena polovina sítě. Telefonních linek měla Telefónica na konci školního roku zhruba 2,8 milionu, na IPTV by jich tak mělo být připravených už skoro milion a půl. Kdyby to byla pravda, tiskový odbor firmy by informaci jistě neopomněl zdůraznit. Nic takového se ale nestalo, a nová služba tak kráčí možná trochu pomaleji, než její šéf čekal.

Telefónica nabízí O2TV přes přípojky ADSL a ADSL2+. Domácnost, která si bude chtít službu pořídit, musí být dostatečně blízko centrálních bodů, kde se soustřeďuje celková programová nabídka, takzvaných DSLamů (páteřní sítě). Z nich k zákazníkovi putuje vždy jen jeden televizní program. Vzdálenost mezi DSLamem a koncovým uživatelem by neměla být delší než 3,5 kilometru, což bude alespoň zpočátku limitní záležitost pro rozšíření služby do menších měst a obcí. Mluvčí Martin Žabka zatím nechtěl DigiZone.cz upřesnit, jak si lidé zjistí svoji přítomnost nebo nepřítomnost v dosahu služby O2TV. Pravděpodobně se ale dočkáme internetové aplikace podobné té, která pomáhá zjišťovat informace o dostupnosti služby O2 Internet Express.

Doménový guláš

Mimochodem, už jste zkusili do prohlížeče zadat adresu www.o2tv.cz? Kupodivu tu nečeká žádná prezentace IPTV, ale uživatel je přesměrovaný na jinou adresu, kde na něj už čeká internetová videopůjčovna. Nabízí několik desítek filmů a jméno Telefónica tu rozhodně nenajdete. Zajímavá je také adresa tv.o2bar.cz, kterou získá po zadání O2TV do Googlu jako první odkaz české domény. Diváci se tu mohou potěšit záběry z kamery, která sleduje dění v jednom pražském baru. Na dosluhujících stránkách Českého Telecomu nenajde hledání řetězce O2TV žádný výsledek. Pokud vás tedy služba skutečně zajímá, musíte zavítat na web www.cz.o2.com. Kolik jen bude muset španělský operátor za lukrativnější domény zaplatit?


1. září 2006: Internetové stránky O2TV nabídly po svém spuštění odpověď na dohady kolem programových balíčků, které si může divák ke službě objednat.

Druhá základní nabídka vyjde na 250 korun

Líbí se vám O2TV Kino, ale zároveň byste chtěli také programy z O2TV Zábava? Nebo naopak? Pak si můžete připlatit 250 korun a budete mít stanice ze základních nabídek všechny. Doplňky se jmenují O2TV Kino plus, resp. O2TV Zábava plus. Za stejnou cenu si můžete objednat ale i něco peprnějšího. Balíček O2TV Private plus nabízí dva kanály pro dospělé: Hustler TV, XXX Xtreme.

BRAND24

Telefónica pamatuje také na diváky rodinného tarifu O2TV Zábava, kteří by chtěli jen některé filmové kanály. Za 200 korun mohou mít buď dvě stanice HBO nebo 2× Cinemax. Dvousetkorunový příplatek zaplatí i ten, komu stačí erotika na jednom programu. Stejnou měsíční sazbu si operátor účtuje totiž i za samostatnou Hustler TV.

Pokud si chcete ověřit, jestli je na vašem čísle IPTV od Telefóniky dostupné, podívejte se na webové stránky služby. Aplikaci naleznete pod záložkou Objednávka. K zobrazení výsledků budete potřebovat kromě telefonního také referenční číslo, které je součástí faktury za telekomunikační služby. Pro všechny pak Telefónica nabízí interaktivní ukázku svého IPTV.

Která základní nabídka O2TV se vám líbí víc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).