Hlavní navigace

Nový Ultra HD kanál v DVB-T2 slovenského Towercomu

25. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od dnešního dne je v pozemním testovacím multiplexu ve spolupráci s SPI International dostupná televizní stanice FunBox 4K.

Towercom tímto Ultra HD kanálem navazuje na letní olympijské hry v Riu, ze kterých ve spolupráci s RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska) vysílal z některých sportů přenosy v rozlišení 4K. Nová stanice je zaměřena na scénické umění a adrenalinová dobrodružství.

Sme radi, že sme získali ďalšieho partnera, s ktorým môžeme pokračovať v jedinečných testoch Ultra HD vysielania cez anténu. Mimoriadne pozitívny ohlas divákov na spustenie testovacieho vysielania počas olympiády nás potešil. Teraz im prinášame možnosť sledovať ďalší program v ultra vysokom rozlíšení – FunBox 4K od SPI International, ktorý ponúka ideálny obsah s množstvom detailov, výnimočným kontrastom a bohatšími farbami. Cieľom testu je nielen overenie technológie distribúcie Ultra HD a pripravenosť koncových zariadení, ale aj overenie príjmových možností opätovného využitia VHF pásma, řekl Zsolt Nagy, technický ředitel Towercomu.

K TÉMATU: Slovenský Towercom spouští olympiádu ve 4K. Volně

Towercom vs. Markíza: DVB-T má na Slovensku své místo. Voľná telka je v každé třetí domácnosti

BRAND24

SPI International  testuje FunBox 4K i u Českých Radiokomunikací na experimentálním DVB-T2/HEVC. (Z televizoru LG Signature OLED 65E6.)
Autor: Bohumil Herwig

SPI International testuje FunBox 4K i u Českých Radiokomunikací na experimentálním DVB-T2/HEVC. (Z televizoru LG Signature OLED 65E6.)

Testovací Ultra HD (4K) vysílání v DVB-T2 je, stejně jako to z olympiády, dostupné z jediného vysílače, a to Bratislava–Kamzík na kanálu 6 (pásmo VHF) s vyzářeným výkonem ERP = 5 kW, ochranný interval 1/16, FEC 4/5. Předpokládaný datový tok je na úrovni 20 Mb/s a opět se jedná o kodek H.265/HEVC, takže je nutné mít odpovídající přijímač schopný zpracovat takovýto signál a také televizor s rozlišením obrazovky Ultra HD (4K).

Towercom upozorňuje, že vysielacie parametre boli upravené a odporúčame divákom, ktorí už prijímali Olympiádu v ultra HD cez anténu, aby opätovne naladili svoje prijímacie zariadenia. Funbox 4K bude vysielať v testovacom multiplexe do 20. septembra 2016. Prezentácia 4K vysielania cez anténu je pripravená v predajni TPD v Bratislave a ďalších predaniach s anténovou technikou prostredníctvom najmodernejších televízorov aj externého prijímača VU+ Solo 4K s DVB-T2 tunerom.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).