Hlavní navigace

Novinky u Skylinku, změny v Českém rozhlase a Markíza International v Česku

27. 2. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Satelitní operátor Skylink zdražil servisní poplatek, Český rozhlas se dočkal nového managementu a Markíza se domluvila s českými operátory.

Zákazníci Skylinku zaplatí za servisní poplatek sedmdesát korun místo dosavadních padesáti 

Od 1. dubna se mění výše servisního poplatku za možnost přístupu k bezplatným kanálům pro kódovací karty Skylink. Místo 55 korun budou zákazníci Skylinku platit sedmdesát korun měsíčně. K tomuto datu bude také aktualizován ceník služeb Skylink. Důvodem zdražení je podle PR zástupce společnosti Marka Němce skutečnost, že za poslední rok došlo k nárůstu nákladů spojených s provozem satelitní televizní platformy.

Skylink mění výši servisního poplatku, měsíčně budou jeho zákazníci platit 70 korun

Skylink ohlásil vypnutí sportovních přenosů

Opatření se týká kanálů Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Dvojka HD, Dajto a Dajto HD, a to pro ty z jeho zákazníků, kteří používají karty s regionem Česká republika. Vypnutí požadují společnosti vlastnící práva pro vysílání vybraných zápasů Ligy mistrů, Evropské ligy a Španělské ligy na území České republiky, protože provozovatelé výše zmiňovaných stanic mají vysílací práva pouze pro území Slovenské republiky.

Skylink vypíná fotbalové přenosy na slovenských kanálech. A začíná už dnes


Autor: SWR

Fotbaloví fanoušci budou muset sledovat, která televize si zaplatila práva pro kterou soutěž.

Nový balíček Skylink Smart přijde na 239 Kč

Od začátku března přibude u Skylinku nový programový balíček, jehož cena bude 239 Kč (8,80 €). Jak je vidět z připojené tabulky v galerii níže, v nabídce Smart je zahrnuto všech 21 kanálů balíčku Mini a dalších jedenáct z balíčku Multi, přičemž dva z těchto programů – E! Entertaiment a Penthouse – sem byly nově přesunuty z balíčku Kombi.

Balíček Skylink Smart bude stát 239 korun, nabídne čtyři HD kanály

Rýsuje se dohoda o šíření Markízy International v ČR

Skupina Markíza ukončila jednání s Asociací provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v ČR o šíření programu Markíza International. Referenční znění licenční smlouvy o šíření programu Markíza International dostanou k dispozici všichni členové APKT ČR (jejich seznam zde) a během následujících dní by jednotlivé subjekty měly přistoupit k jejímu podpisu. Zlegalizuje se tak vysílání stanice Markíza International pro území České republiky. Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v České republice zastupuje 24 řádných členů, kteří dodávají televizní služby do téměř 160 tisíc domácností v celé České republice.

Markíza se dohodla na šíření programu Markíza International v České republice

Michel Fleischmann o nevýhodách rozhlasové digitalizace a zbytečnosti novelizace vysílacího zákona

Michel Fleischmann okomentoval z pozice předsedy Asociace provozovatelů soukromého vysílání vznik novely vysílacího zákona a jako prezident mediální skupiny Lagardère se věnoval chystané rozhlasové digitalizaci. Podle Fleischmanna není novelizace zákona o rozhlasovém a televizním vysílání nutná. Konec konců se také věnuje spíše otázkám televizního vysílání a veřejnoprávního rozhlasu. Také se do ní zatím nedostaly návrhy, které jsme jako Asociace provozovatelů soukromého vysílání podávali. Jde nám hlavně o řešení rozhlasové digitalizace jako celku, vysvětluje Fleischmann. Dále v návrhu postrádá některé dílčí otázky týkající se pokrytí a křížení vlastnictví. V jeden moment byly naše připomínky do návrhu novely zahrnuty, vzápětí zase zmizely, aby se tam třeba po čase znovu objevily, směje se Fleischmann. Stávající zákon podle něj v podstatě blokuje rozhlasovou digitalizaci. Soukromá rádia nemají stejné podmínky, jakých už dříve dosáhly televize, které mohou vytvářet digitální stanice de facto bez omezení. To my nemůžeme, podle zákona může jeden majitel provozovat maximálně dvě celoplošné digitální rozhlasové stanice. Otázka lokálních rádií pak není specifikována vůbec. Televize tohle všechno vyřešené mají, upozorňuje Fleischmann. Ale zákon podle něj v podstatě soukromým rádiím neumožňuje, aby se v procesu digitalizace nějak výrazněji angažovaly.

Digitalizace přinese soukromým rádiím vyšší náklady a omezení programové nabídky

Schyluje se k další programové bitvě mezi Novou a Primou

Poté, co Prima svým prvním detektivním seriálem V.I.P. vraždy úspěšně konkurovala Nově a jejímu premiérovému komediálnímu seriálu Na vodě, na další novinku ve vysílání konkurence se nyní chystá zaútočit i Nova. Už v sobotu 5. března (Prima oznámila přesun z pondělí 7. března) si odbude svoji premiéru další nový seriál z dílny televize Prima Ohnivý kuře. V hlavních rolích se zde představí Jakub Prachař, Kristýna Leichtová, Jan Dolanský a další. Tentokrát nechce Nova nechat nic náhodě, a tak sází téměř na jistotu. Dle programových plánů na pondělí 7. března nasadí do vysílacího slotu od 20.20 televizní premiéru divácky oblíbené komedie z dílny Zdeňka Trošky Babovřesky 3. Vzpomeňme na loňský podzim, kde se Nova podobným způsobem snažila vyblokovat start dalšího primáckého seriálu Přístav, kdy do stejného vysílacího slotu nasadila televizní premiéru filmu Babovřesky 2. Přičemž vysílání úvodního dílu seriálu se jí tak úspěšně podařilo oslabit.

Nova chce vyblokovat start nového seriálu Primy, vytahuje silnou zbraň

Prima od března nasadí seriál Ohnivý kuře, hlavními hrdiny je dvojice kuchařů

Ohnivý kuře nastoupí na Primu už v sobotu 5. března

Prima spouští další sérii pořadů o bydlení Jak se staví sen

Nova připravuje návrat oblíbené soutěže Chcete být milionářem

Plánované změny ve vedení a struktuře Českého rozhlasu

Nově zvolený generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral dnes představil svým zaměstnancům chystané změny v organizační struktuře. V základním návrhu figuruje generální ředitel a pod ním sedm ředitelů nebo vedoucích jednotlivých útvarů na prvním stupni řízení a čtyři na druhém stupni. Na prvním stupni půjde o oblasti regionálního vysílání, programu, výroby, zpravodajství, nových médií, ekonomiky a nakonec správy a techniky. Největší ohlášenou personální změnou je odchod obchodního ředitele Tomáše Kollarczyka a skutečnost, že oblasti ekonomiky bude šéfovat někdo zvenčí rozhlasu. Konkrétní jméno ale zatím nepadlo. Z Centra zpravodajství odchází Tomáš Pancíř, který bude šéfovat regionálním stanicím Regina a Region střední Čechy. Na pozici ředitelky programu se po mateřské dovolené vrátí Eva Hazdrová. Jinak ve vedení zůstávají staří rozhlasoví matadoři, tedy Jan Menger pro oblast regionů, Eva Hazdrová pro program, Jiří Mejstřík pro výrobu, Jan Pokorný pro zpravodajství, Alex Pícha jako ředitel segmentu nových médií a Karel Zýka pro techniku.

Český rozhlas v digitální době a bez analogové nostalgie

René Zavoral oznámil zamýšlené změny ve struktuře Českého rozhlasu

Hybridní televize a dilema regulátorů

Služby na vyžádání nejsou regulačním právem klasifikovány jako televizní vysílání, přestože nabízejí stejný nebo obdobný obsah. Internetový obsah mimo jurisdikci poskytovatele, resp. místa uložení poskytujícího serveru, není regulován vůbec. Jurisdikční úvahy dále znesnadňují distribuované cloudy s masivní redundancí dat. Pro uživatele, ale zejména pro podnikatele a marketéry t-commerce, stejně jako pro politické extremisty, je to doba doteď netušených a vzrušujících příležitostí, pro skomírající národní státy, jejich regulátory a legislativu regulace je to noční můra.

Hybridní televize HbbTV aneb pokrok od ďábla jest

Stručně

Chcete být připraveni na budoucí vysílání v DVB-T2 a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než sáhnout po set-top boxu. Situace je ale tristní. V přehledu jsme se zaměřili na „krabičky“ s tunerem DVB-T2 a podporou kodeku HEVC. Bohužel současný stav u set-top boxů DVB-T2/HEVC nelze označit za neutěšený, ale spíše za katastrofální. Půl roku před zahájením přechodu nejsou prakticky žádné přístroje v rozumné cenové relaci ke koupi.

Přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2 s kodekem HEVC

Již nějaký čas rezonuje internetovým světem téma blokování reklamy ze strany společnosti O2. Vyjádřil se k němu i Tomáš Budník, generální ředitel O2. Oficiální prohlášení vydané později se sice nachází v sekci „Tiskové zprávy O2“, ale spíše jde opravdu o prohlášení nesoucí název „Blokování reklamy: volitelná služba pro zákazníky, kterou zatím zvažujeme“.

O2 zvažuje blokování reklamy jako volitelnou službu pro zákazníky

BRAND24

Pro Cheb a okolí spustí Český rozhlas dva nové FM vysílače, které od zítřka zvýší pokrytí stanic Plus a Dvojka. Vysílač pro stanici Plus bude spuštěn na kmitočtu 94,1 MHz s výkonem 50 wattů, vysílač pro stanici Dvojka pak na kmitočtu 88,2 MHz s výkonem taky 50 wattů. Na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem budou oba nové vysílače spuštěny 23. února ve 13:00 z lokality Cheb-Wolkerova.

Český rozhlas spustí v Chebu nové vysílače pro stanice Plus a Dvojka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).