Hlavní navigace

Novinky u Samsungu: SUHD, HDR 1000 a nový ovladač Smart Control

12. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Samsung
Vlajkovou lodí letošní televizní sezóny Samsungu by měly být SUHD televizory s podporou HDR technologie, která vylepšuje podání obrazu. Prodávat by se měly od dubna.

Na letošním evropském Samsung fóru představil výrobce televizory SUHD vybavené technologií panelu Quantum Dot, což je nanokrystalová vrstva částic, která vytváří barevné spektrum. Dokáže zobrazit 64krát více barev, než zvládnou běžné televizory, říká produktový manažer televizorů Samsung Martin Huba. Lepšímu zobrazení barev by měla pomoci i technologie HDR s desetibitovým zpracováním obrazu, zaručující svítivost tisíc nitů.

Podle Huby by měly být tyto modelové řady dostupné od letošní dubna, jejich cena by měla začínat na přibližně 42 tisících korun. Jejich rozměr není omezen, počítá se s úhlopříčkou od 43 do 88 palců. Technicky jde o LCD panely s LED podsvícením. Pro letošek počítá Samsung s pěti modelovými řadami, SUHD televizory budou ve třech nejvyšších.

Chcete UHD? Zkuste Netflix

Obsah v UHD je aktuálně dostupný skrze streamovací službu Netflix, která podporuje i metadata pro HDR. Na konci března Samsung představí Blu-ray přehrávač pro nový Blu-ray s UHD a Hollywood v současnosti připravuje kolem stovky filmů, včetně starších snímků, které bude upscalovat do tohoto rozlišení, plánuje Huba. Kromě streamovacích služeb bude podle Huby UHD dostupné na Blu-ray discích nebo na satelitu a zapomínat nesmíme ani na vlastní obsah uživatelů, jako jsou fotky nebo videa. SUHD televizory navíc standardně upscalují přijímané vysílání a z HD se tak stává UHD. Proto i když není 4K vysílání dostupné, je možné UHD kvalitu sledovat, tvrdí Huba.

Pro využití nového formátu je nutné využívat připojení skrze HDMI 2.0 A, což je specifikace pro příjem potřebných metadat. Záběr totiž musí být natočený s daty potřebnými pro dopočítání potřebné kvality obrazu. Podle mě tato technologie nebude určena ani tak pro běžné vysílání, spíše ho vidím jako ideální pro sledování filmů. Proto je také technologie HDR 1000 aktivní v režimu Cinema mode, vysvětluje Huba. Vyšší modelové řady jsou vybaveny i technologií Ultra Black, která pomocí nanokrystalové vrstvy v panelu zvýrazňuje černou barvu. Také pohlcuje vnější světlo. Panely tak neodrážejí obraz dál do místnosti a prohlubují černou barvu, líčí Huba.

Na letošních modelech je podle něj zajímavý i design, kdy všechny SUHD televizory mají tzv. bezrámečkový design a obraz jde až do hran televizoru. Nový design nese dovětek 360°, protože počítá i se zadní stranou, protože televizor může být umístěn třeba veprostřed pokoje, popisuje Huba. V praxi to znamená, že na zadní straně televizoru nejsou použity žádné šrouby a výrobce se snaží o čistý a hladký design. SUHD televizory jsou navíc vybaveny tzv. One Connect boxem a do televizoru tak vede pouze jeden kabel. Samotný box je schován stranou a do něj vedou veškeré ostatní vstupy, vysvětluje další změnu Huba.

BRAND24

Smart Control jako univerzální ovladač bez gyra

Samsung také představil nový ovladač nazvaný Smart Control. Ten bude k dispozici jako standardní výbava od střední modelové řady 6000. Televizory už nejsou jen o přepínání kanálů, ale slouží pro komunikaci s přáteli nebo sdílení obsahu z telefonů, tabletů či sítě, myslí si Huba. Ovladač by měl podle něj všechny tyto funkce propojit, kdy si divák bude moci po aktivaci menu vybrat, co přesně chce s televizorem dělat.

Ovladač je maximálně jednoduchý, nabízí jen několik tlačítek a joystick. U nejvyšších řad využívá pro připojení Bluetooth, jinak infračervené záření, dodává Huba. Ovladač nevyužívá oproti původním návrhům gyroskopické ovládání. Aktuálně použité ovládání je podle mě přesnější, gyroskopie se musela nastavovat a to podle mě není úplně uživatelsky nejpřívětivější, myslí si Huba. Díky ovladači bude navíc možné ovládat i ostatní přístroje, připojené přes HDMI vstupy. Televizor dokáže rozeznat typ připojeného přístroje a zobrazit ho na panelu, takže už nebudete potřebovat ani původní ovládání, těší se Huba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).