Hlavní navigace

Nové Voyo.cz od Novy: Bez dobrého připojení k internetu máte smůlu

6. 1. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Krátce před Vánoci a necelý rok po jeho startu představila televize Nova novou podobu svého zábavního videoportálu Voyo.cz. Asi nejzásadnější změnou oproti minulosti je zavedení předplatného v podobě měsíčního paušálu, zatímco dosud si museli zájemci o zpoplatněný obsah platit sledování každého pořadu nebo filmu zvlášť. Nové Voyo dokonce nabízí i archivní pořady Novy bez vkládané videoreklamy, ale pouze těm uživatelům, kteří se zaregistrují a dají tak Nově šanci zasílat jim v budoucnu nabídky různých služeb, včetně placeného obsahu Voya.

Větší jednoduchost a absence reklamy, ale jen pro registrované

Hlavní změnou oproti „starému“ Voyu je větší přehlednost a jednoduchost. Návštěvník má k dispozici pět základních kategorií – Filmy, Seriály, Pořady, Zprávy a Živé vysílání. Nadto se obsah Voya dělí také na snímky zahrnuté do měsíčního předplatného a na extra zpoplatněné tituly. Nova tak sice zavedla měsíční paušál 189 korun, za který divákovi nabízí drtivou většinu obsahu Voya, ale stále tu jsou ještě filmy, které v tomto předplatném zahrnuty nejsou a za které si musí zájemce extra připlatit. V době psaní této recenze jich bylo 522 v ceně od 50 do 89 korun. Platba probíhá formou sms a stejnou cestou dostává uživatel přístupový kód, po jehož zadání se mu vybraný film spustí.

Právě se zasíláním přístupových kódů mělo „nové“ Voyo v den svého spuštění problémy, které způsobila chyba v hardwaru (vyhořel paměťový disk, na kterém se ukládaly platby formou sms). Nova ale tento problém do několika hodin odstranila a poté se už neopakoval. Vedle extra zpoplatněných filmů je v nabídce za měsíční paušál dalších 301 filmů (tedy opět v době psaní tohoto textu), které Nova postupně doplňuje o další novinky. Za měsíční poplatek se uživatel dostane i k archivu vlastních pořadů Novy, včetně všech seriálů a zpravodajství, a to od doby, co televize začala budovat svůj videoarchiv. Dokonce se tu objevují nové díly původních seriálů týden před jejich odvysíláním na televizní obrazovce.

Voyo.cz - homepage

Titulní strana nového Voya pro registrovaného předplatitele. Autor použil uživatelský profil s názvem „ararauna“. (Screeshot: autor)

Předplatitelé mají výhodu v tom, že se jim ve videu nepřehrává žádná reklama, což neplatí pro anonymní návštěvníky Voya, kteří se nechtějí registrovat. Ti musejí počítat s podobnými reklamními pauzami jako v televizi (snad jen kratšími). Navíc se dostanou pouze k archivu původních pořadů Novy, které už byly odvysílány v televizi, a to jen dva týdny dozadu (starší jsou k dispozici opět jen pro registrované). Ti, co si chtějí placené Voyo nejprve vyzkoušet, mají možnost po registraci získat týdenní demo přístup zdarma. Podle ředitele internetu televize Nova Pavla Krbce tuto možnost využilo už téměř deset tisíc lidí.

Jedna registrace funguje až na třech různých počítačích

Registrovaný uživatel se může k obsahu Voya dostat až ze tří různých počítačů, nikoli však souběžně. Přístupová hesla mu tak mohou fungovat třeba domácím notebooku, v počítači v práci a třeba ještě na počítači přítelkyně. Pořady si však může v jednu chvíli přehrávat jen na jednom z nich. Pokud by chtěl hesla použít na čtvrtém a dalším počítači, musí si ve svém profilu na Voyu nejprve některý z dříve aktivovaných počítačů umazat a vytvořit si tak prostor pro zadání jiného. Zákazem souběžného přehrávání obsahu Voya na více počítačích se stejným přístupovým heslem se chce Nova vyhnout zneužívání jednoho předplatného více uživateli, tedy tolik skloňovanému sharingu (sdílení).

Vedle osobních počítačů a notebooků chce Nova časem zpřístupnit na stejné uživatelské heslo Voyo i na tabletech iPad a iPhonech. Opět ale bude platit, že je bude možné použít maximálně pro tři různé „přijímače“. Úplně zvlášť přitom funguje nové Voyo v aplikaci Viera Connect v televizorech Panasonic. Tady je opět část obsahu k dispozici zdarma, velká část je ale zpoplatněna a zájemce opět získává přístupový kód platbou prostřednictvím sms. Textovou zprávou mu pak přijde přístupový kód, který jednoduše dálkovým ovladačem k televizoru „naťuká“ do zobrazeného políčka. Podmínkou je připojení televizoru k internetu s minimální rychlostí 5 Mb/s.

Voyo.cz - platba sms za Extra titul

U extra zpoplatněných titulů si uživatel může zdarma (nebo i když je předplatitel měsíčního paušálu) přehrát pouze trailer. Pokud klikne na odkaz pro přehrání celého filmu, zobrazí se mu tato výzva k zaplacení. (Screenshot: autor)

Část obsahu je HD ready, nikoli však Full HD a nejde každému

Oproti „starému“ Voyu zavedla Nova i obsah ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), ovšem jen HD ready (720p). Titul, který je k dispozici v HD kvalitě, lze v pravém dolním rohu přehrávacího okna přepnout z LQ (standardní) do HQ (vysoké) kvality. To se však zatím týká pouze uživatelů Voya na internetu, v televizorech Panasonic taková možnost zatím není (i když Nova slibuje, že ji ještě v prvním čtvrtletí letošního roku zavede). HD obsah si navíc nepřehraje každý, závisí na kvalitě a rychlosti jeho internetového připojení. Nova obecně doporučuje Voyo používat těm, co mají garantovanou rychlost připojení alespoň 5 Mb/s. Ale i ti, co ho mají, se mohou dočkat zadrhávání videa. Proč?

Zjistili jsme, že někteří uživatelé Voya sice mají požadovanou rychlost připojení k internetu, ale používají bezdrátovou Wi-Fi síť a na ni mají napojenu celou řadu dalších multimediálních zařízení v domácnosti, která jim tuto rychlost snižují. A v domech, kde je více různých Wi-Fi sítí, se zase tyto sítě navzájem ruší, vysvětluje šéf internetu Novy Pavel Krbec. Pro sledování titulů v HD kvalitě proto doporučuje spíše pevné připojení k internetu nebo Wi-Fi s ještě rychlejším připojením. Uživatel si totiž musí zvolený titul přehrávat online, nemůže si jej stáhnout na pevný disk a přehrát na svém počítači bez připojení k internetu. Na druhou stranu, i extra zpoplatněné filmy lze přehrávat nesčetněkrát po dobu dvou dní, nebo přerušovat a znovu spouštět jejich přehrávání podle potřeby diváka.

Voyo.cz - LQ a HQ kvalita

Ukázka přepínání mezi LQ a HQ (HD ready) kvalitou obrazu u vybraných titulů na Voyu. Zajímavé je, že Televizní noviny z archivu nabízí HD rozlišení, při živém vysíláním, však nikoli. (Screenshot: autor)

Nevýhody: Filmy jsou pouze dabované, nefunkční vyhledávání

Určitou nevýhodou filmotéky Voya je fakt, že všechny nabízené tituly jsou výhradně dabované do češtiny. Nenajdete tu titul, který by byl v původním znění s českými titulky. Oproti kamenným video a DVD půjčovnám si tak divák nemá šanci vybrat, zda se na film podívá v původním znění bez titulků, s titulky nebo s dabingem. Ještě problematičtější je způsob vyhledávání filmů podle jejich názvů. V rámci měsíčního paušálu Voyo nabízí například válečné drama Drážďany, které poutá i na jedné z hlavních stran kategorií. Jenže pokud zapomenete, kde to bylo a nechce se vám ho vyhledávat přes filmové žánry ve výčtu válečných filmů, máte smůlu.

Po zadání názvu „Drážďany“ do vyhledávacího políčka v pravém horním rohu stránky Voyo tvrdí, že „nebyla nalezena žádná videa odpovídající zadaným hodnotám!“. Zmiňovaný film přitom v nabídce portálu je a zájemce nemá jinou šanci, než jej vyhledat složitě nejprve přes záložku „Filmy“, v této kategorii pak přes odkaz „Vybrat žánry“ (zde je mimochodem 23 možností), zvolit žánr „Válečný“ a projít všechny tři řady odkazů na takto vyfiltrované filmy, než se dostane ke kýženému snímku, který je zde zařazen na úplném konci. Filtry ale umožňují vyhledávat nejen podle žánrů, ale i roku vzniku filmu a jejich názvů, což by snad pomohlo lépe. Každopádně to je nepraktické.

Voyo.cz - vyhledávání

Film Drážďany vyhledávání na Voyu nenajde, i když v nabídce je. A zkuste si do vyhledávače zadat Ordinaci v růžové zahradě 2 nebo Ulici. (Screenshot: autor)

Živé vysílání: Televizní noviny a sportovní přenosy Novy Sport

Pouze registrovaným uživatelům, kteří si platí měsíční paušál, je na Voyu k dispozici i živé vysílání televize Nova a sportovního kanálu Nova Sport. Tedy živé vysílání… Jde sice o vysílání pořadů v reálném čase jako v televizi, v případě Novy však jde výhradně jen o zpravodajství, tedy všechna vydání Televizních novin, a u Novy Sport zase o omezený počet přenosů vybraných sportovních událostí, k nimž má Nova nakoupena internetová práva. Živé vysílání navíc není k dispozici v HD kvalitě, ale pouze v LQ verzi (i když u Televizních novin je v obrazu vedle loga Novy znak HD), a i tak je streaming problematický a rozhodně ne plynulý (sledováno při připojení přes domácí Wi-Fi s rychlostí 24 Mb/s) a video kupodivu nelze zastavit (při zastavení se stream znovu načte a sám spustí – i opakovaně).

Živé sportovní přenosy z Novy Sport ale potěší, zvlášť když jde o soutěže, k nimž má televize nakoupena exkluzivní vysílací práva (hokejová NHL, KHL, fotbal, tenisové turnaje ATP). Nova dokonce uvažuje o tom, že by formou zpoplatněného internetového streamingu nabízela kompletní vysílání Novy Sport, čímž by napodobila podobnou službu panevropského sportovního kanálu Eurosport. U toho si lze zaplatit nejen kompletní vysílání přes internet, ale i jen vybrané sportovní přenosy, to vše i v HD kvalitě. Stejným způsobem už dvakrát přes internet vysílala několik živých streamů z olympijských her Česká televize (poprvé internetové přenosy v HD kvalitě zpoplatnila, podruhé už ne).

Voyo.cz - živé vysílání, Televizní noviny

Živé vysílání Televizních novin a vybraných sportovních přenosů Novy Sport mohou sledovat výhradně předplatitelé (Screenshot: autor)

Co udělá s Voyem konkurence?

Nova byla vedle České televize první českou televizí, která začala nabízet vlastní videoarchiv na internetu, včetně původní dramatické tvorby. A jediná, co doplnila zpoplatněné filmy (ČT to v minulosti také zkoušela, ale svoji placenou videopůjčovnu, která fungovala vedle bezplatného iVysílání, poměrně brzy zrušila). Letošní rok ovšem Nově přinese další konkurenci. Vlastní videopůjčovnu spustí Prima, která se inspiruje od služby ViaPlay svého švédského spoluvlastníka MTG (televize si už registrovala název služby PrimaPlay). Výhradně placený obsah nabízí také videotéka HBO GO, s níž v těchto dnech na český internet expanduje prémiový filmový kanál HBO.

ViaPlay - náhled

Služba ViaPlay, od které se inspiruje připravovaná PrimaPlay od Primy family (Screenshot: autor)

BRAND24

A pokud půjdeme mimo televize, službu podobnou nováckému Voyu už delší dobu nabízí Topfun.tv, jehož aplikace je už objevila i v chytrých televizorech značky Samsung (do nich se chystá vstoupit i Voyo). Ale v neposlední řadě je tu spousta „sdílecích“ webů, z nichž si zájemci mohou stáhnout prakticky jakékoli televizní pořady, seriály a filmy v jakékoli kvalitě zadarmo (nebo za drobný poplatek pro rychlejší stahování). Vymění Češi pár ušetřených peněz na webu Uložto.cz za pohodlnost a jednoduché ovládání Voya a podobných placených videoték?

Na téma Voyo.cz připravujeme rozhovor s ředitelem internetu televize Nova Pavlem Krbcem

Vyzkoušeli jste už nové Voyo.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).