Hlavní navigace

Nová pozice UPC Direct obsahuje ještě řadu chyb, operátor je ale spokojen

7. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Satelitní služba UPC Direct "oslaví" zítra první týden od oficiálního startu na nové vysílací pozici 0,8 stupně západně, kam přechází ze satelitů Astra na pozici 19,2 stupně východně. Česká pobočka UPC však ústy tiskového mluvčího Františka Maliny oznámila spuštění této služby na nové pozici již o den dříve, tedy přesně před sedmi dny. Týden je možná ještě krátká doba na hodnocení a je vidět, že se zatím podařilo vyřešit jen minimum problémů. Podle Maliny je však společnost s dosavadním průběhem přechodu spokojena.

Na vyřešení technických chyb bude zapotřebí více času

Na vyřešení technických problémů, které trápí satelitní platformu UPC Direct na nové pozici, bude ještě zapotřebí delší časový úsek, než pouhý jeden týden. Za dobu, kdy přinesl přehled „much“ v diskusním fóru DigiZone.cz Miloslav Soška, se jich podařilo odstranit minimum. Protože však UPC Direct působí na několika evropských trzích, nejde o krok, který by se dal vyřešit ze dne na den. Abychom tedy nezačínali negativně, pojďme si vyjmenovat problémy, které již v tuto chvíli nejsou aktuální. V pořádku je například kompletní signál digitální plnoformátové televize Barrandov. Nejen, že je vysílaná širokoúhle, ale má k dispozici také elektronického programového průvodce (EPG). Barrandov je vůbec první stanicí pro tuzemského diváka UPC Direct na jeho nové pozici, která nabízí teletextové stránky. Česká jazyková stopa je k dispozici na dokumentárním programu Spektrum, stejně tak i u Zone Reality, AXN Crime a AXN Scifi.

Tuzemský audio kanál byl během tohoto týdne doplněný také u stanice Viasat Explorer. Tu však bohužel trápí skutečnost, že u české jazykové stopy je vysílán pouze levý kanál. U většiny stanic však již byl zprovozněn elektronický programový průvodce (EPG) v češtině, který obsahuje prozatím většinou pouze název pořadu a anotace bývá leckdy velmi stručná, nebo není k dispozici vůbec. Zatím bez české podpory v EPG zůstávají programy Minimax, AXN Crime a AXN Sci-fi. Prvnímu z nich zároveň chybí i česká jazyková stopa. Zákazníky UPC Direct, kteří již mají přetočenou parabolu na pozici 0,8 stupně západně, jistě potěšilo zařazení češtiny také do dokumentární stanice National Geographic. Zde však dochází k tomu, že zatímco grafika a reklamní pauzy jsou v maďarštině, upoutávky „mluví“ česky.

HBO HD screenshot 500

Kanálu HBO HD by se měli na satelitu brzo dočkat také klienti českého UPC (Foto: autor)

K nasazení HBO HD by mělo dojít ještě dnes. Titulky z ČT HD zmizí

V internetových fórech se také často ozývají výkřiky diskutujících, kteří volají po zařazení filmového kanálu HBO HD, tedy stanice HBO ve vysokém rozlišení obrazu. Již od včerejška by měla být stanice nasazena pro ty, kteří si předplácejí balíček HBO MaxPak. Předpokládám, že všem bude dostupná nejpozději do konce týdne, konstatoval mluvčí UPC Česká republika František Malina. Klient ale musí mít zároveň, dle programové nabídky na webu, aktivovanou službu Direct DVR, tedy lidově řečeno, musí být majitelem digitálního satelitního HD boxu. Co se týká programu ČT HD, tedy České televize ve vysokém rozlišení obrazu, která kombinuje vysílání Jedničky, Dvojky a Čtyřky, zde si klienti stěžují na napevno nasazené titulky pro neslyšící, jež však neplní plně svou funkci. Fungují totiž pouze občas a nepřenášejí do psaného projevu úplně všechno. Zaznamenáváme reakce našich zákazníků a podle toho aktuální problém okamžitě předáváme k řešení technickým koordinátorům, uvedl Malina.

Specifickou kapitolou zůstává Filmbox Extra

Filmový kanál společnosti SPI International s názvem Filmbox Extra je kapitolou sám o sobě. Česká jazyková stopa do něho přibyla teprve ve středu večer, ovšem nejedná se o verzi kanálu, který by byl shodný s tou, která je u tuzemských operátorů včetně konkurenčních platforem CS Link a Skylink dostupná. O kterou jazykovou mutaci jde, netuším, ale jde o to, aby tato verze mluvila divákům česky, a jistě budou spokojeni, řekl mluvčí Malina. Jen pro upřesnění, oproti středoevropské verzi Filmboxu Extra, kterou znají čeští a slovenští diváci, se tato liší tím, že má vedle svého loga číslici 1 a je zcela odlišná programovým schématem od Filmboxu Extra u jiných poskytovatelů. Server DigiZone.cz se snažil získat vyjádření od výkonné ředitelky společnosti Film Europe Ivany Sulíkové, na mobilním telefonu ani e-mailu se jí ale včera bohužel nepodařilo zastihnout.

ČT 24 - grafika 2010

Kanál ČT 24 nesmí satelitní platforma UPC Direct kódovat, stejně jako všichni ostatní satelitní operátoři (Foto: autor)

BRAND24

Zpravodajská Čtyřiadvacítka konečně v pořádku

Zákazníci satelitní platformy UPC Direct nemohli od počátku sledovat zpravodajský kanál veřejnoprávní televize – ČT 24. Pokud totiž měli přijímač zapůjčený od tohoto operátora, na pozici programu měli sice zpravodajskou Čtyřiadvacítku, která však byla bohužel z Rumunska a pro českého diváka tak naprosto zbytečná a nepoužitelná. Zákazníci, kteří měli od Directu pouze kartu a set-top-box mají v osobním vlastnictví, mohli ladit program ze sousední konkurenční platformy Digi TV, kde sice vysílá s příznakem kódování, ale stejně jako na pozici 19,2 a 23,5 stupně východně je její vysílání volné, tedy v rámci režimu free-to-air. Ke zprovoznění ČT 24 nakonec došlo i na pozici 0,8 stupně západně pro platformu UPC Direct, a po krátkém kódovaném režimu byl signál zpřístupněn širokému spektru diváků, tedy i těm, kteří nejsou zákazníky tohoto paketu. Operátoři mají povinnost tento program šířit volně. Pokud by tak neučinili, vystavovali by se postihu ze strany České televize.

UPC: Vše jde podle plánu. S dosavadním postupem jsme spokojeni

U všech plnoformátových stanic ještě také zbývá zařadit kromě Barrandova teletextové stránky. I přes řadu chyb, které po týdnu proces přechodu UPC Direct na novou vysílací pozici provázejí, je operátor spokojen. Z toho, jak se jednotlivé problémy odstraňují, nasazuje se čeština a podobně, mám radost. Ohlasy, které zaznamenáváme mezi běžnými uživateli, jsou pozitivní, konstatoval mluvčí české pobočky UPC František Malina. Podle plánu probíhá dle UPC také přetáčení parabol. Firmy, kterých je šest a jež nechce kabelový a satelitní operátor jmenovat, pokračují podle stanoveného harmonogramu. Společnosti, které se na natáčení parabol podílejí, bohužel nemohu jmenovat. Nemám jejich souhlas, uvedl Malina.

Za jak dlouho se podle vašeho názoru podaří odstranit všechny problémy v platformě UPC Direct?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).