Hlavní navigace

Nova jedná s Českými Radiokomunikacemi o "rozumných podmínkách" HD vysílání

6. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 3. 2008

Televize Nova a České Radiokomunikace spolu vyjednávají o rozumných podmínkách pro šíření zemského digitálního vysílání ve vysokém rozlišení (HD). V rozhovoru pro server Lidovky.cz to uvedl generální ředitel Novy Petr Dvořák. Až získáme ze zákona možnost vysílat celý náš program HD a až získáme i rozumné podmínky, o čemž mimochodem vyjednáváme s Českými Radiokomunikacemi, uděláme to, uvedl šéf Novy zahájení řádného HD vysílání Novy v DVB-T.

Petr Dvořák řekl také: Současná zákonná norma v sobě technologický pokrok vůbec nezahrnuje, a to je její základní problém. Taková interpretace dnes platné mediální legislativy ale není pravdivá. Po přijetí tzv. digitální novely, tj. zákona 304/2007 Sb., neexistují žádné zákonné překážky pro šíření zemského digitálního vysílání v jakékoli podobě. Může být např. placené a ve formátu MPEG-4. Jedinou podmínkou je to, že jeho kvalita musí odpovídat alespoň normě PAL a že v jednom multiplexu musí být nejméně čtyři programy.

SOUVISLOSTI: Průvodce digitálním vysíláním (35.): Nová pravidla pro zemské sítě digitální televize

BRAND24

Pro řádné vysílání hlavního programu Novy ve vysokém rozlišení společnost CET 21 jako držitel licence nepotřebuje ani žádné další oprávnění, protože se jedná fakticky o ten samý program, pro který už má technologicky neutrální licenci platnou až do roku 2017. Jde tedy především o peníze a o vybavenost domácností HD přijímači, což v rozhovoru připouští i sám Dvořák: Už dnes je řada přijímačů HD ready. V průběhu několika let bude většina televizorů vybavena vnitřním set-top-boxem nebo aby přijímala signál ve vysokém rozlišení. V momentě, kdy penetrace takových zařízení bude přes deset dvacet procent, už se vyplatí do toho investovat. Protože to jsou lidi, kterým když donesete signál, budou vaše ‚učení‘ šířit dál.

ČTĚTE TAKÉ: Konec HD Novy na satelitu? Důvodem byla cena bez garantovaného toku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).